UTESTENGES: Tom Brady må stå over fire kamper grunnet «Deflategate». Foto: NTB Scanpix
UTESTENGES: Tom Brady må stå over fire kamper grunnet «Deflategate». Foto: NTB ScanpixVis mer

Brady utestengt i fire kamper etter «Deflategate»

NFL mener han visste at ballene ble tuklet med.

NFL bekreftet mandag at New England Patriots' quarterback Tom Brady suspenderes i fire kamper etter den såkalte «Deflategate».

Etter sluttspillkampen mellom Patriots og Indianapolis Colts ble det kjent at lufttrykket i ballene var lavere enn reglene foreskriver, og det oppsto raskt mistanke om at Patriots hadde gjort det med vilje for å skaffe seg en fordel.

«Deflategate», som amerikanske medier raskt døpte skandalen, overskygget oppkjøringen til Superbowl. Klubben benektet å ha manipulert ballene, og Brady avviste kategorisk all kjennskap til at ballene var bløtere enn de skulle.

Gjennom etterforskningen har National Football League (NFL) imidlertid funnet grunn til å tro at Brady etter alt å dømme visste at ballene hadde blitt tuklet med foran den viktige sluttspillkampen mot Indianapolis Colts.

I tillegg til suspensjonen har Patriots fått en million dollar (ca. 7,5 mill. kroner) i bot, samt mistet førstevalget i draften i 2016 og fjerdevalget i 2017.

- Quarterback Tom Brady blir suspendert de fire første kampene i 2015 uten lønn, heter det i en uttalelse fra NFL.

Brady vil fremdeles ha muligheten til å delta på trening, treningskamper og andre aktiviteter i regi av klubben fram til seriestart.

Etterforskerne kom fram til at flere i Patriots-systemet mest sannsynlig hadde gått sammen for å ta ut luft av baller foran semifinalen mot Indianapolis Colts. Patriots vant kampen 45-7, og vant til slutt også Super Bowl mot Seattle Seahawks.

I rapporten står det at Brady «i det minste var klar over at det hadde skjedd upassende oppførsel».

(NTB)