Cecilia Brækhus vil møte Cyborg

Brækhus drømmer om å møte Cyborg. Hun er så overlegen at fansen ber henne utsette nådestøtet

MMA-utøver Cristiane «Cyborg» Justino (31) håper det blir åpnet opp en ny vektklasse for henne i UFC. I mellomtiden vil hun møte Cecilia Brækhus.

OVERLEGEN I MMA: Brasils Cristiane Cyborg Justino ønsker derfor å møte Cecilia Brækhus i bokseringen. Foto: AP/Eraldo Peres/NTB Scanpix
OVERLEGEN I MMA: Brasils Cristiane Cyborg Justino ønsker derfor å møte Cecilia Brækhus i bokseringen. Foto: AP/Eraldo Peres/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Cecilia Brækhus knocket ut Anne Sophie Mathis i andre runde lørdag, mottok hun en fortjent hyllest fra rundt 10 000 mennesker i Oslo Spektrum.

Under seiersintervjuet la hun ikke skjul på hvem hun ønsker skal bli den neste motstanderen i bokseringen.

Viasat-reporter Daniel Høglund fortalte Brækhus at Klara Svensson var i salen denne lørdagen, og spurte deretter om hun hadde en beskjed til henne. I stedet for å adressere sin svenske konkurrent, fokuserte Brækhus på en helt annen kvinne.

KOMPLETT BOKSER: Etter knockout-seieren mot Mathis, sier Brækhus at hun er komplett. Det vil si at hun mestrer teknikk og styrke til det fulle. Likevel forteller hun at Mathis fikk inn noen skikkelige slag, men det var hun forberedt på etter å ha sparret mot en mannlig bokser. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har lyst på en megakamp mot Cyborg. Det er drømmen, sa Brækhus.

- Vi setter i gang forhandlingene med én gang, så får vi se, sa Brækhus videre.

For Brækhus vil helst møte Cristiane Justino (31), som går under kallenavnet «Cyborg» eller «Cris Cyborg», før Klara Svensson. Justino er en brasiliansk MMA-utøver som kan tenke seg å prøve seg mot Brækhus i bokseringen. Tidligere har hun også spilt håndball på landslagsnivå.

Hun var gift med MMA-utøver Evangelista «Cyborg» Santos og adopterte kallenavnet Cyborg fra ham.

MMA (Mixed Martial Arts) er en fullkontakts kampsport hvor det kan brukes slag- og grapplingteknikker fra en rekke andre kampsporter, både stående og på bakken. Det brukes blant annet elementer fra boksing, bryting, kickboksing, thaiboksing, Jiu-jitsu, karate, judo og taekwondo.

Nye eiere

Justino har kontrakt med verdens største MMA-forbund, UFC (Ultimate Fighting Championship). Normalt er det strenge regler i organisasjonen, som har sterke tradisjoner. UFC tillater normalt ikke at utøvere under kontrakt driver med såkalt «krysspromotering», som at Justino tar på seg et oppdrag i bokseringen.

Men UFC gikk nylig gjennom et skifte da organisasjonen ble solgt til WME-IMG for svimlende 4 milliarder dollar. Det kan gjøre sitt til at Brækhus får sin drømmemotstander.

- Nå har UFC nye eiere, de fikk nye eiere tidligere i år. Så det er ikke så godt å si. Vi vet ikke hvilken linje de legger seg på. Jeg er spent på hvordan den nye ledelsen angriper det. Med de tidligere eierne ville det neppe skjedd, med de nye er det ingen som vet, sier MMA-ekspert Torstein Sandaa-Johansen til Dagbladet.

Justino har også vært et unntak i MMA-sirkuset. Det finnes nemlig ingen vektklasse for henne i UFC. Hun går utenfor de to oppsatte vektklassene bantamvekt (øvre grense 61,2 kilo) og stråvekt (øvre grense 52,2 kilo). Herrene konkurrerer på sin side i åtte vektklasser. Justino har tidligere konkurrert i fjærvekt (øvre grense 66 kilo) i Invicta FC.

Hun må derfor som regel kraftig ned i vekt foran hver kamp i MMA, og har vist at hun vil klare å komme under kravet på 66,7 kilo dersom det blir kamp mot Brækhus. Hun veier normalt rundt 77 kilo utenfor konkurranse, og syns det er tøft med stor vektreduksjon før kamp.

Sandaa-Johansen tror UFC kan gjøre et unntak for Justino.

- Er det noen som skulle få lov (til å gå en boksekamp journ.anm.) så er det henne. Hun var også med i en kickboksekamp for ikke så lenge siden. Hun gjør litt forskjellig. UFC har gått mot prinsippene sine med Cyborg. Jeg tror ikke det er utenkelig, sier Sandaa-Johansen om muligheten for en kamp mot Brækhus.

Ifølge ham har Justino en veldig stor stjerne i MMA-sirkuset.

- Veldig stor. Overraskende stor. Jeg hadde ikke trodd at hun var så stor som det viste seg at hun var. Hun er vel det største navnet i kvinnelig MMA ved siden av Ronda Rousey, sier Sandaa-Johansen.

Brukt anabole steroider

Cristiane «Cyborg» Justino er opprinnelig fra Brasil, men bor og konkurrerer i USA. Hun debuterte med tap i 2005, men har ikke sett seg tilbake siden. Hun har gått totalt 19 kamper og vunnet 18 av dem.

I 2011 ble hun tatt for å ha brukt anabole steroider etter en MMA-kamp hun vant på knockout etter 16 sekunder. Den kampen ble dermed satt til en såkalt «no contest», som betyr at kampen ikke ble gjeldende. Justino ble utestengt i ett år i 2012 og fikk i tillegg 2500 dollar i bot.

Justino har også konkurrert i thaiboksing (muay-thai) i nyere tid. Hun deltok også i en kickboksing-kamp mot Jorina Baars i mars 2014. Der tapte hun på poeng etter fem runder.

Hun returnerte til MMA-sirkuset februar 2015. Måneden etterpå signerte hun for første gang en kontrakt med UFC og debuterte med knockoutseier i første runde mot Leslie Smith. Seinere slo hun også svenske Lina Länsberg, som snakket om dopingfortiden til Justino etter kampen.

- Mange sier jeg møtte en mann, og ja. Så mange år som hun har vært dopet. Det er vanskelig å vite hvor stor effekt det gir. Det er klart det gir henne fordeler. Samtidig tok jeg kampen som om hun var hvem som helst så det er ikke noe jeg skylder på. Men hvem som helst er hun jo ikke, sa Länsberg til svenske Expressen etter kampen.

Justino er kjent for å være en knockout-maskin som vinner de fleste kampene på denne måten. Hun har vunnet 15 av de siste 18 kampene på knockout. Ni av dem i første runde. Det har fått fansen til å be henne spare motstanderne, iallfall en runde.

- Jeg ønsker å avslutte kamper så fort som mulig, men fansen sier alltid: «Beveg deg mer så du kan vise hva du kan. Jeg vil at kampen skal gå til andre runde så du kan vise mer». Da svarer jeg: «Nei, jeg vil avslutte kampen så fort som mulig», har Justino uttalt til magasinet Rolling Stone.

For Justino håper at jo mer overlegen hun er i UFC, jo større sjanse er det for at forbundet åpner opp for en større vektklasse for kvinner.

Knockoutegenskapene gjør henne til en attraktiv motstander for Brækhus, som ønsker å vise MMA-utøvere at de skal få slite i bokseringen.

- God bokser

MMA-ekspert Torstein Sandaa-Johansen forteller at boksing er en av styrkene til Cyborg.

- Hun er en god bokser. Hun er en god striker, både i boksing og kickboksing. Det er egentlig thaiboksing og kickboksing hun har bakgrunn i. Hennes styrker er at hun er fysisk enorm og har veldige gode striking-egenskaper, sier Sandaa-Johansen, som likevel ikke levner Cyborg store sjanser mot Brækhus.

- Jeg kan ikke min villeste fantasi se for meg at hun er på boksenivået til Brækhus. Jeg tror generelt sett at en MMA-utøver vil ha problemer i boksing. Hvis ikke vil jeg bli overrasket over nivået på kvinnelig boksing. Dette bør Brækhus ta.

Les også: Brækhus bryter ut i latter når hun får høre meldingen fra svensk bokser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer