Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bokseekspert Roar Petajamaa om framtida til Cecilia Brækhus

- Brækhus er nødt til å møte en av de beste nå. Alt annet er uinteressant

Og boksedronninga avslører tanker om mulig storkamp.

BELTER: Bokseanalytiker Roar Petajamaa mener at det er på høy tid at Cecilia Brækhus møter en av de aller beste kvinnelige bokserne i verden. Foto: NTB Scanpix
BELTER: Bokseanalytiker Roar Petajamaa mener at det er på høy tid at Cecilia Brækhus møter en av de aller beste kvinnelige bokserne i verden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cecilia Brækhus (37) er tilbake i Norge igjen.

Hun forsvarte tittelen sin mot polsk-amerikanske Aleksandra Magdzyak Lopes 8. desember i fjor i Carson, California i en svært ujevn kamp. Der den norske boksedronninga var totalt dominerende.

Hva som skjer framover er mer uvisst.

OVERLEGEN: Cecilia Brækhus var som ventet totalt overlegen sin motstander Aleksandra Magdzyak Lopes. Foto: NTB Scanpix
OVERLEGEN: Cecilia Brækhus var som ventet totalt overlegen sin motstander Aleksandra Magdzyak Lopes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spesielt etter at det ikke er særlig aktuelt med en kamp mot MMA-stjerna Cyborg, som Brækhus har ønsket seg i en slags kvinnelig utgave av kampen mellom den ubeseirede bokseren Floyd Mayweather og MMA-kjempen Conor McGregor.

Stjernesmell

I nyttårshelga gikk nemlig Cristiane Cyborg Justino på en real stjernesmell i MMA-buret. Hun ble slått rett ut av sin motstander Amanda Nunes etter et knapt minutt i første runde i en tittelkamp i UFC i California.

Cecilia Brækhus forteller til Dagbladet at hun skal bruke tida framover på å skissere ut planene for dette året. Hun sier at UFC-kontrakten til Cyborg går ut i mars. Og at det allerede spekuleres i en rematch mellom Cyborg og Nunes.

STJERNESMELL: Amanda Nunes utbokset Cyborg Justino i MMA-buret. Foto: NTB Scanpix
STJERNESMELL: Amanda Nunes utbokset Cyborg Justino i MMA-buret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dermed er neppe Cyborg like aktuell som en motstander for Cecilia Brækhus med det første.

I stedet åpner hun for tanken om en kamp mot den irske mesteren i lettvekt, Katie Taylor (32) på et storstevne på Wembley Arena 13. april, der verdensmester i tungvekt, Anthony Joshua skal forsvare sine fire tittelbelter.

Begeistret ekspert

Bokseekspert og TV-kommentator Roar Petajamaa er begeistret over meldingen.

- Dette er en kamp verden vil se. Og en motstander for Brækhus av et helt annet kaliber enn de hun har møtt i de siste kampene. Dette vil skape en stor interesse blant bokseinteresserte i Norge igjen. Ved å ta den korte turen til London, og se Brækhus møte Taylor på hennes hjemmebane. På deres egen arena, og se den norske mesteren vinne. Dette vil Cecilia Brækhus virkelig bli husket for. Om dette kan bli en realitet, sier Roar Petajamaa.

TØFF DAME: Dette kan bli den neste motstanderen for Cecilia Brækhus. Katie Taylor er ubesiret. Foto: NTB Scanpix
TØFF DAME: Dette kan bli den neste motstanderen for Cecilia Brækhus. Katie Taylor er ubesiret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke uventet holder Cecilia Brækhus kortene tett til brystet. Det er vanlig i proffboksing. Men hun setter ei spennende dør på gløtt.

- Katie Taylor er interessant, røper hun kortfattet som svar på Dagbladets spørsmål om den irske bokseren kan være en mulighet på stevnet i London 13. april.

På høy tid

Bokseekspert Roar Petajamaa sier at det er på høy tid at Brækhus møter en av de aller beste.

- Alt annet er uinteressant, sier han bestemt.

Han legger til at han er glad for at det sannsynligvis ikke blir noe av en kamp mellom Cyborg og Brækhus med det første. Han har liten sans for at en verdensmester i boksing møter en MMA-utøver i bokseringen.

- Heldigvis blir det sannsynligvis ikke noe av den kampen, sier Petajamaa.

Cyborg viste sine begrensninger i boksing mot Nunes. I løpet av det vesle minuttet kampen varte, mottok hun flere rene treffere.

KLAR TALE: Bokseanalytiker og TV-kommentator Roar Petajamaa er klar på at nå er det bare aktuelt med en av verdens beste for Cecilia Brækhus. Foto: NTB Scanpix
KLAR TALE: Bokseanalytiker og TV-kommentator Roar Petajamaa er klar på at nå er det bare aktuelt med en av verdens beste for Cecilia Brækhus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Cecilia Brækhus er nødt til å møte en av de beste nå, etter flere enkle kamper der motstanderne nærmest er blitt håndplukket, sier Petajamaa til Dagbladet.

Skreddersydd motstander

Foran kampen mot Magdzyak Lopes analyserte Petajamaa motstanderen for Dagbladet. Han konkluderte med at dette var en kamp som Brækhus ikke kunne tape. Han anså Magdzyak Lopes som skreddersydd for Brækhus.

Og han fikk rett i det. Brækhus valset rundt med sin motstander, som til daglig praktiserer som advokat.

I kampene før den siste, har Brækhus møtt svenske Mikaela Laurén som hun hadde knocket ut en gang tidligere. Og hun knocket ut svensken på nytt i Stokke 21. oktober 2017. Deretter møtte hun lavt rangerte Kali Reis 5. mai i fjor i sitt comeback i statene. Den amerikanske bokseren befant seg som nr. 131 på lista til boxrec.com på den såkalte pound for pound-lista. Brækhus tronet øverst.

Det ble en tøffere kamp enn de fleste så for seg. Og Brækhus var nede for første gang i karrieren. Men den norske bokseren samlet seg og vant på poeng.

Reis har vist seg som en tøffere bokser enn antatt. Amerikaneren har vært aktiv og har bokset to kamper etter at hun møtte Brækhus 5. mai. Hun vant begge to.

Etter kampen mot Reis, reiste Brækhus til et internasjonalt storstevne i Moskva og møtte sjanseløse Inna Sagaydakovskaya 21. juli.

Nå mener bokseanalytikeren at det er på høy tid at Brækhus møter kvalifisert motstand.

Fire navn

- Da er det egentlig bare fire navn som er aktuelle. Disse fire er Claressa Shields (23), Katie Taylor (32), Amanda Serrano (30) og Layla McCarter (39). Alle disse fire er i stand til å gi Brækhus skikkelig kamp i ringen, sier Petajamaa.

Men det hefter hindringer ved flere av dem. Claressa Shields bokser i mellomvekt som har en nedre grense på 70 kilo. Hun har spøkt med at hun ikke ofrer rumpa si for å gå ned i weltervekt for å møte Brækhus.

Amanda Serrano bokser 18. januar og er neppe aktuell i april. Vektmessig må hun gå opp fra super lettvekt til weltervekt, som ikke skal by på noe stort problem. Hun har derimot også luftet tanken om å konvertere til MMA. Hun er ubeseiret i to kamper i MMA. Sist vant hun på såkalt submission, med brytegrep langs bakken. Det kan bety at hun innehar ferdigheter som kan bringe henne langt i MMA.

Layla McCarter har jaktet på Cecilia Brækhus lenge. Amerikaneren ble utpekt som mandatory, en motstander mesteren er pålagt å møte av forbundet IBF. Men kampen ble ikke noe av. Brækhus er i stand til å unngå kravet, fordi hun innehar samtlige fem belter i weltervekt fra de forskjellige organisasjonene. McCarter har uttalt ved flere anledninger at promotoren til Brækhus ikke har kommet med noe tilbud.

VIL IKKE FLYTTE: Cecilia Brækhus sier det er uaktuelt å flytte til USA for å trene med Johnathon Banks. Video: NTB Scanpix Vis mer

Stikk til Brækhus

I desmeber hadde hun også følgende stikk til Brækhus på nettstedet lvssportnetwork.com:

- Det er synd at verden tror at kvinneboksingen ikke er bedre enn det vi har sett i disse kampene til Brækhus. Bare se på den siste. Folk kan jo tro at nivået er så dårlig. Jeg er lei for å si det, men den eneste muligheten til å se hva Brækhus er verdt, er å få henne i ringen mot en av de beste, sa McCarter i desember.

Manager Luis Tapia fortalte til Dagbladet i august at de hadde senket kravet fra 400 000 dollar til 100 000 dollar for å lokke Brækhus opp i ringen. Men det har ikke blitt noe av foreløpig. I desember i fjor sa McCarter at hun aldri har hørt noe fra promotoren til Cecilia Brækhus.

Den norske bokseren har uttalt at også det beløpet var for høyt.

Taylor

Da står man egentlig igjen med Katie Taylor som den sannsynlige neste motstanderen for Brækhus. Om den norske bokseren gjør alvor av at hun vil gå for en av de virkelig store.

Dette sa Brækhus etter seieren over Magdzyak Lopes.

- Skal jeg i ringen igjen nå, så blir det for de største kampene, uttalte Brækhus til NTB.

FIKK KJØRT SEG: Eva Wallstrom (t.v.) fikk mye juling av Katie Taylor i Madison Square Garden. Foto: NTB Scanpix
FIKK KJØRT SEG: Eva Wallstrom (t.v.) fikk mye juling av Katie Taylor i Madison Square Garden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Katie Taylor bokser vanligvis i lettvekt som har en øvre grense på 61,2 kilo. Brækhus bokser i weltervekt som har en nedre grense på 63,5 kilo, og en øvre grense på 66,7 kilo. Det betyr at det er en vektfordel for Brækhus. Om Taylor sier ja til en kamp om beltene til Brækhus i weltervekt.

Men for å understreke det. Blir det et møte mellom Taylor og Brækhus, vil det være den desidert største begivenheten som har hendt i norsk proffboksing, siden Steffen Tangstad møtte Michael Spinks i kamp om tungvektstittelen i 1986.

Katie Taylor er ubeseiret i proffringen på tolv kamper. I den siste kampen 15. desember forsvarte hun IBF og WBA-tittelen i lettvekt mot finske Eva Wahlstrom i Madison Square Garden i New York. Finnen var også ubeseiret på 22 kamper og har WBC-beltet i super fjærvekt. Taylor vant enstemmig på poeng etter en tøff kamp over ti runder.

Kamp i Norge

Cecilia Brækhus svarer også på Dagbladets spørsmål om det kan bli en kamp i Norge i år.

- Vi ser på muligheter og arena for et stevne i Norge i år, ja, svarer Cecilia Brækhus.

Men først vil den norske boksedronninga ta det litt med ro.

- Jeg er akkurat kommet hjem etter tre måneder i statene og har mye å fordøye. Vi må gå over tilbudene vi har på bordet de neste ukene. Jeg trenger også å være hjemme litt., forteller hun videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!