BRÆKHUS SIN TØFFESTE KAMP ER OVER: Etter en tilsynelatende evig kamp mot det særnorske forbudet mot proffboksing, får nå Cecilia Brækhus endelig konkurrere på norsk jord. Video: NTB Scanpix / Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Brækhus får bokse i Norge: - Helt uvirkelig. Min tøffeste kamp noensinne

Cecilia Brækhus smilte fra øre til øre da hun møtte pressen bare et par timer etter at hun ble informert om den historiske nyheten.

(Dagbladet): Etter en tilsynelatende evig kamp mot det særnorske forbudet mot proffboksing, får nå Cecilia Brækhus endelig konkurrere på norsk jord. Det bekreftet hun på dagens pressekonferanse.

- Dette er helt uvirkelig. Det er en historisk dag, sier en smilende Brækhus foran pressekorpset.

- Jeg fikk vite det bare for et par timer siden, så jeg har ikke visst det noe særlig lenger jeg heller. Det føles helt uvirkelig. Vi har kjempet i lang, lang tid. Jeg er så stolt over teamet mitt, som har kjempet som løver. Jeg er også kjempestolt over politikerne, som setter foten ned og sier at nok er nok, forteller 34-åringen.

ENDELIG: Cecilia Brækhus får bokse i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ENDELIG: Cecilia Brækhus får bokse i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Min tøffeste kamp noensinne

Den historiske kampen vil gå i Oslo Spektrum 1. oktober, og arrangementet har fått navnet Arctic Rumble.

- Dette hadde ikke skjedd uten det norske folk. Da jeg fikk prisene på Idrettsgallaen, var det en klar beskjed fra det norske folk. Det er det norske folket som bestemmer, ikke en liten gjeng i Oslo. Nå er vi klar for å skape et kjempeshow.

- Det har vært en lang og tøff kamp. Det har vært min tøffeste kamp noensinne. Jeg er så stolt over at vi har fått det til, forteller Brækhus.

Senest i april fikk 34-åring en søknad avslått av Godkjenningsnemda om å arrangere proffboksekamp i Norge. To måneder senere er situasjonen snudd på hodet.

Kulturministerens uttalelse

Team Brækhus avslørte dette på pressekonferansen kl. 17.00 i dag. Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland var også tilstede på pressekonferansen.

- Flere partier på Stortinget har gjennom mange år foreslått å oppheve forbudet. Det er vanskelig å forstå at noen politikere la ned dette forbudet. Vi mener at det er på sin plass at en av Norges fremste og mest populære idrettsutøvere får lov til å kjempe og bli hyllet på norsk jord. Noe annet ville vært urettferdig, og vi gleder oss til høsten, sier kulturministeren.

- For regjeringa har det vært viktig å stille krav til antidopingarbeidet. Det er godkjent, forbudene er opphevet og alt ligger til rette for en boksefest.

HJEMMEBANE: Cecilia Brækhus får endelig bokse på norsk jord. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HJEMMEBANE: Cecilia Brækhus får endelig bokse på norsk jord. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Svensk motstander?

Tidligere i dag la Brækhus et bilde på sin Facebook-side hvor boksedronninga er avbildet sammen med teksten «01.10.16».

Det indikerer datoen som den historiske kampen skal spilles.

Motstanderen er foreløpig ikke kjent, men det kan være snakk om vinneren av Mikaela Laurén og Klara Svensson, som er blitt enige om en kamp i weltervekt i september.

Vinneren der kan få sjansen til å møte Brækhus i den historiske kampen på norsk jord.

- Motstanderen er ennå ikke bestemt, men siden et er en historisk kamp, må det være en verdig motstander jeg møter 1. oktober, sier Brækhus.

34-åringen fra Bergen, kjent som The First Lady, er ubeseiret i sine 28 kamper som proffbokser. Hun er innehaver av WBC, WBA, IBF og WBO-titlene.

Knockoutforskriften

Forrige uke bekreftet kulturministeren at de gikk inn for å endre knockoutforskriften.

Den såkalte knockoutforskriften gjør det svært vanskelig å arrangere stevner på tradisjonelt vis i Norge. Forslaget fra departementet gikk på å endre karantenebestemmelsene og øke kamplengde og aldersgrense.

- Regjeringen ønsker å legge til rette for proffboksing i Norge. Endringene vi nå foreslår, vil gjøre det lettere og mer ubyråkratisk å utøve proffboksing og annen kampaktivitet som tillater knockout, sa kulturministeren i en pressemelding forrige torsdag, ifølge NTB.

Dopingkontroll

Samarbeidet med Antidoping Norge (ADN) har vært avgjørende, ifølge styreleder i First Lady Promotions AS, John Kristian Elden.

- Det vi har fått til siden i fjor er at vi har vært klarere i antidopingarbeidet. Cecilia har selv ønsket en dopingkontroll. Den avtalen har hatt mye å si for at godkjenningsnemda har sagt at nok får være nok.