Brækhus misliker at det vil koste 299 kroner å se henne på tv

- Kampene mine skal være for alle.

FØRSTEDAMA: Cecilia Brækhus går i ringen mot Ivana Habazin i København 13. september. Vil du se kampen fra sofaen, må du ut med 299 kroner. Det setter ikke 32-åringen spesielt stor pris på. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
FØRSTEDAMA: Cecilia Brækhus går i ringen mot Ivana Habazin i København 13. september. Vil du se kampen fra sofaen, må du ut med 299 kroner. Det setter ikke 32-åringen spesielt stor pris på. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Lørdag 13. september har Cecilia Brækhus sjansen til å skrive boksehistorie når hun skal i ringen mot kroatiske Ivana Habazin (24) i København.

Hordalendingen kan nemlig sikre seg alle de fire VM-beltene (WBC, WBA, WBO og IBF) ettersom Habazin tok IBF-beltet ved å slå Sabrina Giuliani i mars.

Kampen er en av de største i norsk boksehistorie, og det ser Viasat sitt snitt til å utnytte. Tidligere har kanalen sendt Brækhus´kamper gratis på Viasat 4, men denne gangen må du betale for å se Brækhus i aksjon.

Utenfor Brækhus´ kontroll Tittelkampen mot Habazin sendes nemlig på såkalt «pay per view», og vil koste 299 kroner uansett om du allerede har et kundeforhold til Viasat. I prisen ligger også det helnorske oppgjøret mellom Tim-Robin Lihaug og Simen Smaadal.

Det røpet Viasat på en pressekonferanse i ettermiddag.

Brækhus innrømmer overfor Dagbladet at hun gjerne skulle sett at kampen hadde vært gratis.

- Jeg har sagt at jeg ønsker at boksekampene mine skal være for alle. Da jeg bokset mot (Anne-Sophie) Mathis var det stort, ikke bare fordi hun er en god bokser, men fordi jeg fikk dele det med halve Norge. Det var en stor opplevelse, men at denne kampen sendes på «pay per view» ikke noe jeg får gjort noe med, sier 32-åringen.

- Tilgjengelig for alle Sjefen i Viasat Sport, Stian Aune Kleppo, forsvarer imidlertid prislappen på 299 kroner for å se Brækhus´ historiske oppgjør.

- Denne kampen er ikke en såkalt «listed event», og vi forholder oss til reglene. 99,5 prosent av Norges befolkning har bredbånd tigjengelig og det betyr at kampen er tilgjengelig for alle. Betaling for innhold på tv har vi holdt på med ganske lenge nå, sier han.

Kleppo sier videre at Brækhus´ etterlengtede mulighet til å sikre seg alle de fire VM-beltene ikke ville vært mulig uten «pay per view».

- Å få til denne kampen handlet også om å få til «pay per view». Det går på omkostningene, og blant annet lønn til bokserne. Det er grunnen til at vi begynte å se på brukerbetalte løsninger for å få til dette. Dette er utprøvd i foreksempel USA, Tyskland, England og Danmark i lang tid.

- Hvor mange «billetter» har dere budsjettert med å selge?

- Det kommenterer vi ikke.

- Ligger det nå i kortene at også Brækhus´ framtidige kamper vil koste penger?

- Denne kampen er av «pay per view»-format, og Cecilia Brækhus er en «pay per view»-bokser. Det vi må se på nå er hvordan det går i kampen 13. september. Uansett er det klart at vi ser på «pay per view» som et satsingsområde framover, hvor Cecilia er en viktig bidragsyter, sier Kleppo.

- Dere kommer altså sannsynligvis til å fortsette med det

- Ja.

Forsvarer prisen Vegard K. Drogseth, administrerende direktør i Viasat, mener 299 kroner er en helt grei pris for å se en potensielt 20 minutter lang fight.

- Hvis du sammenlikner litt: For 15 år siden var det en drøm å bestille en film rett hjem i stua. Nå lever vi i en verden hvor det er fullt mulig. Både du og jeg kjøper filmer for 50 kroner - enten de er gode eller dårlige. Man kjøper en konsertopplevelse live for 700 kroner. Da mener vi at 299 er en riktig pris for dette produktet. Vi har også en del erfaring fra «pay per view»-stevner, blant annet i Danmark, som gjør oss trygge på at dette er et riktig valg. Vi har nok innsikt i markedet til å mene at dette er rett pris, sier Drogseth.

Promotor Nisse Sauerland poengterer også at «pay per view» er vanlig i en rekke andre land.

- «Pay per view» har eksistert lenge i foreksempel USA og Danmark. Der er det vanlig å vise de største kampene på den måten, sier han.

• Brækhus har ikke tapt en eneste proffkamp i sin karriere. Hun har 25 seirer, sju av dem på knockout. Habazin står med 13 seirer og ett tap.