Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mia St. John innrømmer doping

Brækhus slår tilbake mot dopingpåstander. - Det er en skam!

Den norske bokseren er stolt over at hun slo doperen.

DOPET SEG: Det innrømmer Mia St. John. Her får hun en på tygga av Cecilia Brækhus i 2013. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DOPET SEG: Det innrømmer Mia St. John. Her får hun en på tygga av Cecilia Brækhus i 2013. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble kjent tidligere tirsdag at den tidligere bokseren Mia St. John innrømmet å ha dopet seg under karrieren.

I 2013 møtte hun Cecilia Brækhus i Danmark og ble utbokset av den norske verdensemesteren. Nå svarer Brækhus på amerikanerens påstand om at alle i sporten doper seg, og at det er velkjent.

- Manglende moral

Brækhus skriver i en pressemelding:

DOPET: Den tidligere bokseren og nakenmodellen Mia St. John innrømmer dopingmisbruk. Foto: NTB Scanpix
DOPET: Den tidligere bokseren og nakenmodellen Mia St. John innrømmer dopingmisbruk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Jeg har alltid jobbet for at boksesporten skal bli helt ren for doping, og jeg tror og håper at vi har beveget oss i riktig retning de siste årene gjennom en klart strengere og mer effektiv kontroll av doping. Mia St. Johns påstander om at alle doper seg, og at hun derfor nærmest ble tvunget til å gjøre det samme, er først og fremst en dårlig unnskyldning for hennes egen manglende moral. Selv om jeg tror at doping var mer utbredt tidligere, som i en rekke andre idretter, kan hun ikke la være å ta ansvar for egne handlinger.

- Stolt

Det er også viktig at jeg slo henne klart i 2013. Det er jeg stolt av. Og det viser jo at det er viktigere å trene riktig enn å dope seg.

Nå må vi fortsette den uforsonlige kampen for å utrydde de siste restene av doping innen boksingen. Her må vi samarbeide med WADA, og også jobbe videre med VADA (Voluntary Anti-Doping Associaton), som spesialiserer sin metode innen boksing og MMA. Det er en skam at St John har drevet med dette i 20 år uten én gang å ha blitt tatt i å teste positivt.»

Det er altså amerikanske Mia St. John (51), som nå innrømmer å ha dopet seg i løpet av karrieren.

Overfor OL-nettstedet Inside The Games innrømmer hun at hun har benyttet seg av ulovlige prestasjonsfremmende midler, blant annet steroider, i kampforberedelser.

- Jeg testet aldri positivt og jeg har aldri sagt dette til noen, men nå som jeg er pensjonert, føler jeg det er greit å si det. Det er ikke riktig å gjøre (dope seg), men det er en ond sirkel man blir fanget av, sier hun.

Saken ble først omtalt av VG.

Skjulte det

I 2013 bokset hun mot Cecilia Brækhus, da den norske boksedronninga vant på teknisk knockout. Der gjorde Brækhus relativt kort prosess. Kampen varte i fem og et halvt minutt før dommeren mente at amerikaneren ikke kom til å holde lenger.

Mia St. John ble også kjent for å ha vært forsidepike i mannfolkbladet Playboy i 1999.

St. John vant 49 av 65 kamper, og var aktiv mellom 1997 og 2016.

Overfor Los Angeles Times forteller hun om hvordan hun jobbet iherdig med å skjule dopingen.

- Jeg gjorde alt jeg kunne for å skjule det. Maskeringsdop, kateter med andres urin og resten var på grunn av flaks. Jeg kunne gå ut av badet og riste, svette og be. Han krysser fingrene, og utrolig nok ble jeg ikke tatt, sier hun til Los Angeles Times.

- Alle vet det

Tidligere i år ble Canelo Alvarez utestengt for doping. Da støttet Mia St. John bokseren, i en Twitter-melding som senere ble slettet.

- Alle gjør det og alle vet det, skrev hun.

Røper ingenting

I intervjuet sier St. John at hun dopet seg i forberedelsene til rundt 20 kamper.

- Jeg kommer ikke til å røpe i tilknytning til hvilke kamper jeg dopet meg. For alle på treningscampene mine til disse kampene gjorde det samme. Derfor kan det spores tilbake til hvilke camper det var. Og jeg vil ikke henge ut noen, sier St. John ifølge L.A. Times.

- Jeg føler at jeg kan stå fram nå som jeg har lagt opp, sier Mia St. John.

Møter motstand

Hennes påstand om at «alle gjør det» ble møtt med storm på sosiale medier. Briten Tony Bellew, tidligere verdensmester i cruiservekt skrev: «Beklager at jeg må fortelle deg at det er ikke alle som doper seg, søta. Noen av oss tidligere champions har faktisk trodd at det har vært på grunn av sinnsykt mye trening, at vi kunne gå rettferdige kamper. Det er trist og urovekkende at mennesker doper seg og i det hele tatt tenker slik som du gjør.»