KLARE TIL KAMP: Cecilia Brækhus er spent på møtet mot Anne Sophie Mathis i oktober. Men hun frykter ikke for å miste tittelbeltene. Foto: Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
KLARE TIL KAMP: Cecilia Brækhus er spent på møtet mot Anne Sophie Mathis i oktober. Men hun frykter ikke for å miste tittelbeltene. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Brækhus tar et oppgjør med doping før storkampen: - Grådigheten har tatt helt over

Er klar for en renere idrett, og vil hive ut juksemakerne.

(Dagbladet): I dag kunne Cecilia Brækhus og hennes team avsløre at franske Anne Sophie Mathis blir motstanderen i den første boksekampen på norsk jord siden 1981.

Brækhus har kjempet en lang kamp for å få boksing lovlig i Norge, og klarer ikke sette ord på hvor glad hun er.

- Nå er alt klart. Så nå kan hodet mitt bare være på at jeg skal trene og forberede meg. Jeg gleder meg stort, og er selvfølgelig veldig, veldig spent. Det er mye sommerfugler, sier Brækhus.

- Har hatt veldig sterke krefter mot oss

Det var i juni Brækhus og hennes team, sammen med kulturministeren, kunne presentere den gode nyheten om en boksekamp på norsk jord.

TAR ET DOPINGOPPGJØR: Cecilia Brækhus vil ha bort juksemakerne, og ser fram til å bli dopingtestet. Foto: Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
TAR ET DOPINGOPPGJØR: Cecilia Brækhus vil ha bort juksemakerne, og ser fram til å bli dopingtestet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

En av hovedgrunnene til at det tok lang tid å få dette gjennom, var fordi en antidopingavtale måtte på plass.

- Vi har hatt veldig sterke krefter mot oss, men det har gjort oss sterkere som team. I tillegg har jeg selv blitt sterkere, og er en helt annen person enn det jeg var før.

Selv om det har vært en lang kamp, ga ikke bokseren opp.

- Det som aldri har blitt tatt fra meg, er den gleden jeg har hatt for sporten jeg elsker, sier en smørblid Brækhus.

- Grådigheten har tatt helt over

Brækhus og de andre bokserne som skal i aksjon i Oslo i oktober, kan nå testes når som helst, etter Verdens antidopingbyrå (WADA) sine regler. Bokseren sier til Dagbladet at ikke en eneste av de teamet har snakket med har vært redde for å bli dopingtestet.

- Jeg tror det har vært litt misforståelser rundt det at «alle boksere er dopet eller doper seg». Sånn er det ikke. Nå skjer dette, og alle bokserne skal følge WADA-reglementet. Dette blir så flott.

Brækhus sier til Dagbladet at hun har fått med seg dopingen som har preget media de siste månedene. Det har gjort at hun håper på en skikkelig opprydding i idretten, for å få bort jukserne.

- Det er jæv.. Det er utrolig synd for sporten. Og jeg synes det er så trist med all dopingen. Grådigheten har jo tatt helt over. Dessverre må vi jo bare innse at det ikke er slik det en gang var. Jeg synes det er trist, men det er bra jukserne blir tatt. Vi må ta en skikkelig runde og hive ut alle jukserne for å kunne starte litt på nytt. Idretten fortjener en bra oppryddning, det trenger ikke være som dette. Vi kan heller ikke feie problemene under teppet, for det tror jeg har blitt gjort littegrann.

Ikke redd for å miste tittelbeltene

Når Brækhus går i ringen i oktober, møter hun «kvinnenes svar på Mike Tyson». Taper hun, mister hun alle tittelbeltene sine. Det frykter hun ikke for.

- Men jeg har enormt stor respekt for motstanderen min. Og jeg vet at hun har en punch som kan avgjøre en kamp når som helst. Men det er også det som trigger meg, og som får det beste fram i meg på hver eneste trening.

Med to måneder igjen til storkampen, er det mye som skal trenes på. Også det at hun møter en med en helt annen teknikk enn seg selv.

- Det er jo puncheren mot teknikeren og taktikeren. Mathis er puncheren. Jeg er best i verden på teknikk og taktikk, men hun kan avslutte kampen når som helst med sin farlige punch.

- Nå skal vi skrive historie

«First Lady»-Brækhus trener nå to økter om dagen. Akkurat nå er hun inne i en grunntreningsperiode, hvor hun fokuserer på styrke og kondisjon.

- Om en ukes tid reiser vi til Spania på boksecamp, hvor jeg vil ha hele teamet mitt på plass. Da vil vi gå mer spesifikt inn på boksetrening.

Brækhus stråler fra øre til øre, og det er lett å se at hun er stolt.

- Nå skal vi skrive historie. Nå ser også framtida til norsk kvinneboksing svært lys ut.

- Hva med din framtid? Hvor lenge holder du det gående?

- He he. Jeg er jo «gamlemor». men det kommer noen storkamper på rekke og rad nå, så får vi se.