VEID INN: Vekta til Cecilia Brækhus stoppet på 66,1 kilo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VEID INN: Vekta til Cecilia Brækhus stoppet på 66,1 kilo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Brækhus tok Bokse-Amerika med storm

Veid inn fredag kveld før kampen i Los Angeles: - Dette er så stort.

LOS ANGELES (Dagbladet): Cecilia Brækhus (36) og Kali Reis (32) bokser søndag morgen, norsk tid, en historisk kamp i Los Angeles. For første gang i historien blir en kvinnelig boksekamp vist direkte på TV-kanalen HBO. Kanalen har over 50 millioner abonnenter i USA, og kampen blir vist i over hundre land.

Fredag kveld var det innveiing på hotell Sheraton Gateway Los Angeles. Reis bokser normalt i mellomvektsklassen og må ned to vektklasser for å møte Brækhus i weltervekt, som er inntil 66,7 kilo.

ANSIKT TIL ANSIKT: Cecilia Brækhus og Kali Reis (t.h.) avsluttet innveiingen med å stirre på hverandre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ANSIKT TIL ANSIKT: Cecilia Brækhus og Kali Reis (t.h.) avsluttet innveiingen med å stirre på hverandre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

De to bokserne kom inn i tur og orden i et av ballrommene på hotellet. Størst jubel var det for Brækhus, selv om Reis er på hjemmebane.

- Dette er så stort, erklærte 36-åringen fra scenen. Og fikk jubel som bare amerikanerne kan gi. Vekta viste 66,1 kilo.

- Det kommer mange sultne jenter bak meg. Jeg må være på mitt beste, og det ønsker jeg å være også på lørdag, sa Brækhus.

10 000 tilskuere

Stevnet går i StubHub Center, området der LA Galaxy spiller hjemmekampene sine. Det er ventet rundt 10 000 tilskuere.

Om motstanderen Kali Reis sier Brækhus:

- Som person har jeg veldig bra inntrykk av henne. Jeg har kjempestor respekt. Hun er smart, hun er oppegående og du ser at hun har vært gjennom tøffe kamper i livet, både i ringen og privat. Men hun har en flott måte å framstille seg selv på. Hun er motivert til denne kampen, dette er selvfølgelig kjempestort for henne.

- Snakker dere mye med hverandre før en slik kamp?

- Nei, før kamp unngår vi hverandre helt. På pressetreningen kom hun og dro. Så kom jeg og dro. Vi har disse faceoff-ene, men det er det. Jeg har all mulig respekt for henne, men i ringen så er det boksekamp.

- Hva er økonomien i en slik kamp?

- Det må vi oppsummere etterpå. Nå har det vært litt usikre momenter her og der. Du må plusse på og trekke fra. Økonomien i dette blir ikke klart før en god tid etter kampen.

- Totalt sett: Har det vært lukrativt for deg å være bokser?

- Ja, som kvinnelig bokser har jeg gjort det ganske bra. Men jeg har også brukt mye penger på hele tida å komme meg videre.

- Du har blant annet skiftet trenere ofte. Nå har du vel din femte eller sjette?

- Jeg tror at når du har vært lenge i idretten, så er ikke det så uvanlig. Jeg får hele tida ny inspirasjon fra nye personer. Enten det er fordi jeg har stagnert, eller fordi jeg ønsker å åpne nye dører, så har det hele tida vært en idé bak det.

Hun legger ikke skjul på at det blir stort å få gå den første kvinnelige boksekampen på TV-kanalen HBO:

- Det blir en fantastisk opplevelse. Så langt har det vært et eventyr. Jeg har vært her i fem-seks uker. Jeg har hatt masse motivasjon - og masse bra mennesker rundt meg til enhver tid. Det gir så mye glede og energi. Jeg er i toppform, utrolig motivert.

Brækhus fortsetter:

- Jeg blir hele tida spurt om presset på å være første kvinnelige bokser på HBO. Men jeg føler først og fremst at dette blir en mulighet til å vise meg fram i ringen. Forhåpentligvis går jeg min beste kamp noensinne. For et stort publikum.

- Hva tenker du om mediestyret som har vært rundt deg?

- Det går på høygir. Men ingenting likner på det som er i Europa. Dette er et velsmurt maskineri. Amerikanerne kan dette med å selge. Det har vært enorm lærerikt og morsomt.

- Er norsk

- Men, sier Brækhus.

- Jeg kunne aldri levd i dette til daglig. Det er kjempemorsomt å komme hit og oppleve dette. Men så vil jeg reise hjem til Norge og senke skuldrene.

- Du vil ikke bosette deg i USA?

- Nei, jeg er norsk og Norge er hjemmet mitt. Men hvis alt går etter planen på lørdag, så kommer jeg tilbake om ikke lenge.

I USA snakker mange om en mulig kamp mot UFC-stjerna Cris Cyborg. Eksperter sammenlikner dette med kvinnenes svar på oppgjøret mellom Floyd Mayweather og Conor McGregor.

Skulle det skje, vil oppmerksomheten Brækhus har fått den siste uka blekne.