TÅRER: Trener Eirik Myhr Nossum brøt sammen i tårer i intervju med NRK etter gullet til Sjur Røthe. Video: NRK. Reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Bragden etter sykdomsmarerittet: - Hadde aldri trodd dette

Sjur Røthe tok sitt første VM-gull i det som ble en tremilsthriller i Seefeld. Det etter noen kompliserte år der han blant annet fikk diagnosen revmatisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD/OSLO (Dagbladet): - Det er vanskelig å sette ord på, sier Sjur Røthe til NRK.

Der kvinnenes skiathlon ble en rein parademarsj for Therese Johaugs del, utartet herrenes tremil seg ganske annerledes. Sjur Røthe var i kanonform, nektet å la konkurrentene gå, og passerte målstreken først i Seefeld lørdag.

Der ble det en duell fra start til mål. I gruppa som kjempet helt til slutt og som knivet om seieren, var Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe. I den siste bakken rykket Sundby fra Røthe og Alexander Bolsjunov.

Bolsjunov så ut til å slippe de to nordmennene i den siste kneika, men kom for fullt - og bare ei lang Røthe-tå holdt ham til sølvet. Røthe (30) tok sitt første VM-gull.

Martin Johnsrud Sundby tok bronse.

JEVNT: Sjur Røthe passerte målstreken noen centimetre foran Alexander Bolsjunov. Martin Johnsrud Sundby måtte nøye seg med bronse. Video: NRK. Reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Det føles helt utrolig. Det er vanskelig å sette ord på. Jeg hadde helt enorme ski, og over tre mil koster det jo mindre for de med gode ski enn dårlige. Jeg hadde en god plan for de siste to kilometerne, og fulgte den til det fulle, sier Røthe til NRK.

30 kilometer med skibytte

Gull: Sjur Røthe, Norge 1.10.21,8,
sølv: Aleksandr Bolsjunov, Russland 0.00,1 min. bak,
bronse: Martin Johnsrud Sundby, Norge 0.00,7,
4) Iivo Niskanen, Finland 0.12,3, 5) Clément Parisse, Frankrike 0.20,7, 6) Alex Harvey, Canada 0.58,9, 7) Andrew Musgrave, Storbritannia 1.00,3, 8) Adrien Backscheider, Frankrike 1.03,6, 9) Sergej Ustjugov, Russland 1.09,4, 10) Jens Burman, Sverige 1.12,8.

Øvrige norske: 30) Johannes Høsflot Klæbo 4.35,3, 31) Emil Iversen 4.36,9. 72 utøvere fikk plassering.

(NTB)

Treneren i tårer

Trener Eirik Myhr Nossum brøt sammen i tårer i intervju med NRK etter gullet.

- Jeg sa det ikke ble spurt, men det ble det. Sjur... Jeg må bare gå, sa Nossum, før han sank sammen på huk og lot tårene renne.

Noen minutter seinere hadde han klart å sømme seg, og stilte opp på nytt. Overfor pressen innrømmet han at det gikk helt i svart på et tidspunkt.

- Det er ekstremt stort. Jeg sto midt inne på stadion og hoppet eller satt, jeg vet ikke. Jeg var nå her. Følelsesregisteret gikk opp og ned. Jeg må tilbake til bryllupet mitt til sist jeg var så rørt. Det er en enorm glede, sier Nossum.

TOK GULL: Sjur Røthe tok sitt første VM-gull i det som ble en tremilsthriller i Seefeld. Det etter noen kompliserte år der han blant annet fikk diagnosen revmatisme. Det ble ekstra emosjonelt for landslagstreneren. Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Mor Randi-Kirsten Røthe var også rørt. Hun vet at Sjur Røthe har hatt noen tøffe år, der han blant annet har fått diagnosen revmatisme. Ryggen har vært et problem for 30-åringen, som på et tidspunkt forberedte seg på at karrieren kunne være over.

- Dette er veldig rørende. Det er godt jeg har briller på meg. Han klager jo aldri. Han bryr seg mer om hvordan andre har det, sier hun til Dagbladet.

- Jeg er rørt, overrasket og alt på en gang. Jeg hadde aldri trodd dette for et år siden. Å vinne VM er helt utrolig. Det må jeg si. Det er en drøm jeg har tenkt på, ja, men at det skulle bli gull er jeg overrasket over, sier pappa Steinar Røthe.

Nossum sier at det også er det som kommer tilbake for hans del.

- Han har gått fra å ikke være aktuell til å være verdens beste skøyter i år. Jeg er ekstremt stolt av det, sier han til Dagbladet.

Tøff kamp

Mens Johaug hadde rukket å riste av seg konkurrentene etter bare fire kilometer, ble herrenes tremil et aldri så lite lureløp innledningsvis - der de norske gutta lå smart plassert i feltet.

Men tempoet ble satt opp før skibyttet, og Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby var de eneste nordmennene som hang med teten ut på skøytedelen.

GULL: Therese Johaug var fullstendig overlegen på lørdagens 15 kilometer. Video: NRK. Vis mer

Så rykket Røthe. De andre i gruppa, blant andre Alexander Bolsjunov, Iivo Niskanen og Andrew Musgrave, slet med å holde følge.

Tempoet roet seg igjen, og derfra hadde russiske Bolsjunov kommandoen. Løperne falt av, én etter én. Ut på sisterunden besto gruppa av fem løpere.

Sjur Røthe var sterkest av dem.

Ga opp

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen var hektet av før skibyttet.

TUNG DAG PÅ JOBBEN: Johannes Høsflot Klæbo var sjanseløs på lørdagens tremil. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet. Reporter: Øyvind Godø. Vis mer

Tidlig rettet de fokuset mot lagsprinten søndag. Det bekreftet landslagstrener Eirik Myhr Nossum overfor NRK.

- De har gitt opp. Det er den som er fokus nå, sier treneren.

Sundby var «dritfornøyd», selv etter bronse.

BRONSE: I gruppa som kjempet helt til slutt og som knivet om seieren, var Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe. I den siste bakken rykket Sundby fra Røthe og Alexander Bolsjunov. Til slutt endte Sundby med bronse. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Jeg er det. Det er nære på gull og alt mulig rart. Det er så langt over det jeg prestert resten av sesongen. Jeg får ut mitt beste i et VM, og tar medalje i nok et mesterskap. Det er jeg superfornøyd med. Det er en superdag med Sjurs seier også, sier Sundby til NRK.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer