Rosenborg, Molde og Sarpsborg til play-off i Europa League

Bragden i Rijeka løfter ikke bare Sarpsborg, den løfter hele Fotball-Norge

Norsk fotball har vært i knestående og fått mye fortjent tyn de siste åra. Mens vi venter på Nations League kan 16. august 2018 være vendepunktet vi har drømt om.

SARPSBORGS MARSEILLE: Patrick Mortensen har gitt Sarpsborg 1-0 på det Geir Bakkes mannskap er best på i Norge, en dødball. Men det var ikke marginene som vant kampen for østfoldingene. Det var fotballen de behersker, og som de våget å spille på en vanskelig bortebane i Europa. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix
SARPSBORGS MARSEILLE: Patrick Mortensen har gitt Sarpsborg 1-0 på det Geir Bakkes mannskap er best på i Norge, en dødball. Men det var ikke marginene som vant kampen for østfoldingene. Det var fotballen de behersker, og som de våget å spille på en vanskelig bortebane i Europa. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Molde-Hibernian 3–0 (1–0) 3–0 sammenlagt

Rosenborg-Cork Cty 3–0 (2–0) 5–0 sammenlagt

Rijeka-Sarpsborg 0–1 (0–0) 1–2 sammenlagt

ROSENBORG VAR EN selvfølge, Molde presterte som forventet, og i Kroatia leverte Sarpsborg 08 en bragd som i østfoldsk sammenheng vil feires som en liten avlegger av Norges 2-1 over Brasil i 1998.

Summen av det flytter norsk klubbfotball fra stabilt sideleie til en framoverlenthet det er mulig å tro på.

DET ER FORTSATT langt igjen til gruppespillet i Europa League. Rosenborg skal til Skendija (Makedonia), Molde til St. Petersburg (Russland) og Sarpsborg til Tel Aviv (Israel). Men vi er i hvert fall i play-off, et faktum det var vanskelig å ta høyde for da kvalifiseringene til Europa startet i juli.

Og vi er der med tre lag.

DET ER SELVFØLGELIG bare gode ting å si om Norges tre plasser i play-off til Europa League, der prestasjonen i Kroatia er den største. Jeg tror verken Rosenborg eller Molde har problemer med det. Når et lag fra A/S Steinrøysa vinner borte i landet som spilte VM-finale for en måned siden, da går vi litt på vannet. Men samler man resultatene, ser helheten i dem og husker hva som har felt oss så mange ganger før, er det en ting som slår meg.

Rosenborg, Molde og Sarpsborg slapp inn til sammen ett eneste baklengsmål på seks kamper i kvalifiseringsrunde tre til Europa League.

Det er den største prestasjonen.

NÅR DU REISER til Kroatia som førstereis er det fort gjort å bli tatt av anledningen og bli stresset. Sarpsborg ble ikke det. Derfor spilte de kampen som alle andre kamper de spiller, og ikke som en anledning. Dødballstyrken ligger der, den er best i Norge, og ga dem i perioder litt trøkk og noen gode muligheter før den til slutt ga dem seiersmålet.

Det man ikke kunne ta for gitt borte mot et godt lag som Rijeka er modenheten laget viste.

MEN DEN VAR der gjennom voksen duellstyrke og en helt naturlig evne til å ønske ballen over hele banen. Alle fra Sarpsborg ville bidra og dele ansvaret i Rijeka. Ingen gjemt seg og dyttet ansvaret over på nestemann. Og slik gikk Geir Bakkes mannskap fra å være ålreit til å bli stadig bedre, for til slutt å være klart best.

Det var ikke marginene som vant seieren for Sarpsborg.

Det var fotballen Sarpsborg har inne og som de ikke var redde for å ta med seg til Rijeka.

ROSENBORGS AVANSEMENT, ETTER borteseieren i Irland, er det nærmeste et norsk klubblag kommer en formalitet når vi snakker om tredje kvalifiseringsrunde til Europa League. Uten å ta noe fra prestasjonen som var akkurat så kontrollert og overbevisende som vi trodde på forhånd – der et par av scoringene kom etter pasningsspill og bevegelser på høyt nivå – den tok vi for gitt.

MOLDES VEI TIL play-off, der et bortemål kunne gjort dem litt stresset, var også overbevisende og enda et bevis på at brikkene er på vei til å falle på plass for Ole Gunnar Solskjær. Bak han alle selvfølgelige snakker om, Erling Braut Håland (18), var det mange gode, ikke minst Eirik Hestad, drivende god mellom begge 16-meterne.

ERLING BRAUT HÅLAND – to scoringer og en målgivende pasning mot Hibernian – har så vidt jeg forstår ennå ikke signert for Red Bull Salzburg. Det er noe som gjenstår før papirene kan undertegnes. Enten mellom Salzburg og Molde, eller mellom Salzburg og Håland. Og jo lengre tid det går, og jo flere mål han scorer på veien til det kontinentale sommervinduets deadline day 31. august, jo flere lag kan komme på banen.

Jeg tror fortsatt Molde-spissen blir Salzburgs eiendom, og at det er et klokt valg tatt det neste karrieresteget i betraktning.

Erling Braut Håland har ikke dårlig tid, han er fortsatt bare 18 år selv om han er en maskin.

Men så heit som gutten er nå, og fordi pengene som snakker høyest, kan det skje noe vi ikke har tatt høyde for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer