Bråk på Tufte-båt

Roer på båten til Olaf Tufte (45) vurderte å hoppe av før OL. - Med så ræva stemning tenkte jeg at OL ikke var verdt det, avslører Oscar Stabe Helvig (25).

INTENSE FORBEREDELSER: Olaf Tufte (i midten) møtte mediene i Tokyo i natt, norsk tid. Her sammen med lagkompisene i dobbeltfireren - Oscar Stabe Helvig, Erik Solbakken og Martin Helseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INTENSE FORBEREDELSER: Olaf Tufte (i midten) møtte mediene i Tokyo i natt, norsk tid. Her sammen med lagkompisene i dobbeltfireren - Oscar Stabe Helvig, Erik Solbakken og Martin Helseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Olaf Tufte er på plass i Tokyo og sitt sjuende sommer-OL. Sammen med Erik Solbakken, Martin Helseth og Oscar Stabe Helvig ror han for medalje i dobbeltfirer.

Men det har vært en kronglete vei fram til deltakelse. En dårlig start på sesongen førte til noen heftige runder i båten med de fire roerne. Oscar Stabe Helvig vurderte å hoppe av hele OL-prosjektet.

Det toppet seg etter en konkurranse i Zagreb i starten av mai, der båten til Tufte og co. endte helt sist.

- Vi er vanligvis gode kompiser. Men nå ble vi uvenner. Alle var tomme for energi og ble sure. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Med så ræva stemning tenkte jeg at OL ikke var verdt det, forteller Stabe Helvig.

GLOHETT: Olaf Tufte og Oscar Stabe Helvig fikk merke den intense varmen på rostadion Sea Forest Waterway i Tokyo i dag. Her var det over 30 grader. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLOHETT: Olaf Tufte og Oscar Stabe Helvig fikk merke den intense varmen på rostadion Sea Forest Waterway i Tokyo i dag. Her var det over 30 grader. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagbladet snakket med alle de fire roerne i natt, norsk tid. De forteller at Olaf Tufte er en krevende mann å jobbe med. Samtidig er han en rolegende med to OL-gull og to VM-gull.

Ingen i romiljøet kan avfeie 45-åringen når han snakker.

Overfor Dagbladet har Tufte null problemer med å innrømme at han er en krevende lagkompis.

- Jeg har sagt det mange ganger: Målet er utelukkende at gutta skal være glade i meg når koket er over. Da skal de være glade for at jeg har vært en kødd underveis, påpeker han.

Men i Zagreb rant det over.

Etter en dårlig start på sesongen endte den norske dobbeltfireren nok en gang sist av seks båter. Det så ikke veldig lyst ut bare to-tre måneder før OL.

SIKTER MOT MEDALJE: Olaf Tufte, Oscar Stabe Helvig, Martin Helseth og Erik Solbakken utgjør dobbeltfireren for herrer. Foto: Bàlint Czucz / NTB
SIKTER MOT MEDALJE: Olaf Tufte, Oscar Stabe Helvig, Martin Helseth og Erik Solbakken utgjør dobbeltfireren for herrer. Foto: Bàlint Czucz / NTB Vis mer

Tufte forteller:

- Vi rodde mye dårligere enn vi skulle i Zagreb. Det gjorde at jeg gikk inn i meg selv og ble mutt. Gutta trodde jeg var sur på dem og skygget banen. Men det var ikke tilfelle. Jeg var ufattelig skuffet over at jeg ikke klarte å guide oss til bedre roing. Det brukte jeg noen dager på å fordøye. Jeg var en dårlig pappa, ektemann og lagkompis. Jeg var en dårligere utgave av meg selv. Men vi kom oss gjennom dette også.

Martin Helseth forteller at det har vært to skikkelige omganger med bråk på båten.

- Den ene var da Oscar gikk litt lei. Han trakk seg tilbake og trente for seg selv i et par uker. Han ville ha litt avstand. Den andre gangen var en utblåsning fra Erik (Solbakken). Det vil vises på TV-serien med Olaf som kommer nå i august (på TV 2).

NÆRMER SEG ALVOR: Finalen i dobbeltfirer går 27. juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NÆRMER SEG ALVOR: Finalen i dobbeltfirer går 27. juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Slik Dagbladet forstår det, var de andre gutta ikke fornøyd med Tuftes rolle som «stroke». Det er på denne plassen du styrer taktstokken og farten.

Til slutt gikk Solbakken inn i rollen. Det førte til framganger for dobbeltfireren på direkten.

- Det har vært et par anledninger der vi har vært slitne og blitt revet med at situasjonen og diskusjonens hete, sier Solbakken til Dagbladet.

- Det som har vært fint, er at det har vært trygghet i bånn. I etterkant har vi kunnet prate sammen og ta hverandre i hånda. Vi er fire stykker som vil det samme. Av og til kan det gå ei kule varmt. Men det er gjensidig respekt for hverandre. Det er høyt nok under taket til å ta diskusjonene.

Finalen i dobbeltfirer går tirsdag 27. juli. Inntil videre handler det om å akklimatisere seg i den stekende Tokyo-heten. Og for Tufte kan det blir en verdig avslutning på karrieren.

EKSPERT-GUIDE: Olaf Tufte viser deg riktig teknikk på romaskinen. Video: Roy Wahlstrøm Vis mer

- Hva er forskjellen på å være i OL nå og første gang da du var i Atlanta i 1996?

- Den største forskjellen er pandemien. Det er veldig lite folk her, stort sett utøvere og journalister. Så har jeg 25 års erfaring i ryggsekken. Det er den store forskjellen.

- Fysisk og psykisk?

- Jeg er i bedre form i dag enn i 1996. Psykisk håper jeg at jeg er bedre forberedt. I hodet er jeg ikke så mye eldre enn jeg var i 1996, slår Tufte fast.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer