TILBAKE: Måns Hedberg falt stygt og skadet seg alvorlig i Italia i mars. Nå er snowboardkjørere fra Sverige tilbake i bakken. Her etter et mindre alvorlig fall under finalen i snowboard big air i X Games på Tøyen i 2016.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TILBAKE: Måns Hedberg falt stygt og skadet seg alvorlig i Italia i mars. Nå er snowboardkjørere fra Sverige tilbake i bakken. Her etter et mindre alvorlig fall under finalen i snowboard big air i X Games på Tøyen i 2016. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Snowboard: Hedberg tilbake i bakken

Brakk nakken i mars - nå er OL-håpet tilbake i bakken

Måns Hedberg er tilbake på snøbrettet knapt sju måneder etter det stygge fallet.

(Dagbladet): For bare sju måneder siden brakk den svenske snowboardkjøreren Måns Hedberg nakken. Allerede nå er 23-åringen fra Bollnäs i Sverige tilbake på snowboardet og kan få klarsignal for å konkurrere igjen.

Det var under prestisjefulle stevnet Nine Royals i Italia i slutten av mars at skaden inntraff. Hedberg overroterte et hopp og fortsatte rotasjonen i landingen. Da svensken forsøkte å korrigere skar kanten av brettet seg fast i snøen.

23-åringen ble kastet hodestups framover og brakk nakken.

- Jeg husker alt som hendte. Jeg husker at jeg landet og at jeg kjørte et lite stykke, men at det så bare smalt. Jeg var overhodet ikke forberedt på hva som skulle skje, jeg landet og så rakk jeg ikke tenke. Det bare smalt sier Hedberg til svenske Aftonbladet .

- Plukket bein fra hofta

Hedberg sier at han umiddelbart trodde at han hadde dratt begge skuldrene ut av ledd, men da han så skulle forsøke å reise seg opp, merket at noe var veldig galt. Svensken ble fløyet med helikopter til sykehuset i Innsbruck hvor legene konstaterte at Hedberg hadde brukket nakken.

- De plukket bein fra hofta, gikk inn i halsen, plukket ut skiven mellom sjette og sjuende vertebra, stappet in beinbiten, satte inn en plate og skrudde det sammen, sier Hedberg til Aftonbladet.

Broke my neck like no big deal 🏂 I be back yo #9royals Photo @bernstal

Et innlegg delt av Måns Hedberg (@hedbergmans)

Den alvorlige ulykken stopper likevel ikke 23-åringen fra å fortsette snowboardsatsingen.

Allerede for en måned siden hoppet han for første gang etter fallet, og i går, på dagen sju måneder etter nakkebruddet, var han inne hos legene for å få klarsignal til å konkurrere for fullt og virkelig begynne å forberedelsene til OL i februar

- Forhåpentligvis er det siste røntgen og at jeg etter det får stemplet at jeg er ”good to go” i panna.

- Er det beste jeg vet

Hedberg har i dag ingen store varige problemer etter fallet. Nervene fra hjernen til brystmuskelen og triceps på høyre side er riktignok ikke tilbake til hva de var før, men det er ikke noe som stopper snowboardstjernes sportslige ambisjoner.

Hedberg har tatt i bruk mental trener for å unngå negative tanker som «tenk om jeg gjør det samme på nytt». For det svenske OL-håpet har det aldri vært noen tvil om at han skulle tilbake på brettet.

- Det er vanskelig å forklare, men jeg har kjørt snowboard hele livet, det er det beste jeg vet om og det finnes ikke noe annet jeg vil holde på med. Fungerer det bra med nakken og jeg kan fortsette å kjøre... Hvorfor skulle jeg da slutte?