Bråkmaker, «seriemorder» og årets spiller

Liverpool har sikret seg en av VMs største profiler. Med sin unike teknikk er El Hadji Diouf en av arkitektene bak Senegals VM-opptur. Men spissen har hatt en trøblete vei til suksess, og har fått tildelt titler som bråkmaker, seriemorder og årets spiller.

I morgen spiller han kvartfinale med overraskelseslaget Senegal.

- Vi er outsidere. Det liker jeg, for da har vi ingen ting å tape, har Diouf sagt gjennom hele mesterskapet.

21 år gamle El Hadji Diouf fra Senegal har ennå ikke scoret for landslaget i dette mesterskapet, men han sto bak åtte av Senegals 14 mål da landet kvalifiserte seg til VM foran land som Egypt, Marokko og Algerie. I hjemlandet ble han folkehelt etter kvaliken, og Diouf fikk tilnavnet «seriemorderen» etter alle scoringene.

Årets spiller

Det stolteste øyeblikket i 21-åringens liv var imidlertid i april i år, da han mottok utmerkelsen «Årets spiller» for 2001 fra det afrikanske fotballforbundet. Utnevnelsen fikk han for den strålende VM-kvaliken og en god sesong i franske Lens, hvor han har tjent pengene sine de siste to sesongene. Tidligere vinnere av den prestisjetunge prisen er spillere som George Weah, Mustapha Hadji og Kanu.

Men veien til å bli den beste spilleren i Afrika siste sesong, har vært lang og broket for teknikeren med det karakteristiske lyse håret. Han har gjort seg bemerket på banen gjennom å havne i klammeri med både dommere og ledere på sidelinja. Som 17-åring kom han til Sochaux, men slo ikke til. I 1999 ble han solgt til Rennes, men havnet i trøbbel med lagledelsen. Det var her han opparbeidet seg rykte som bråkmaker. Nå ser Diouf ut til bare å konsentrere seg om å spille fotball. Senegals trener Bruno Metsu har fått mye av æren for at Diouf er mindre temperamentsfull enn tidligere.

Men også utenfor banen har El Hadji Diouf havnet i klammeri. Da han spilte i Rennes (1999- 2000) kom han på kant med politiet etter en bilulykke.

Liverpool

I Lens ble El Hadji Diouf en sportslig suksess. Denne sesongen ble det ligasølv, og han scoret ti mål på 26 kamper. Under åpningskampen i VM mot regjerende verdensmester Frankrike, var Diouf mannen bak forarbeidet til seiersmålet.

VERDENS BESTE?: - Jeg er overlykkelig over å slutte meg til Liverpool. Jeg vil bli en av de beste spillerne i verden, og det er jeg sikker på at jeg kan bli i Liverpool, sier El Hadji Diouf.