Brandsdal vant foran Vigen Hattestad

Maiken Caspersen Falla på pallen. Northug og Bjørgen røyk ut i semi.

FØRSTE V-CUPSEIER: Eirik Brandsdal (t.v.) og Ola Vigen Hattestad sikret dobbelt norsk seier på sprinten i estiske Otepää i dag. Foto: Erik Johansen, Scanpix
FØRSTE V-CUPSEIER: Eirik Brandsdal (t.v.) og Ola Vigen Hattestad sikret dobbelt norsk seier på sprinten i estiske Otepää i dag. Foto: Erik Johansen, ScanpixVis mer

(Dagbladet): Eirik Brandsdal (24) og Maiken Caspersen Falla (20) ble de beste norske på dagens klassiske sprint i estiske Otepää.

Brandsdal og Ola Vigen Hattestad sikret dobbelt norsk da de kjempet om seieren helt til målstreken i en dramatisk herrefinale. Brandsdal var en av mange løpere som satset på å stake på skøyteski uten festesmøring.

- Jeg har staket i prologer før, men aldri gjennom en hel konkurranse. Det fungerte sykt bra med en gang, og jeg valgte å fortsette slik. Jeg lå litt bak i starten i finalen, men hadde fantastiske ski og kom meg opp. Jeg fikk en rygg på Emil Jönsson (4.-plass), og det var bare å gi jernet. Helt rått, sier Kjelsås-løperen til NTB.

Brandsdal er ny på sprintlandslaget denne sesongen, og fikk en treg start med korsbåndoperasjon i juni.

- Det føles helt fantastisk. Jeg har egentlig ikke stresset så voldsomt etter operasjonen. De rundt meg har vært flinke til å roe meg ned. Jeg var ikke på ski før på Beitostølen i midten av november, men etter det har jeg følt at det har gått veldig bra, sier han.

Dobbelt norsk Ola Vigen Hattestad vant prologen, ble nummer to i kvarten på målfoto, og vant sitt semifinaleheat med god kontroll foran fire svensker. Jesper Modin ble nummer to, mens Emil Jönsson tok tredjeplassen i heatet.

Eirik Brandsdal og Petter Northug gikk i det andre semifinaleheatet. Russiske Nikita Kriukov vant heatet foran Brandsdal, mens Northug røk ut på tid som nummer tre i heatet.

De fleste løperne i herreklassen satset på å stake på skøyteski uten festesmøring på den klassiske sprinten. Og finalen ble en ren stakekonkurranse.

Ola Vigen Hattestad tok føringen fra start sammen med svenske Jesper Modin, men inn på oppløpet var Emil Jönsson først med Eirik Brandsdal i ryggen. Like bak lurte OL-mester Nikita Kriukov og Vigen Hattestad.

På de siste meterne gikk Brandsdal og Hattestad ut på hver sin side av Jönsson, og de norske gutta staket fortere enn svensken og sikret dobbelt norsk seier. På målstreken kastet Brandsdal beinet først over streken og sikret sin første seier i verdenscupen.

Kriukov passerte også Jönsson på de siste meterne og ble nummer tre.

Falla på pallen I kvinnefinalen var Maiken Caspersen Falla eneste norske løper. Hun tok tredjeplassen bak Petra Majdic og Hanna Brodin.

Falla var sammen med Marit Bjørgen de eneste norske jentene i semifinalen. De gikk i samme heat, der Falla ble nummer tre og gikk til finalen som «lucky looser», mens Bjørgen ble nummer fem og røyk ut.

I finalen tok Petra Majdic føringen, mens Caspersen Falla la seg i ryggen på henne. På oppløpet ble svenske Hanna Brodin for sterk for den norske jenta, og tok andreplassen bak en suveren Majdic.

Men Falla holdt sterke Justyna Kowalczyk klart bak seg, og sikret tredjeplassen.

- Fantastisk. Jeg er veldig fornøyd med å komme med til finalen og bestemte meg med en gang for å være offensiv, i motsetning til i Liberec sist helg. Det lønte seg. Mot slutten var det bare å glemme hvor sliten jeg var og gi det aller siste. Jeg er kjempefornøyd, sier Caspersen Falla til NTB.

TREDJEPLASS: Maiken Caspersen Falla var eneste norske jente i finalen, og tok tredjeplassen. 
Foto: Aleksandar Djorovic / Scanpix
TREDJEPLASS: Maiken Caspersen Falla var eneste norske jente i finalen, og tok tredjeplassen. Foto: Aleksandar Djorovic / Scanpix Vis mer