ÉN UKE: Om bare sju dager går startskuddet i VM i Falun - og først på programmet er sprint - hvor Eirik Brandsdal er en av favorittene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ÉN UKE: Om bare sju dager går startskuddet i VM i Falun - og først på programmet er sprint - hvor Eirik Brandsdal er en av favorittene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Brandsdal vraket landslagets VM-oppkjøring: - Jeg er for rastløs til å ligge i høyden

Fant sin egen «Falun-bakke» på Beitostølen.

(Dagbladet): Lørdag skal sprinterne vise hvem som er i best form under generalprøven til VM. Sprinten i Østersund går i klassisk stil, i likhet med sprinten i Falun om én uke.

Mens de fleste andre skiløpere har tilbrakt tid i høyden i Seiser Alm, sverger sprinter Eirik Brandsal til hytta på Beitostølen.

- Det er forskjellige grunner til at jeg har valgt å gjøre det. Jeg har prøvd høyden en del ganger, og føler ikke at jeg trenger så mye høydetrening for å gå sprinten i Falun. Det er hovedargument èn. Ellers så er det slik at jeg føler at slik treningen er lagt opp, og slik jeg øsnker å forberede meg, så er det lettere for meg å gjøre det individuelt og styre det helt selv. I denne situasjonen føles det riktig, sier Eirik Brandsdal til Dagbladet.

Funnet «Falun-bakke» Selv om han har valgt det bort denne gangen, trives Brandsdal med å trene i høyden. Men han føler det ikke har slått helt til før.

- Jeg er litt for rastløs til å ligge i høyden. Dessuten har dette funket for meg før, og jeg har gode erfaringer med å trene godt og finne roen på hytta. Nå har vi ikke fasiten i hånda, men vi får se. Nå har jeg også møtt de andre, og de er veldig fornøyde, sier Brandsdal til Dagbladet.

Og ingen skal beskylde 28-åringen fra Kjelsås for å ikke terpe på detaljene. Under oppholdet i Valdres har Brandsdal funnet sin helt egen «Falun-bakke».

- Jeg tror ikke det er nødvendigvis der det avgjøres, men man er avhengig av å finne posisjonen sin der. På en måte blir den helt klart avgjørende, men om det er den som skiller de tre første plassene, vet jeg ikke. Det er litt vanskelig å si. Da vi var der i starten av januar, var det den som ledet på toppen som vant. I prøve-VM i fjor var det motsatt. Uansett er det greit å være forberedt på at det går knallhardt i de bakkene, og det er ikke gøy å stå med lua i hånda da, sier Brandsdal til Dagbladet.

Handler om selvtillit I helga er det altså klart for verdenscuprenn i Østersund. Lørdag går den klassiske sprinten, med blant annet Brandsdal på startstreken.

- Hvor viktig blir det rennet foran VM-sprinten på torsdag?

- Det er viktig å få en bekreftelse på formen og dra med seg selvtillit. For min del er det også viktig med tanke på sprintverdenscupen, jeg håper å gjøre det veldig godt, sier Brandsdal.

28-åringen fra Oslo ligger som nummer fire i sprintcupen, 92 poeng bak ledende Federico Pellegrino. Men Brandsdal legger likevel ikke skjul på at VM er det viktigste.

- Den som viser form her i Østersund, fire dager foran... Det vondt å være langt unna der du skal være. Sprint handler mye om selvtillit, og å være offensiv og ofte hvis man har den trua, så gjør man de rette valgene underveis. Det er mye mentalt i sprinten, sier Brandsdal.