Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brann 1987-2014: 28 år med gull, svette og tårer

Epoken år for år.

I FRITT FALL: Brann-supporterne var ikke akkurat feststemte i Mjøndalen onsdag kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug
I FRITT FALL: Brann-supporterne var ikke akkurat feststemte i Mjøndalen onsdag kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

(Dagbladet:) Sist Brann var på nivå 2, møtte de lag som Namsos, Sunndal og Grand Bodø. 1986-sesongen endte i komfortabelt opprykk, og i årene som fulgte klarte Brann endelig å etablere seg i toppen. Det ble europacupsuksess, toppscorere og landslagshelter, og det ble cupjubel og seriegull.

Så kom Rikard Norling. 2014. Mjøndalen. Nedrykk.

Neste år skal Brann møte naboklubbene Åsane og Nest-Sotra, i tillegg til lag som Levanger og Jerv.

• Slik artet den seg, Branns 28 år lange epoke som topplag:

1987:
Med profiler som Per Egil Ahlsen, Erik Solér og Odd Johnsen i stallen spilte nyopprykkede Brann seg fram til cupfinale. Tapte den for Bryne. Berget plassen i siste serierunde.

FØRSTE I TOPPEN: Cupfinalen 1987 - med Erik Solér (t.v.). Foto: Eystein Hanssen / NTB Scanpix
FØRSTE I TOPPEN: Cupfinalen 1987 - med Erik Solér (t.v.). Foto: Eystein Hanssen / NTB Scanpix Vis mer

1988:
Nok en cupfinale for Brann, nå med Teitur Thordarson som trener. Serieprestasjonen var ikke like svingende. Niendeplass.

1989:
Fikk prøve seg i Europa, der det ble tap mot Sampdoria. Tap ble det også mot Fana i cupen. Det sved mer. 7. plass i serien.

1990:
Kjempet i toppen helt inn, men havnet utenfor medaljene etter et par avgjørende tap i sluttspurten. Nok en gang utslått av byrival i cupen, denne gang Fyllingen.

1991:
Brann havnet i sumpen fra start, og måtte vente i det aller lengste med å sikre kontrakten: Det gjorde de ved å slå Bryne i kvalifiseringen.

1992:
Sjuendeplass i serien - og nok en gang cuptap for Fana.

RBK FOR STERKE: Bjarni Sigurdsson og Redouane Drici i nytt cupfinaletap. Foto: Morten  Hvaal / NTB Scanpix
RBK FOR STERKE: Bjarni Sigurdsson og Redouane Drici i nytt cupfinaletap. Foto: Morten Hvaal / NTB Scanpix Vis mer

1993:
Bergenserne husker denne sesongen best for at Brann vant 4-0 på Lerkendal i andre serierunde. Endte likevel på sjuendeplass igjen. Tap for Glimt i cupsemien.

1994:
RBK hevnet tapet og vant 9-0, men Brann var i mye større grad med i toppen enn året før. Endte likevel på sjetteplass. Kvartfinaleexit i cupen.

1995:
Cupfinale igjen, etter sju års Ullevaal-fravær. Tapte omkampen mot RBK. Mye intern uro i innledningen gjorde at det i serien handlet om å overleve, og med 10. plass lyktes det.

1996:
Kom helt til kvartfinalen av cupvinnercupen etter å ha slått ut både Cercle Brugge og PSV på veien. Tapte 0-10 på RBK, men luktet på seriemedaljene helt inn. 4. runde-tap i cupen.

1997:
Innledet med europacup-kvartfinale mot Liverpool, den festen endte som ventet i tap. Men grunnlaget for en god sesong var lagt: Brann tok seriesølv dette året. Utslått av VIF i cupen.

TAP 0-9: Claus Lundekvam i kamp mot Harald Brattbakk i 1994. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
TAP 0-9: Claus Lundekvam i kamp mot Harald Brattbakk i 1994. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

1998:
Branns første serieseier kom i juli. Aabrekk overtok treneransvaret fra Tennfjord, og laget klatret fra jumboplass til sjette. Semi i cupen. Slo Werder Bremen hjemme i e-cupen, men tapte i Tyskland.

1999:
Med seriebronse og cupsølv møtte Brann det nye årtusenet som et etablert topplag i norsk fotball.

2000:
Teitur tilbake som hovedtrener - det endte i en ny sølvsesong, anført av Kvisvik og Helstad i angrepet. 4. runde-exit i cupen mot Molde.

2001:
Skuffende sesong. Sjuendeplass i serien og kvartfinaletap for Lillestrøm.

2002:
Var svært nær direkte nedrykk, men berget kvalifiseringsplassen med litt hjelp. Det ble et nervedrama mot Nordlies Sandefjord, men Brann fornyet kontrakten med et nødskrik.

GIGANTHELT: Tore André Flo og Brann ble for sterke for Jaap Stam i cupvinnercupens åttendedelsfinale. Foto: Jerry Lampen / Reuters / NTB Scanpix
GIGANTHELT: Tore André Flo og Brann ble for sterke for Jaap Stam i cupvinnercupens åttendedelsfinale. Foto: Jerry Lampen / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

2003:
Åpnet elendig i Mjeldes første sesong, men ved hjelp av Idar Vollviks penger kom Kvisvik hjem fra Østerrike - og østfoldingen fikk klubben på beina. Sjetteplass til slutt. Cupslutt i 4. runde, som året før.

2004:
Et stort Brann-år, anført av sentrallinja Soma, Olifinjana og Sæternes. Sistnevnte fikset cupgull i finalen mot Lyn. Bronse i ligaen for Mjeldes mannskap.

2005:
Kjempet lenge om gullet. Så dro Kvisvik til Fredrikstad, og høsten ble en stor nedtur. 6. plass i serien og kvartfinaletap i cupen. Ut mot Lokomotiv Moskva i Europa.

2006:
Martin Andresens andre sesong holdt på å ende i noe helt stort, men høsten var svak, og dermed ble det «bare» sølv. 4. rundetap i cupen.

2007:
Mjelde la stein på stein, og til slutt: Gullet kom hem. Andresen strålende på midten, Helstad bøttet inn mål igjen, Opdal ble landslagskeeper. God europacuphøst også.

ULLEVAAL-FEIRING: Brann-spillerne med kongepokalen i 2004. Foto: Eirik Helland Urke
ULLEVAAL-FEIRING: Brann-spillerne med kongepokalen i 2004. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

2008:
Før sesongen forsvant Andresen, underveis dro Helstad, og Mjelde varslet sin avgang. Gullet var ikke i nærheten av å bli forsvart. Åttendeplass.

2009:
Brann endte på femte i Huseklepps gjennombruddssesong. Tapte for Odd i cup-kvarten.

2010:
En meget forglemmelig sesong hvor det mest positive som kan sies er at de slapp å havne på kvalik- eller nedrykksplass. Tungt cuptap for Fyllingen på våren førte til Nilsens avgang, og Skarsfjord tok over.

2011:
Fjerdeplass i serien var langt bedre enn spådommene tilsa. Cupfinale på Ullevaal toppet det hele, men der var Aalesund best.

2012:
Sjetteplass i serien ble en nedtur etter det positive 2011. Cupens semifinaletrekning vakte jubel i Bergen, men på Høddvoll ble Hødd for sterke.

JUBELÅRET: Martin Andresen fikset seriegull i 2007. Foto: Oddmund Lunde
JUBELÅRET: Martin Andresen fikset seriegull i 2007. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

2013:
Mange nye fjes gjorde sitt inntog i elleveren, og Skarsfjord fikk fornyet kontrakten - men det ble hans siste sesong likevel. Åttendeplass.

2014:
Nedrykk. Brann er ikke lenger blant Norges 16 beste fotballag. En æra er over.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling