Brann får mest TV-penger per poeng

Se hvem som har tjent mest siden 2006.

TV-VINNERE: Rosenborg kan juble for en seier når det gjelder utdeling av midler fra TV-avtalen. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
TV-VINNERE: Rosenborg kan juble for en seier når det gjelder utdeling av midler fra TV-avtalen. Foto: Marit Hommedal / ScanpixVis mer

Rosenborg har fått 83 millioner kroner av mediepotten de siste fem åra. Men Brann tjener klart mest pr. poeng.

2010-sesongen var den femte etter at den såkalte «TV-milliarden» så dagens lys. Med tre gull har Rosenborg vært Norges klart beste fotballag i perioden 2006—2010.

Trønderne topper også tabellen over hvem som har karet til seg størst andel av den knappe milliarden som er blitt fordelt på klubbene disse åra.

Ikke langt bak kommer Brann - og dét selv om Stabæk har tatt klart flere poeng enn dem.

Største får mest Det viser de samlede medieinntektstallene i en oversikt Dagbladet har fått tilgang til. Avtalen er blitt reforhandlet siden den slo ned som ei bombe sommeren 2005, men fortsatt utgjør medie- og markedsinntektene en viktig post i budsjettet for alle norske toppklubber.

Nå har det gått fem år. Klubbene har selv bestemt hvordan pengene skal fordeles, og det har aldri vært noen hemmelighet:

• De største og beste får mest.

Klubbene får blant annet penger etter hvordan de ender på tabellen ved sesongslutt. Nummer 1 får mer enn nummer 2 som får mer enn nummer 3 — og så videre.

I tillegg er det berikende å bli valgt ut til de best sette TV-kampene, og der vil jo både TV-selskapene og seerne helst ha storklubbene i aksjon. Den største utbetalingen er imidlertid en flat tildeling hvor alle får en like stor sum.

Bare sju av de 16 tippeligaklubbene for 2011, har vært med samtlige av de fem siste sesongene.

Ingen lag har sanket flere poeng (270) i denne perioden enn Rosenborg. Ingen lag har heller fått flere mediekroner inn på konto (83 millioner brutto).

Men Brann følger like bak med 76 millioner, og det selv om gapet i poeng er forholdsmessig langt større: Gullaget fra 2007 har samlet sammen 211.

Nye tall for Brann Med andre ord har Brann tjent 362.000 kroner for hvert poeng de har spilt inn. Det er klart mest, og for eksempel 45.000 kroner mer enn det RBK har fått.

Helt i motsatt ende av skalaen kommer Tromsø. De har bare fått 235.000 kroner per poeng i 2006—2010.

- Dere er vel fornøyd med å være klubben som tjener mest per poeng, daglig leder i Brann, Roald Bruun-Hanssen?

- Ja vel? Disse tallene er nye for meg. Jeg vet ikke nok om TV-avtalen til å kunne gi det noe svar på stående fot. Jeg har ikke vært i stillingen lenge nok, sier Bruun-Hanssen.

Fornøyde i Tromsø - Men har dere i Brann noen tanker om hvorvidt pengene kunne vært fordelt enda mer rettferdig?

- Igjen - dette er det vanskelig for meg å svare presist på foreløpig. Så da må det bli ingen kommentar, sier Bruun-Hanssen, som har vært Branns daglige leder siden august.

Før dette satt han i andre lederjobber i klubben i tre år. Tromsøs administrerende direktør Stig Ove Sandnes kom til sin klubb på forsommeren 2010.

Tromsø kommer dårligst ut på inntektssida av de sju traverne, og det selv om de har tatt flere poeng enn både Viking og LSK de siste fem åra.

- Alle vil sikkert ha en større andel. Det vil nok Rosenborg også. Men i dette fellesskapet har vi diskutert mange ganger hvordan pengene skal fordeles, og nå har vi en modell vi er enige om, sier Sandnes.