BERGENS NYE YNDLING: Bård Finne ble byttet inn for Hassan El Fakiri etter 83 minutter. På de få minuttene rakk han å score to mål, og snu 0-1 til 2-1 for Brann mot Rosenborg. Her peker han mot seg selv etter å ha satt inn vinnermålet.
BERGENS NYE YNDLING: Bård Finne ble byttet inn for Hassan El Fakiri etter 83 minutter. På de få minuttene rakk han å score to mål, og snu 0-1 til 2-1 for Brann mot Rosenborg. Her peker han mot seg selv etter å ha satt inn vinnermålet.Vis mer

Brann-heltens feiring begeistret ikke TV 2-Davy

- Det er fordi jeg er gammel og utdatert, sier han i dag.

(Dagbladet): «For Finne banker RBK, å-hei-å-hei-å-hei-å-hååå» og «Fantastiske Finne ville forlate Brann».

Det er førstesideoverskriftene i henholdsvis BA og Bergens Tidende om gårsdagens Brann-innbytter Bård Finne (17), som med sine to scoringer i det 86. og 89. minutt senket Rosenborg foran 15 000 elleville bergensere.

17-åringen har vokst opp bare noen minutters gange unna Brann Stadion, og er det noe de elsker i Bergen, er det når en av byens egne gutter lykkes i den røde trøya.

Men i Brann er de ikke spesielt bekymret for at Finne skal miste bakkekontakten - allerede før kampen mot Rosenborg i går hadde klubben forberedt ham på å bli kjæledegge over natta.

- Jeg tror ikke det er nødvendig akkurat i hans tilfelle, men det gjør noe med en 17-åring når hele byen tror du er den nye frelseren. Uansett hvor godt beina er plantet på bakken, gjør det noe med deg. Vi har vært i forkant på dette og snakket med ham om det, fordi vi har visst at det kom til å skje. Nå er det viktig at han ser at han er i startfasen, at han har langt igjen og at han har masse å jobbe med, sier trener Lars Bakkerud, som har ansvaret for rekruttlaget i 2. divisjon, der Finne har spilt flere kamper denne sesongen.

Davys ønskedrøm
TV 2-profil og bergenspatriot Davy Wathne har opp gjennom årene sett mange Brann-talenter bli hausset opp og lansert som kommende yndlinger, for deretter å forsvinne inn i glemselen igjen relativt kort tid etterpå.

Derfor håper han at 17-åringen skånes for hysteri og heltedyrkelse allerede nå - ikke minst siden vinnermålet var såpass ferdigscoret at Wathne hevder han selv kunne scoret «med gips på foten».

På «Fotballkveld» i går ga han uttrykk for at Finne burde vært flinkere til å framheve lagkameratene etter de to scoringene. 17-åringen pekte på seg selv etter 2-1-målet som Kim Ojo serverte ham, og imponerte heller ikke Wathne i intervjuet med TV 2 etterpå.

- Måten han svarer på, at det var gøy for ham i stedet for laget, i stedet for å si at det var en fantastisk pasning fra Ojo... fra to meter kliner han en ball i nettaket, og så får han en gratis «tap-in» fra Ojo. Jeg synes vi skal være forsiktige med å hausse disse her. Han er et fantastisk talent, han er en kjempefin gutt, og han er fra området rett utenfor stadion. Men med all respekt: Dette (2-1-målet) kunne jeg scoret på med foten i gips, sa Wathne.

Overfor Dagbladet avviser han at han oppfattet Finne som for opptatt av seg selv.

- På ingen måte. Dette var ment som en ønskedrøm, slik det hadde vært i en ideell verden. Jeg er gammel og utdatert, med holdninger som ikke gjelder lenger. Dette var et slags hikst fra fortiden fra min side, sier Wathne til Dagbladet.

Han sammenligner det andre målet til Finne med Erik Huseklepps matchvinnerscoring mot Portugal i forrige EM-kvalifisering, da John Carew forfulgte et tilbakespill, utnyttet nøling fra keeperen og sklitaklet ballen slik at Huseklepp kunne sette den i åpent mål.

- Da var Huseklepp snar med å omfavne Carew og takke ham for pasningen. Samtidig forstår jeg at en ung gutt, som har spilt masse for annetlaget og reist rundt med U-landslaget, opplever det som et kjempekick når han endelig får sjansen og scorer to mål. Det er meningsløst å kappe av ham hodet for det. Han er en strålende lokal gutt, som har flotte holdninger. Jeg har sett annetlaget noen ganger i år og i fjor, og det virker som han vil noe med karrieren sin. Han skjønner at han må yte, og ikke la seg tiljuble av bergensere uten særlig perspektiv.

- Det at han blir revet med er sjarmerende og guttaktig. Men i ettertid er det smart å honorere pasningsleggeren. Det jeg påpeker er at det er viktig at han beholder bakkekontakten, og skjønner at han på ingen måte er den nye Lionel Messi, sier Davy Wathne.

Hard jobbing dagen derpå
Branns rekruttrener Lars Bakkerud forsikrer at det er liten fare for at Finne lar seg rive med.

- Er det noen som setter laget og lagkameratene sine høyt, så er det Bård. Han er en unggutt, som etter kampen i går var så nervøs at han nesten pisset på seg. Vi som kjenner Bård vet at det ikke er noe problem. Han er en ordentlig gutt som står for gode verdier, og han er ikke egosentrisk, sier han.

MOTSTANDER AV HAUSSING: Davy Wathne har sett altfor mange eksempler på Brann-talenter som fikk heltestatus etter én kamp, og deretter forsvant, til at han lar seg rive med av Bård Finnes to scoringer mot RBK i går. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MOTSTANDER AV HAUSSING: Davy Wathne har sett altfor mange eksempler på Brann-talenter som fikk heltestatus etter én kamp, og deretter forsvant, til at han lar seg rive med av Bård Finnes to scoringer mot RBK i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Og legger til:

- Jeg er veldig enig med Davy i at man ikke skal hausse opp ting. Det hjelper ikke at Bård scorer to mål om han ikke fortsetter å utvikle seg. Men det må være lov å glede seg litt, og så er det hard jobbing igjen i dag.

Heltene forsvant
Bergen by har sett flere spillere innlede Brann-karrieren sin lovende, for deretter å falme. Dylan MacAllister ble stor helt da han scoret to mål i hjemmedebuten mot Molde i 2004, og dagen etter tok han med seg mediene til badeland, der han poserte og ga intervjuer.

Men suksessen ble kortvarig for australieren, som aldri ble noen hit i Brann-trøya.

MacAllister er i så måte i godt selskap.

- Du kan få en rekke like lang som den norske kongerekken med unge Brann-spillere som har gjort akkurat det der (som Bård Finne gjorde mot RBK), og det var det siste vi så til dem, hevdet Davy Wathne på skjermen i går.

Overfor Dagbladet nevner han spillere som Bjarte Haugsdal, Knut Walde og sønnen til legenden Roald «Kniksen» Jensen, Sondre Jensen.

- Sønnen til Kniksen kom inn mot Lillestrøm på stillingen 4-1, og begynte med å drible av to mann. Men han endte opp som Fyllingen-spiller. Knut Walde laget mål mot Viking etter å ha fått ballen i hodet etter corner, og ble hausset som den nye Rune Bratseth. Bjarte Haugsdal vikarierte for Kim Ojo i en kamp der Kenneth Udjus gjorde to kjempetabber. Da var han Branns nye spissfunn. Nå spiller han for Stabæk og knapt nok det, sier Wathne.

HELT OVER NATTA: Ingen tvil om hvem som er dagens mann i Bergen i dag. Faksimile: BA
HELT OVER NATTA: Ingen tvil om hvem som er dagens mann i Bergen i dag. Faksimile: BA Vis mer

Bård Finne skal i hvert fall ha gode forutsetninger for å lykkes i Brann. Denne sesongen har han omtrent ett mål i snitt per kamp for Brann-rekruttene i 2. divisjon.

I tillegg er han hentet opp på G 18-landslaget, selv om han egentlig er G 17-spiller.

Tidligere denne måneden skrev han under proffkontrakt med Brann, men bare for halvannet år fram i tid.

- Brann har ikke vært blant klubbene som har brukt unge spillere hyppigst i Tippeligaen. Ser vi på klubber som er naturlige konkurrenter av Brann, som RBK, Viking og Strømsgodset, har de hatt langt større bruk av spillere under 21 år. Bård hadde seriøs interesse fra både Molde og Nijmegen, og det var klart at vi stilte noen spørsmål ved om Brann var den riktige plassen å gå videre. Vi hadde en god prosess rundt dette, og de hadde forståelse for at vi ønsket et kontrakt på ett og et halvt år, sier agent Stig Lillejord.

KORTVARIG HELTESTATUS: Dylan Macallister scoret to ganger mot Molde i hjemmedebuten i 2004, men så veldig mye mer utrettet han ikke i Brann-trøya. 
Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
KORTVARIG HELTESTATUS: Dylan Macallister scoret to ganger mot Molde i hjemmedebuten i 2004, men så veldig mye mer utrettet han ikke i Brann-trøya. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer