- Brann holder ikke mål

BERGEN (Dagbladet): Thorleif Rafto (85) og de andre old-timerne i Brann tråkker fortsatt til på fotballbanen. Rafto har fulgt Brann siden han var guttunge og er fortsatt fast gjest på stadion. I år er han skeptisk til laget i sitt hjerte.

- Jeg er relativt pessimistisk til årets lag. Det må jeg innrømme, sier den nå pensjonerte siviløkonomen til Dagbladet.

Selv spilte han for Branns A-lag - etter eget utsagn i beskjeden målestokk - på slutten av 1930-tallet. I dag nøyer han seg med mosjonsfotball på grusbanen utenfor Brann Stadion. Hver tirsdag møtes han og en rekke andre Brann-helter fra svunne tider for å sparke fotball.

- Det er ikke så mye tempo på meg lenger. Men jeg kan da fortsatt stoppe en ball, sier han.

Med i 70 år

- Jeg har alltid lagt vekt på å holde meg i form, og jeg tror fotballtreningen er en av de viktigste årsakene til at jeg stort sett har holdt meg frisk i alle år.

85-åringen er trolig den levende personen som har sett flest Brann-kamper og er fortsatt fast inventar på tribunen. Derfra har Rafto fått med seg seriemesterskap, cupmesterskap, opprykk og nedrykk. Medlemskapet hans i klubben er over 70 år.

- Det har vært veldig artig å følge Brann. Det som var litt kjedelig, var når det gikk så voldsomt opp og ned på slutten av 1970-tallet og 1980-tallet, forteller han.

Skeptisk

Men årets Brann-utgave er han en smule skeptisk til.

- De har begynt usedvanlig skralt. Jeg tror de bør gå litt i seg selv. Det kan virke som om de har for lite system i opplegget sitt. Og så synes jeg laguttaket er litt merkelig iblant, sier Rafto.

En av treningskameratene er legendariske Oddvar Hansen (80). Han gjorde seg legendarisk både som spiller med bortimot 300 A-kamper for Brann fra slutten av 1930-tallet fram til 1956. Ikke minst huskes han som trener til Branns siste gullag i 1963. Hansen er ikke like optimistisk som kameraten Giertsen.

- Jeg ser ingen tegn til at årets lag skal gjøre det så veldig bra, sier han.

Ikke besserwisser

Hansen legger kjapt til at han for all del ikke vil være en sjuende far i huset.

Brann

Stiftet: 24. september 1908

Seriemesterskap: 2

Cupmesterskap: 5

Plassering i fjor : 7

Har:Landets mest entusiastiske publikum

Mangler: Realisme

- Jeg vil ikke gå rundt og være en sånn besserwisser og grinebiter. Men jeg synes det er vanskelig å være optimistisk, sier han.

Årsaken tror han ligger i Branns dårlige økonomi.

- Vi må kunne kjøpe spillere. Det er det Rosenborg gjør. Trenger de en senterforward, så bare kjøper de en, forklarer han.

KLINER TIL: Thorleif Rafto (i mål) har fulgt Brann i tykt og tynt i nesten hele forrige århundre både som spiller og tilskuer. Fortsatt spiller 85-åringen fotball sammen med gamle Brann-kamerater. Her i aksjon med Per Gullaksen (med ryggen til) og Per Erdal. Rafto er ikke særlig optimistisk foran årets sesong.
LEGENDARISK: Trener for Branns gullag i 1963, Oddvar Hansen, er ikke særlig optimistisk foran årets sesong.