Brann jakter på «ny Mikel»

Gransker nigerianske talenter.

TERBORG (Dagbladet.no): Lyn hadde «gullet» John Obi Mikel i sin stall før det komplette overgangskaoset startet. Nå håper Branns spillerutvikler Kjetil Knutsen å finne nytt gull blant de mange nigerianske talentene.

Sammen med Rune Hauges talentspeider Stig Torbjørnsen følger Knutsen U-20 turneringen i nederlandske Terborg med argusøyne for å kartlegge talenter, skaffe seg referanserammer i de aktuelle alderstrinnene, og opprette kontakter.

- Det nytter ikke å sitte på sin egen tue og tro at gode spillere skal komme til oss. Vi må ut og kikke selv. Det er funnet ett gull i John Obi Mikel. Kanskje kan vi finne en «ny Mikel». Kanskje tar det ti år, men vi finner ham iallfall ikke om vi ikke leter. Tidligere har vi ikke hatt noe apparat for å lete etter disse spillerne selv, men nå jobber vi intenst med det, sier Kjetil Knutsen til Dagbladet.no.

Interessante navn

Mikel spilte ikke i helga, fordi hans agent John Shittu nektet ham å slutte seg til U-20 trener Samson Siasais VM-tropp før laget ankommer Paris i dag. Men Knutsen så mer enn nok kvalitet likevel.

- Jeg har notert meg et par interessante navn, så får vi se hva det blir til. Prisen i forhold til kvaliteten gjør at dette er interessant. Men det er mye som skal klaffe. Alle som spiller utpå her er skikkelige atleter, men man må finne de som er flinke til å tilpasse seg, sier Knutsen.

- Hva ser dere først og fremst etter?- Hvilken posisjon på banen er ikke så viktig. En god spiller er en god spiller uansett hvor på banen han spiller. Men vi er veldig opptatt av fart.

- På prøvespill

KOMMENDE BRANN-SPILLER? Brann-speideren har sett noen aktuelle spillere under oppholdet i Nederland. Foto: ROY WAHLSTRØM
KOMMENDE BRANN-SPILLER? Brann-speideren har sett noen aktuelle spillere under oppholdet i Nederland. Foto: ROY WAHLSTRØM Vis mer

Spillerutvikleren studerte unge talenter i Gambia sammen med Stig Torbjørnsen for et par uker siden, og Brann har bestemt seg for å hente et par av dem til Bergen på prøvespill.

- Det er viktig å få dem på prøvespill. Vi kommer aldri til å kjøpe noen usett, sier Kjetil Knutsen.

Kanskje vil de hente et par av dem spillerutvikleren har merket seg i helga også.

Brann har ingen afrikanere i stallen i dag, men hadde gode erfaringer med nigerianske Seyi George Olofinjana, som de ble tipset om av Hauge-systemtet. Brann betalte 1,5 millioner for Olofinjana, og solgte ham videre til Wolverhampton for rundt 20 millioner.

Toni Nhleko var derimot ikke like stor suksess, så erfaringene er delte.

Riktig personlighet

- Det er viktig å finne ut av personligheten til spillerne. Kulturforskjellen mellom Afrika og Europa er stor, og vi prøver å finne ut hvem som takler den best, sier Knutsen.

- Dere er ikke blitt skremt fra å hente afrikanere etter det som har skjedd i Mikel-saken, og de to andre nigerianerne som forlot Lyn og Oslo uten å melde fra?- Jeg kan ikke skjønne hvorfor afrikanere er noe verre enn andre, så alt som har skjedd kan nok ha en del med saken å gjøre, sier Kjetil Knutsen.

Brann er også åpen for å hente afrikanske spillere under 18 år, ettersom de gjennom Danielsen videregående skole har et utdanningssystem som gjør det mulig å få dem til Norge tidligere. I tillegg jobber de aktivt med å utvikle norske talenter gjennom sitt eget fotballgymnas knyttet til skolen.

NB! De to største overgangene i europeisk fotball i fjor dreide seg om afrikanske spillere - så det er ingen tvil om at de beste er vel etterspurte:

Didier Drogba til Chelsea for over 300 millioner kroner, og Samuel Eto\'o til Barcelona for rundt 150 millioner.

PÅ JAKT: Branns spillerutvikler Kjetil Knutsen er i Nederland. Her avbildet under En lyn-trening før cupfinalen i fjor høst.