Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brann må regne med saftig bot etter fiaskokvelden

Gjentatt blusskasting forsinket kampen.

REGELBRUDD: Mjøndalen banket Brann, og da brukte bortefansen det de hadde av brennende objekter til å markere seg. Det kan bli dyrt for Brann. Foto: Thomas Rasmus Skaug
REGELBRUDD: Mjøndalen banket Brann, og da brukte bortefansen det de hadde av brennende objekter til å markere seg. Det kan bli dyrt for Brann. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

(Dagbladet:) Datoen 26. november 2014 blir stående som en av de mørkeste i Sportsklubben Branns historie. De dro fra Mjøndalen i skam, alle mann - både de svake spillerne på banen, de rådville lederne på sidelinja og de blusskastende supporterne på tribunen.

Men Norges Fotballforbund gjør mer enn bare å flytte Brann ett hakk ned i divisjonssystemet - de kommer trolig også til å gi klubben en klekkelig bot for oppførselen til fansen deres.

- Jeg kan ikke forskuttere noe i denne konkrete saken, men vi har prosedyrer som er standard for kamper hvor det har forekommet ulovlig bruk av pyroteknikk, forklarer fungerende kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Yngve Haavik.

Seks minutter tillegg For så fremt ikke den nevnte bruken er godkjent på forhånd, og i dette tilfellet hadde Branns supportere bare anledning til å fyre opp bluss før avspark, så er den i strid med regelverket. I tillegg risikerer klubben at straffen skjerpes som følge av at mange av de brennende blussene ble kastet inn på banen under spillets gang.

Regelbruddene fra bortelagets supporterkoloni kom helt mot slutten av en kamp som Brann da var i ferd med å tape. Dommer Svein Oddvar Moen la til seks minutter, for Mjøndalens sikkerhetsvakter måtte stadig rykke inn på kunstgresset for å fjerne objektene.

- Det som skjer etter slike tilfeller er at kampdelegaten leverer inn en rapport, og vi kan også støtte oss på TV-bilder. Så er det opp til påtalenemnda å vurdere om det som skjedde skal meldes inn til behandling hos doms- og sanksjonsutvalget vårt, sier Haavik.

Det er ikke første gang Brann har vært straffet for at supporterne har brukt ulovlig bluss, noe som gjør at klubben risikerer en enda høyere bot. Også hjemmelaget Mjøndalen - som formelt har ansvar for sikkerhetskontrollen før kamp - risikerer straff, dersom Norges Fotballforbund mener at de ikke gjorde nok for å forhindre opptrinnet før det skjedde. For eksempel ved at kroppsvisitteringen ikke var god nok.

Sekssifret beløp? Det er mange eksempler på at Norges Fotballforbund kan straffe klubber hardt når supporterne deres ikke klarer å oppføre seg. I 2013 måtte Vålerenga og Lillestrøm betale til sammen 175 000 kroner for ulovlig blussbruk. Da ble det også kastet brennende objekter inn på matta.

- Hvilken straff risikerer Mjøndalen og Brann?

- Det kan ikke jeg svare på nå. Først må påtalenemnda vurdere saken. Vi trenger litt mer tid på å gi et svar på hvordan vi behandler dette konkrete tilfellet, sier Yngve Haavik i NFF.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling