Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brann mot 20 millioner i underskudd

- Inntektssvikt på omkring 16 prosent.

PENGETRØBBEL: Brann ligger an til å gå 20 millioner kroner i underskudd i 2009.Foto:  Marit Hommedal, Scanpix
PENGETRØBBEL: Brann ligger an til å gå 20 millioner kroner i underskudd i 2009.Foto: Marit Hommedal, Scanpix Vis mer

|||
(Dagbladet.no): Brann styrer mot et underskudd på omkring 20 millioner i 2009-sesongen.

- Når alt er gjort opp, viser det seg at vi ikke har et kostnadsproblem, men enn inntektssvikt på omkring 16 prosent. Det vi presenterer nå er en prognose for sesongen. Men med én kamp igjen, kan den ikke bli veldig mye større eller mindre, sier Brann-direktør Bjørn Dahl.

- Med en omsetning på 150 millioner i budsjettet, betyr dette en prognose på et underskudd på omkring 20 millioner, fortalte han på en pressekonferanse i ettermiddag.

Brann hadde budsjettert med to millioner kroner i overskudd denne sesongen.

Dahl sier at han ikke vil legge all skyld på finanskrisen, men minner om at den har rammet fotballen hardt.

- Jeg skal ta ansvar for at dette har jeg vært med på, men denne gangen har det vært ting utenfor stadions fire murer som har påvirket oss, sier direktøren.

Spiser av kapitalen
Underskuddet tærer kraftig på egenkapitalen til Brann.

- Ved inngangen til året hadde vi en egenkapital på 35 millioner kroner, så et slik underskudd spiser betydelig av kapitalen, sier økonomisjef og controller Terje Marthinsen i Brann.

Men som Dahl understreker han at problemet ikke er økte utgifter, men svikt i inntjeningen.

- Vi har ikke brukt mye mer pengere enn vi hadde budsjettert med i 2009, men inntektene er betydelig lavere.

Marthinsen sier at klubbens salg av supportereffekter har gått omtrent i null denne sesongen. Det avviker betydelig fra det man hadde budsjettert med.

- Vi har for å få ned et relativt stort varelager solgt varer med store rabatter. Det er ikke bare i Bergen vi ser dette. Det rapporteres om lavere salg av drakter og lignende i store deler av Norge og Danmark som vi har undersøkt. Til tross for reduserte priser har omsetningen vært mye lavere enn vi hadde forventet.

Store kutt
Nå må Brann kutte kraftig i kostnadene for å snu trenden.

- Opp på det nivået vi var før, det tror jeg det tar noen år til vi kommer, sier Dahl

- Vi er nødt til å kutte kostnader, og vi tar det over hele fjøla. Vi har vært innom alle avdelinger for å se hva vi kan kutte, sier Marthinsen.

Målet er å gå i null i 2010 og med overskudd igjen i 2011.

Tilskuersvikt
Brann har budsjettert med 16 500 tilskuere i snitt denne sesongen, men dette er et tall de ikke er i stand til å nå. Bergenserne har igjen én hjemmekamp - mot Rosenborg - og snittet så langt er på 15 827.

Det vil sikkert bli opp mot fullt mot seriemesterne, men de vil likevel ikke nå målet.

Brann hadde hele 17 225 tilskuere i snitt i gullsesongen i 2007, et tall som falt til 16 955 året etter.

Det er ikke unikt at oppmøtet er dårligere i Bergen. De fleste klubbene har hatt en tilskuersvikt i år, også seriemester Rosenborg.

Én årsak til publikumsfallet i Bergen er trolig den svake starten Brann hadde på årets sesong. Det tok tid før Steinar Nilsen fikk sving på mannskapet, men den siste tida har det luktet medalje av rødtrøyene - i hvert fall fram til gårsdagens hjemmesmell mot Vålerenga.

Med to runder igjen ligger Brann på fjerdeplass - fire poeng bak Stabæk på bronseplass.
La ned butikk
Allerede forrige uke fikk bergenserne en forsmak på den røde økonomien i klubben, da ledelsen bestemte seg for å legge ned supporterbutikken i varehuset Galleriet.

- Det handler selvfølgelig om økonomi. Lønnsomheten er ikke god nok lenger, sa Dag Frode Algerøy, salgssjef for privatmarkedet i Brann.

Butikken har vært drevet siden 2005 og utsalget i Bergen Storsenter står også i fare for å bli lagt ned, ifølge Bergens Tidende. Sju-åtte årsverk er knyttet opp til klubbens effektsalg, men Brann ønsker ikke å si noe om hva som skjer med de ansatte.

PRESENTERTE RØDE TALL: Branns adm.dir. Bjørn Dahl.Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
PRESENTERTE RØDE TALL: Branns adm.dir. Bjørn Dahl.Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling