Brann og Godset kan starte neste sesong med minuspoeng

Om de ikke får snudd økonomien før nyttår.

RISIKERER STRAFF: Brann og Strømsgodset er irettesatt av forbundet. Ved neste eventuelle brudd på handlingsplanen får de to klubbene poengtrekk. Her er det Branns Diego Guastavino som skyter kampen mellom lagene på Marienlyst tidligere denne sesongen. Foto: Erlend Aas, Scanpix
RISIKERER STRAFF: Brann og Strømsgodset er irettesatt av forbundet. Ved neste eventuelle brudd på handlingsplanen får de to klubbene poengtrekk. Her er det Branns Diego Guastavino som skyter kampen mellom lagene på Marienlyst tidligere denne sesongen. Foto: Erlend Aas, ScanpixVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Brann og Strømsgodset fra Tippeligaen risikerer sammen med Bodø/Glimt og Løv-Ham i 1. divisjon å starte neste sesong med ett minuspoeng på tabellen.

Disse fire lagene har sammen med Moss, som rykket ned til 2. divisjon, fått en irettesettelse fordi de ikke klarte å innfri delmålene i sine egne handlingsplaner.

- En irettesettelse er svært alvorlig. Håpet er at vi skal unngå poengtrekk, men det er bare disse klubbene selv som kan forhindre det, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Klubber som etter det nye finansielle oppfølgingssystemet blir plassert i kategori 1, også kalt «røde klubber», blir pålagt av fotballforbundet å lage en handlingsplan for å få dem minst opp i kategori 2 - den gule sonen.

Neste frist: nyttår Dersom en klubb ved neste rapportering ikke innfrir målsetningene i handlingsplanen, blir de idømt sanksjoner. Ved første brudd får de kun en irettesettelse, slik de nevnte klubbene altså får etter første halvår 2010.

Ved neste brudd mot handlingsplanen, ilegges lagene ett poengs straff.

Neste rapportering skjer 31. desember i år. Dersom lagene straffes, vil de ta med seg minuspoenget inn i neste sesong.  Brann og Strømsgodset skal spille i Tippeligaen. Bodø/Glimt fortsetter i 1. divisjon, mens Løv-Ham skal spille kvalifisering om opprykk til Tippeligaen.

Moss er ute av lisensoppfølgingssystemet etter at de rykket ned til 2. divisjon, og risikerer dermed ikke poengtrekk.

Risikerer større trekk Dersom noen av klubbene etter første halvår 2011 igjen bryter handlingsplanen sin, får de tre poeng trekk. Ved de påfølgende bruddene gis det henholdsvis seks, åtte og åtte poeng i trekk.

Det er flere klubber som er ilagt handlingsplaner for å ha vært i kategori 1 etter at det nye systemet for oppfølging ble innført i fjor.

Start var i den røde kategorien ved første måling, men har nå vært i den gule kategori 2 to ganger på rad, og er dermed fritatt for handlingsplanen.