Eliteserien: Sandefjord - Brann 0-1

Brann øker serieledelsen. Selv Rosenborg skjelver nå

19 av 21 mulige poeng og et historisk tett forsvar gjør at Brann etter dagens seier i Sandefjord topper Eliteserien med hele seks poeng. RBK-trener Kåre Ingebrigtsen er imponert over tittelutfordreren.

HELT: Peter Orry Larsen har ikke hatt noen drømmestart på Brann-karrieren, men i dag scoret han målet som ga Brann tre nye poeng. Foto: Bildbyrån
HELT: Peter Orry Larsen har ikke hatt noen drømmestart på Brann-karrieren, men i dag scoret han målet som ga Brann tre nye poeng. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Sandefjord - Brann 0-1 (0-0)

(Dagbladet): I juni 2012 lakk Lars Arne Nilsens Hødd som ei sil. Så gjorde suksesstreneren grepene som startet sunnmøringenes snuoperasjon, som kulminerte i både sikker plass i OBOS-ligaen og et sensasjonelt cupgull i november.

Ganske nøyaktig tre år senere startet Nilsen tilsvarende prosjekt i den daværende OBOS-ligaklubben Brann. Rikard Norlings naive romantiske stil ble til slutt en parodi. Nilsen strammet inn og gjorde bergenserne til en gruppe hardtarbeidende toppidrettsutøvere som kjempet knallhardt for hverandre.

Forvandlingen har vært fenomenal og ga Brann opprykk på direkten, etterfulgt av sølv i Eliteserien som nyopprykket mannskap. Nå leder rødtrøyene Eliteserien med hele seks poeng, og det defensive fundamentet er så råsterkt at seirene hagler inn runde etter runde.

Får skryt av RBK-sjefen

Heller ikke Sandefjord klarte å score på Branns mektige forsvar i kveld. Ett mål var nok til tre nye Brann-poeng. Indreløper Peter Orry Larsen scoret kampens eneste mål etter vakkert forarbeid av Gilbert Koomson. Kampuret viste da 51 minutter.

- Det er slike kamper som dette som avgjør om vi skal være med å kjempe der oppe. Vi avgjør på en litt grå dag, sier Orry Larsen til Europsort.

Servitør Koomson er lagets store artist, men det er kollektivet Brann som imponerer aller mest og som er i ferd med å skremme selveste Rosenborg.

- Brann ser gode ut og er i bra slag. De har et veldig gjennomsolid lag, ikke minst defensivt. Akkurat nå er de i førersetet, og vi er ikke engang med i gullkampen for øyeblikket, sier RBK-trener Kåre Ingebrigtsen til Dagbladet med et lurt smil om munnen.

JUBEL: Brann-toget virker ustoppelig om dagen. Foto: Bildbyrån
JUBEL: Brann-toget virker ustoppelig om dagen. Foto: Bildbyrån Vis mer

Bekymret er på ingen måte trønderne, men så lenge Brann oser trygghet, kvalitet og lite slurv, må Rosenborg virkelig gjøre jobben for å hente inn forspranget til serielederne fra Bergen. Det opplagte trønderske gullet er ikke lenger fullt så opplagt, selv om favorittstempelet fortsatt ligger på Lerkendal.

Mot rekord

Brann har imidlertid en så sterk grunnmur i laget og et forsvar så sterkt at de ikke trenger å score mange mål for å vinne fotballkamper. Det er alltid et fint utgangspunkt, og bergensernes defensive fundmant skaper også en trygghet for de offensive spillerne og gir dem bedre arbeidsvilkår i angrepsspillet.

12-2 er Branns målforskjell etter sju kamper. Bergenserne har kapret hele 19 av 21 mulige poeng. Poengsnittet er godt over det som kreves for å vinne seriegull. De defensive tallene er så fabelaktige at Brann kan banke alle defensive rekorder i Eliteserien om de skulle være i nærheten av å opprettholde et liknende snitt ut sesongen.

SUKSESSTRENER: Lars Arne Nilsen har stor suksess som Brann-trener. Foto: Bildbyrån
SUKSESSTRENER: Lars Arne Nilsen har stor suksess som Brann-trener. Foto: Bildbyrån Vis mer

Etter omleggingen til 16 lag i Eliteserien har ingen gått gjennom en sesong med færre baklengs enn det Rosenborg gjorde i fjor. 20 baklengs på 30 kamper var rekorden trønderne satte forrige sesong. Fortsetter Brann med samme gjerrighet resten av 2018, vil de ende på under ti baklengs ved sesongslutt.

«Lette» kamper venter

Ingen har vært i nærheten av noe liknende tidligere, selv om RBK lå på det samme skjemaet i rekordsesongen i innledningen av fjoråret. Trolig vil Brann - som alle andre - møte tyngre perioder senere, men innledningen deres av sesongen er i hvert fall helt spesiell.

For da Brann sist ble seriemester, i 2007, slapp de inn så mye som 39 mål på 26 kamper, altså 1,5 baklengs per kamp - mot bare 0,29 så langt i 2018.

Lars Arne Nilsens menn har gode muligheter til å bevare serieledelsen og forspranget til Rosenborg i en god periode framover. Kampprogrammet er på papiret attraktivt. Nest helg kommer bortesvake Tromsø på besøk til Bergen.

Dernest venter tabelljumbo Start i Kristiansand, før Brann har en ny hjemmekamp mot Haugesund. LSK er påfølgende motstander, før Rosenborg er motstander i storkampen på Lerkendal 27. mai.

RBK møter for øvrig Strømsgodset i Drammen i dag kl. 20.00. Med seier er de fem poeng bak serieleder Brann. Med tap er forspranget hele åtte poeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer