Fra bedre enn Nederland til dårligere enn Gibraltar på ett år

Brann på sølvplass er nærmere nedrykk enn seriegull. Her er faktaene norsk fotball ikke vil se

Brann er tilbake som norsk toppklubb, men norsk toppfotball er lengre unna toppen enn noensinne. Norske fotballprofiler er nådeløse i dommen over Tippeligaen.

TOPPKAMP: Da Brann og Rosenborg møttes, var det en toppkamp i Tippeligaen. Likevel er sølvplasserte Brann nærmere nedrykk enn seriegull. Og selv om Rosenborg er suverene på topp, skuffet de i Europa. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TOPPKAMP: Da Brann og Rosenborg møttes, var det en toppkamp i Tippeligaen. Likevel er sølvplasserte Brann nærmere nedrykk enn seriegull. Og selv om Rosenborg er suverene på topp, skuffet de i Europa. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge raser på både FIFA- og UEFA-rankingen, resultatene er historisk svake både på klubb- og landslagsnivå, i Tippeligaen scores det usedvanlig få mål, det spilles destruktiv fotball ifølge Kjetil Rekdal, kunstgress har blitt et problem mener Ole Gunnar Solskjær, mens forsvarsspillerne har forsvunnet.

Trenerlegenden Nils Arne Eggen (75) konkluderte følgende i sin egen jubileumshelg:

- Jeg har aldri opplevd serien så svak som i år. Lagene er rett og slett for dårlige. Det trenes for dårlig, og dette handler om dyktighet både på og utenfor banen, sier Eggen til Dagbladet.

KRITISK TIL NORSK FOTBALL: Trenerlegenden Nils Arne Eggen har aldri opplevd Tippeligaen så svak som nå.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KRITISK TIL NORSK FOTBALL: Trenerlegenden Nils Arne Eggen har aldri opplevd Tippeligaen så svak som nå. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Så godt som alle pilene peker nedover for norsk fotball. Det svake nasjonale nivået har imidlertid fått fotballbyen Bergen til å blomstre på ny. Nyopprykkede Brann innehar 2. plassen i Tippeligaen seks runder før slutt.

-. Grunnen til at vi er med i sølvkampen, er at Tippeligaen er på sitt svakeste på mange år. Vi er nyopprykket og hadde ikke regnet med å kjempe så høyt oppe, sa Brann-profilen Vadim Demidov til TV 2 søndag kveld.

Riise inn i kunstgressdebatten

Den tidligere Spania-, Tyskland-, og Russland-proffen har et poeng: Brann, som ligger på 2. plass i Tippeligaen, har 18 poeng opp til Rosenborg og hele 24 plussmål å ta igjen. Med seks kamper og 18 poeng igjen å spille om, betyr det at trønderne i realiteten er seriemestere allerede.

Fra Brann på sølvplass og ned til Lillestrøm på 15. plass er det også 18 poeng. Her må LSK ta igjen 19 plussmål på Brann for å gå forbi på målforskjellen. Bergensernes plass i Tippeligaen er dermed også i realiteten sikret, men avstanden fra sølv til gull er altså større enn fra sølv til 15. plass og nedrykk.

KRITISK TIL NORSK FOTBALL: Branns Vadim Demidov takker lavt nivå i norsk fotball for at Brann er med i medaljekampen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK TIL NORSK FOTBALL: Branns Vadim Demidov takker lavt nivå i norsk fotball for at Brann er med i medaljekampen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det er et sensasjonelt faktum.

- Jeg er delvis enig med Demidov. Jeg har tenkt litt det samme. Prestasjonene i Europa er et stort varsko, sier AaFK-kaptein Bjørn Helge Riise til Dagbladet.

- Jeg er enig i mye av det som har blitt sagt i kunstgressdebatten. De tekniske ferdighetene er gode, men vi mangler vinnervilje, fysikk og duellkraft. Det som var vår styrke før, er en svakhet nå. På kunstgress er det mye enklere å spille. En gressmatte gir mer friksjon, er humpete og suger krefter. Det er noe annet å spille der enn på kunstgress. Fotball bør spilles på naturgress.

- Man får ingen nye Riise-typer på kunstgress?

- Nei, vi må ha typer som er gode fysisk, som kriger og som ikke bare trener på kunstgress, mener lillebror Riise, som selv trener og spiller kamper på det kunstige underlaget på Color Line Stadion i Ålesund.

Slått av Giraltar

Avstanden fra sølvplass til tabelltopp er altså større enn fra sølvplass og ned til nedrykksplass. Det viser hvor suverene Rosenborg er: Trønderne kan vinne Tippeligaen mer suverent enn noen tidligere har gjort.

KRITISK TIL NORSK FOTBALL: AaFK-kapten Bjørn Helge Riise savner fysikk og vinnervilje i Norge. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KRITISK TIL NORSK FOTBALL: AaFK-kapten Bjørn Helge Riise savner fysikk og vinnervilje i Norge. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Det er bare ett problem: Rosenborg skuffet i Europa også de. Kåre Ingebrigtsens menn røk ut først i Champions League-kvalifiseringen og så i Europa League-kvalifiseringen.

UEFA-rankingen forteller at Norge har vært Europas 35. beste lag hittil i år. Det er faktisk bak Gibraltar. All den tid alle norske lag er utslått, kommer ikke Norge til å samle flere koeffisientpoeng og kan ikke avansere på lista denne sesongen.

- Rosenborg er helt suverene, men ryker likevel mot Austra Wien i Europa League, som ikke er altfor gode i Østerrike. Det bør være et varsko. Vi må gjøre endringer, mener Kjetil Rekdal, som til Dagbladet har foreslått flere konkrete endringer og vært klar på at antall lag i Tippeligaen må kuttes.

Var bedre enn Nederland i fjor. Hva har skjedd?

Sett over de siste fem årene er Norge nr. 25 på klubbrankingen i Europa, mye takket være fjorårets rekordgode høst da samtlige norske lag gjorde det bra, med Molde i spissen, som endog tok seg videre som gruppevinner fra gruppespillet i Europa League.

KRITISK TIL NORSK FOTBALL:  Fotballekspert Lars Tjærnås mener Norge må utvikle flere defensive spillere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISK TIL NORSK FOTBALL:  Fotballekspert Lars Tjærnås mener Norge må utvikle flere defensive spillere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Forrige sesong kapret Norge et drøss av koeffisientpoeng, og norsk klubbfotball var faktisk nr. 11 på UEFA-rankingen i 2015/16-sesongen. Dermed oppnådde de norske klubblagene bedre resultater enn ligaer som Nederland, Tyrkia og Hellas - som anføres av storlag som Ajax, PSV, Fenerbahce, Galatasaray, Olympiakos og Panathinaikos.

- Vi er en fotballnasjon som ikke er større eller bedre enn at vi vil oppleve store svingninger fra sesong til sesong, som vi gjør nå. Men målt over tid, er det liten tvil om at avstanden til de beste har økt mye og at den har økt til mange av de andre, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

- Hva skyldes det?

- Det er ingen enkel forklaring på det. Men vi må i hvert fall sørge for at vi ikke taper på ting vi lett kan gjøre med, som fysiske faktorer.

Rekordfå scoring i rekordsvak liga

Hvis Brann og Odd fortsetter med den scoringsfrekvensen de har nå, vil de ende opp med henholdsvis 43 og 44 mål. Til sammenligning scoret Strømsgodset hele 67 ganger da de tok sølv i fjor, mens Odd scoret 61 mål på 4. plass og Molde 62 mål på 6. plass. Den negative scoringstatistikken er neppe et styrketegn når det er forsvaret som trekkes frem som Norges største problem.

KRITISK TIL NORSK FOTBALL: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener majoriteten av konkurrentene spiller defensiv fotball som er lite utivklende. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK TIL NORSK FOTBALL: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener majoriteten av konkurrentene spiller defensiv fotball som er lite utivklende. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lillestrøm på nedrykksplass har faktisk scoret flere mål enn Brann og Odd på medaljeplassene bak Rosenborg. Etter at Norge ble ydmyket av Tyskland og U21-landslaget knust fullstendig av England, gjentok Kjetil Rekdal budskapet som han forfektet i et intervju med Dagbladet allerede i mai:

- Nivået for lavt. Det er 10-11 lag som bare forsvarer seg i stedet for å spille utviklende fotball. De trener uke ut og inn for å komme til kamp med to angrep på 90 minutter og drøye tiden fra første dødball. Når man bruker 50 sekunder på første utspill, er det noe galt. Det er ikke fotball for meg. Det er bare fem-seks lag som forsøker å spille utviklende fotball, mener Rekdal.

- Elefanten i rommet er det vi gjør i barne- og ungdomsfotballen

FIFA-rankingen er heller ikke lystig lesning. Nå er Norge rangert som nr. 70 i verden. Det er nesten bunnrekord. Bare 76. plassen i 2014 var enda svakere.

- Vi må tillate tøffere spill, og kunstgress kan virke hemmende på noen egenskaper. Men vi må vokte oss for å finne ting å flykte bak. For meg koker det ned til at vi må utvikle flere defensive spillere. Elefanten i rommet er det vi gjør i barne- og ungdomsfotballen, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Hva er galt med barne- og ungdomsfotballen i Norge?

- Veldig forenklet handler det om å trene mye nok, riktig nok og godt nok fra de er små - med dyktige trenere, gode anlegg og ikke minst spille enormt mye fotball på fritiden, mener fotballeksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer