Brann rykker ned

Brann er i dyp krise - også statistisk sett. Nest sist etter sju serierunder betyr at sjansen for å rykke ned er 60 prosent! At laget kommer til å slite i nedrykningsstriden hele sesongen er 90 prosent sikkert.

Det viser en analyse Dagbladet har gjort, basert på tabellene etter henholdsvis sju runder og ferdigspilt Tippeliga de siste ti åra.

I hele perioden 1988-1997 har laget som har inntatt nest sisteplass etter sju serierunder måttet kjempe for livet gjennom hele sesongen.

Dermed er det fort duket for drama på Brann stadion 25. oktober. I siste serierunde kommer Bodø/Glimt på besøk og til et Brann-lag som har kniven på strupen - ifølge statistikken.

Tromsø unntaket

Bare i det store «unntaksåret» 1991 hadde Tromsø, nestjumbo etter sju runder, fornyet kontrakten før siste serierunde.

Seks ganger er det blitt nedrykk, tre ganger redning i siste serieomgang, for lagene som lå nest sist etter sju runder.

  • I 1989 var Start nest sist etter 7. serierunde, men unngikk kvalifiseringsplassen ved å ta poeng i siste serierunde og passere Vålerenga på tabellen.
  • I 1992 reddet Viking seg fra nedrykk ved å klare uavgjort på Hamar i siste runde. Dermed fikk hedmarkingene kval-plassen ett poeng bak siddisene, mens Sogndal med samme poengsum rykket ned etter tap i sin siste kamp.
  • Også i 1994 var Hamarkameratene dumpekandidat, men reddet seg med storseier 4-0 over Kongsvinger i sisterunden.

Ned med Sogndal

Fattigmannstrøsten for Brann er muligens at Sogndal er i enda større krise: Statistikken viser at jumbo-laget etter sju serierunder rykker ned åtte av ti ganger. Unntakene er bare Molde i 1991 og Sogndal selv i fjor.

Også Haugesund som pr. i dag inntar tredjeplass nedenfra, er utsatt. I over halvparten av tiårsperioden har det endt med nedrykk ved sesongslutt.

Det gjorde det definitivt ikke i sesongen 1991. Etter sju runder dannet Rosenborg (!), Tromsø og Molde baktroppen. De endte på 2., 6. og 7. plass...