Brann rykker ned

Brann er i dyp krise - også statistisk sett. Nest sist etter sju serierunder betyr at sjansen for å rykke ned er 60 prosent! At laget kommer til å slite i nedrykningsstriden hele sesongen er 90 prosent sikkert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det viser en analyse Dagbladet har gjort, basert på tabellene etter henholdsvis sju runder og ferdigspilt Tippeliga de siste ti åra.

I hele perioden 1988-1997 har laget som har inntatt nest sisteplass etter sju serierunder måttet kjempe for livet gjennom hele sesongen.

Dermed er det fort duket for drama på Brann stadion 25. oktober. I siste serierunde kommer Bodø/Glimt på besøk og til et Brann-lag som har kniven på strupen - ifølge statistikken.

Tromsø unntaket

Bare i det store «unntaksåret» 1991 hadde Tromsø, nestjumbo etter sju runder, fornyet kontrakten før siste serierunde.

Seks ganger er det blitt nedrykk, tre ganger redning i siste serieomgang, for lagene som lå nest sist etter sju runder.

  • I 1989 var Start nest sist etter 7. serierunde, men unngikk kvalifiseringsplassen ved å ta poeng i siste serierunde og passere Vålerenga på tabellen.
  • I 1992 reddet Viking seg fra nedrykk ved å klare uavgjort på Hamar i siste runde. Dermed fikk hedmarkingene kval-plassen ett poeng bak siddisene, mens Sogndal med samme poengsum rykket ned etter tap i sin siste kamp.
  • Også i 1994 var Hamarkameratene dumpekandidat, men reddet seg med storseier 4-0 over Kongsvinger i sisterunden.

Ned med Sogndal

Fattigmannstrøsten for Brann er muligens at Sogndal er i enda større krise: Statistikken viser at jumbo-laget etter sju serierunder rykker ned åtte av ti ganger. Unntakene er bare Molde i 1991 og Sogndal selv i fjor.

Også Haugesund som pr. i dag inntar tredjeplass nedenfra, er utsatt. I over halvparten av tiårsperioden har det endt med nedrykk ved sesongslutt.

Det gjorde det definitivt ikke i sesongen 1991. Etter sju runder dannet Rosenborg (!), Tromsø og Molde baktroppen. De endte på 2., 6. og 7. plass...

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer