Brann-sjefen furtet over krystallklare straffer

Fire mål, to straffespark og rødt kort da AaFK slo Brann igjen.

SÅVIDT:Aalesunds Pablo Herrera setter inn 2-0 fra straffemerket, via hånda til Håkon Opdal. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
SÅVIDT:Aalesunds Pablo Herrera setter inn 2-0 fra straffemerket, via hånda til Håkon Opdal. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / ScanpixVis mer

||| Aalesund - Brann 3-1

(Dagbladet): Aalesund trengte strengt tatt bare en halvtime på å knekke Brann.

Da hadde Pablo Herrera nettopp satt inn 2-0 for tangotrøyene på straffespark, mens Birkir Sævarsson var på vei til en tidlig dusj etter å ha stanset en opplagt Aalesund-scoring med hånda.

Håpet som ble tent da Diego Guastavinos tryllet inn reduseringen fire minutter senere, med et lite kunstverk av en scoring, sluknet imidlertid raskt da dommer Svein Oddvar Moen ga Aalesund straffe nummer to på overtid av 1. omgang.

- Blir sju, åtte straffer
Brann-spillerne hadde nesten revet i stykker trøya til Tor Hogne Aarøy på hver eneste dødball fram til da i kampen, og det var egentlig bare et spørsmål om tid før Moen måtte slå ned på det.

Men til tross for at straffen så udiskutabel ut, var Brann-trener Rune Skarsfjord irritert i pauseintervjuet etter at Alexander Mathisen hadde omsatt sjansen fra ellevemeteren i 3-1.

- De slår 40, 50 baller inn i feltet. Aarøy rygger inn i spillerne våre, selv om vi også holder en del. Det kommer til å bli sju, åtte straffer i dag hvis dommeren fortsetter på denne måten, sa Skarsfjord til TV 2.

Han fikk ingen støtte fra ekspertene i TV 2s studio, både toppfotballsjef Nils Johan Semb og Bengt Eriksen kritiserte heller Brann for tankeløst forsvarsspill.

Aalesund-trener Kjetil Rekdal mener det var på høy tid at Aarøy fikk straffe.

- Det var vel femte eller sjette gangen de tok ham. Tor Hogne blir revet ned hver eneste gang, så det var på høy tid at han fikk straffe. Jeg synes dommeren var meget god. De skal få høre det de gangene de er det, også, sier han til TV 2.

Rekdal og AaFK styrer mot en sterk fjerdeplass, men treneren er forberedt på at det blir tøft å gjenta bedriften neste år.

- Vi må bygge et nytt lag neste år, sannsynligvis. Men nå har vi 46 poeng, 10 mer enn i fjor. I mange kamper har vi vært knusende overlegne på hjemmebane. Det er et godt tegn, sier han.

Vinner aldri med Moen
I strid med straffespådommen fra Skarsfjord ble det faktisk ikke et eneste straffespark til. Det skyldtes ikke at Svein Oddvar Moen la seg på ei ny linje, men at Brann-spillerne lærte at det ikke er noe sjakktrekk å rive og slite i en motspiller foran øynene på dommeren.

GA BRANN HÅP: Men kunststykket fra Diego Guastavino ble bare et trøstemål. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
GA BRANN HÅP: Men kunststykket fra Diego Guastavino ble bare et trøstemål. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

Riktignok har ikke Brann vunnet en eneste av de fem kampene der de har hatt Moen som dommer denne sesongen, men det skal godt gjøres å bebreide kamplederen etter det fjerde straket tapet på Color Line Stadion.

Grov Opdal-tabbe
Brann er et av tre lag i Tippeligaen som ikke har vunnet en kamp etter å ha havnet under (AaFK og Hønefoss er de to andre), og de var ikke i nærheten i dag heller.

Mindre enn to minutter var spilt da Tor Hogne Aarøy headet ned et innlegg til Alex Mathisen, som fra kort hold pirket ballen forbi Opdal. Brann-spillerne mente Aarøy hadde headet ballen i armen på seg selv, men ble ikke hørt.

2-0 kom da Opdal feilberegnet grovt i feltet, og lot et innlegg passere seg. På streken stoppet Birkir Sævarsson ballen med armen, og Moen hadde ikke annet valg enn å dømme straffe og rødt kort.

Pablo Herrara var på ingen måte sikkerheten selv fra straffemerket, men selv om Opdal gikk riktig vei og fikk hånda på ballen, greide han ikke å gjøre opp for sin egen tabbe.

Da så det beksvart ut for Brann - men duoen Huseklepp/Guastavino sørget nektet å gi opp.

Førstnevnte tok ned et langt framspill fra Petter Vaagan Moen og dro seg inn i banen før han trillet ballen til spissmakkeren. Guastavino parkerte Daniel Arnefjord med en flott vending, før han elegant chippet ballen over Anders Lindegaard.

Men Aalesund ville ikke svikte fansen i årets siste hjemmekamp, og da Aarøy ble revet ned i feltet og Mathisen sendte Opdal feil vei med et kaldt straffespark, var det liten tvil om hvor poengene ville havne.

AaFK fikk imidlertid ikke noe hjelp av Strømsgodset i Tromsø, slik at håpet om medalje er borte. Men de fleste i Ålesund ville nok glatt tatt en fjerdeplass før sesongen om de ble tilbudt det.