Brann snøt ham for gullet i 1963

Lyn sløste bort samme forsprang som Brann har nå ...

(Dagbladet.no): Sist gang et lag klarte å rote bort et forsprang på to seire med fem serierunder igjen, var i 1963, skrev VGs fotballstatistiker, Geir Juva, i går.

Ja nettopp, i 1963 - året da Brann sist vant serien, etter at Lyn ledet med fire poeng (seier ga da to poeng) fem runder før slutt. I år, 44 år seinere, leder Brann seks poeng foran Stabæk med fem runder igjen å spille.

- Vår erfaring viser jo at det er mulig å rote bort en slik ledelse. Alt er mulig så lenge det er poeng å spille for, sier Lyn-veteranene Ola «Dukk opp» Stavrum og Andreas Morisbak til Dagbladet.no.

Europacup-kamp skapte trøbbel

I 1963 spilte de for et fremadstormende Lyn. Lenge så alt veldig bra ut - Lyn banket blant annet Brann 6-0 midt under festspillene i Bergen (Lyn slo også Brann 6-0 i år, på Ullevaal) - før alt raknet fullstendig mot slutten.

- Jeg tror det skyldtes at vi spilte en bortekamp mot Borussia Dortmund, i det som da tilsvarte Champions League. Dette førte til at vi gikk på en smell i neste kamp, og så dro vi med oss dette videre. Det var sjølsagt skuffende, sier Stavrum i dag.

- I tillegg eksperimenterte vi med formasjonen 4-2-4, som lenge fungerte bra. Men etter hvert ble den gjennomskuet, og da gikk det nedover. Akkurat da var det veldig kjedelig, husker Morisbak, i dag seniorrådgiver i Norges Fotballforbund (NFF).

Lyn ble først slått 3-1 av Brann i oslolagets egen lekegrind, deretter 4-0 av Fredrikstad, før bunnlaget Gjøvik/Lyn ble for sterke.

HISTORISK KURIOSITET: Da Brann ble seriemestere i 1963, tapte de 0-6 mot Lyn i vårsesongen. Det samme skjedde på Ullevaal i juni. Dersom Brann-gullet skulle glippe på oppløpssiden nå, er det den største sprekken siden 1963 - da Lyn rotet bort en tilsynelatende sikker ledelse. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
HISTORISK KURIOSITET: Da Brann ble seriemestere i 1963, tapte de 0-6 mot Lyn i vårsesongen. Det samme skjedde på Ullevaal i juni. Dersom Brann-gullet skulle glippe på oppløpssiden nå, er det den største sprekken siden 1963 - da Lyn rotet bort en tilsynelatende sikker ledelse. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

- Det er gjerne de svakere lagene som skaper trøbbel, fordi de kan bli undervurdert. Møtene med de beste lagene klarer man alltids å motivere seg for, sier Stavrum, som har følgende råd til dagens Brann-spillere:

- Hvis de først får motgang i innspurten, må de jobbe knallhardt for å nullstille seg.

- Sjøl om det sikkert ikke er lett i Bergen, gjelder det å stenge omgivelsene litt ute. Brann må bare fortsette med det de har gjort og ikke bli redde, lyder rådet fra Morisbak.

Håper Brann tar det

Selv om deres egne erfaringer viser at det er mulig å rote bort to kampers forsprang, tror de ikke at det skjer med Brann i år.

- De har det beste laget, og jeg tror at de vinner. De eneste som kan være litt jokere, er Viking. Treneren deres har virkelig fått skikk på laget, sier Stavrum.

Morisbak både håper og tror at Brann omsider tar et seriegull igjen i år.

- Jeg må si at jeg unner dem å lykkes i år, til tross for at de snøt oss sist de vant, sier han raust.

Brann snøt ham for gullet i 1963

Gullheltene tror på reprise

Også Branns gullhelter fra 1963 er sikre på at den altfor lange ventetida avsluttes i høst.

- De sprekker ikke denne gangen. De er blitt så stabile nå. Jeg tror de vinner samtlige kamper som gjenstår. Dette er første gang jeg har uttalt meg så positivt. Det vil overraske meg meeeeget om de går på en blemme, sier Odd Oppedal til Dagbladet.no.

Optimismen er ikke mindre hos en annen av gullguttene, Per Pettersen.

- I år klarer de det! Jeg har aldri vært mer sikker.

- Ikke i fjor heller?

- Jeg var vel ganske sikker i fjor, også... Guttene tar Viking, Lillestrøm og Tromsø i de siste kampene. Jeg tror det går bra. Den største bragden siden 1963 er at Brann ikke har greid å bli seriemester. Det er veldig godt gjort, sier Pettersen til Dagbladet.no.

Han legger ikke så mye vekt på at Lyn i 1963 befant seg i nesten nøyaktig samme posisjon som Brann gjør nå - og sprakk.

- Det var flaks for oss at Lyn mistet taket på det, sier han.

- Snakker du av og til med dagens Brann-spillere?

- Jeg kjenner ingen av dem bortsett fra Mjelde. Det er lite kommunikasjon, i dag er garderoben stengt. Men jeg snakker mye med guttene fra 1963, senest på mandag, sier han.

PS! Skulle det skje at Brann gjør som Lyn i 1963, kan de trøste seg med at Lyn slo voldsomt tilbake påfølgende sesong:

I 1964 gikk Lyn nemlig helt til topps på tabellen, noe som markerte starten på klubbens virkelige storhetstid.

• Din mening: Holder Brann helt inn i år?

TROR BRANN KLARER DET:</B> Andreas Morisbak spilte på Lyn i 1963, da de rotet bort gullet til Brann. I år håper og tror han bergensere tar sitt første seriemesterskap på 44 år.
DEN GANG DA: Lyn-spiller Andreas Morisbak i aksjon på 1960-tallet, et årtiende som etter hvert ble bra for osloklubben. Men i 1963 skuslet de bort seriegullet.