TÅRER:  Fortvilelsen lyste ut av supporterne etter tapet for Mjøndalen i fjor. Nedrykket var et faktum. I dag starter Brann på ny frisk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TÅRER: Fortvilelsen lyste ut av supporterne etter tapet for Mjøndalen i fjor. Nedrykket var et faktum. I dag starter Brann på ny frisk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Brann tror de skal spille seg opp, men de kommer ikke til å være i nærheten

Fotballstart i dag.

(Dagbladet): I dag starter den norske fotballsesongen med kamper i Tippeligaen og det som nå heter Obos-ligaen (1. divisjon). I sistnevnte kategori finner vi Fredrikstad og Brann, som barker sammen på Fredrikstad stadion klokka 15.00.

I Bergen er det et krav at Brann skal rykke rett opp igjen. Men ikke alle tror det vil skje. På et kickoff for norsk fotball møter vi Davy Wathne, som godt kan sies å ha en mening eller to om Brann ...

- Spillerne går rundt og ser på hverandre, og lurer på hva som venter dem. Brann tror de skal spille seg opp igjen. Men de kommer ikke til å være i nærheten, slår TV 2's ankermann fast.

- Mentalt forberedt - Jeg tror Sogndal og Hønefoss vil fikse nivået på en mye bedre måte. Hønefoss avsluttet sterkt i fjor. Sogndal er vant til å ferdes opp og ned mellom Tippeligaen og 1. divisjon. De er mentalt forberedt, fysisk skikket og godt organisert, sier Wathne.

- Men det kommer til å sette farge på ligaen at Brann er der. Det blir gøy for klubbene som ikke er like påaktet - som ikke har den samme tilhengerskaren - at Brann besøker dem. De vil få et slags glimt av norsk toppfotball og festivitas som klubben står for. Enten vi ler av årsmøtet, eller river oss i håret over alt det tussete de gjør.

- Foruroligende lav Et av de store spørsmålene er hvordan det vil gå med publikumsinteressen i Bergen. Sist Brann spilte i 1. divisjon var i 1986, hele 29 år siden. I fjor hadde laget et snitt på 11 991 tilskuere. Davy tror tallet kommer til å stupe i år.

- På hjemmebane - med mindre de mot all formodning gjør suksess - vil det ikke bli mer enn 5000, 6000, 7000 tilskuere. Klubben var under 5000 da den rykket opp i 1986.

Han fortsetter:

- Jeg tror kjernetroppen i Bergen egentlig er foruroligende lav. Jeg tror myten om Bergen som fotballby vil få en alvorlig knekk. Det blir ikke lokal oppslutning, begeistring og entusiasme, med mindre laget overrasker og gjør det godt.

- Ikke problemet Svensken Rikard Norling holder fortsatt i spakene, til tross for nedrykket. Ellers finner vi spillere som Vadim Demidov, Erik Huseklepp og Azar Karadas i dagens 18-mannstropp mot Fredrikstad.

- Du tror ikke trener Rikard Norling klarer å snu skuta?

- Det er ikke Norling som er problemet, sier Wathne.

- Han er en velutdannet og sivilisert fotballmann. Det er miljøet rundt prestasjonsgruppa som er problemet. Kulturen. Å tro at en trener skal utrette mirakler - eller at treneren er problemet - er i beste fall naivt.

PS: Kampen på Fredrikstad stadion klokka 15.00 går direkte på TV 2 Zebra.

GLEDER SEG:  Davy Wathne er klar for en ny fotballsesong. Foto: Geir Egil Skog / TV 2
GLEDER SEG: Davy Wathne er klar for en ny fotballsesong. Foto: Geir Egil Skog / TV 2 Vis mer