Brann-ungguttene drepte AaFK-spøkelset

Brann tok sin første seier i Ålesund siden 2005.

Aalesund - Brann 0-1 (0-1)

ÅLESUND (Dagbladet): Ikke siden Robbie Winters storhetstid i 2005 hadde Brann klart å vinne på marerittarenaen Color Line Stadion.

Unggutten Andreas Vindheim sørget imidlertid med sin vakre scoring for at det ni år gamle spøkelset er historie.

- Det var utrolig deilig. Jeg kom alene med keeperen etter en fin pasning fra Kasper Skaanes, og klarte å sette den, sier Andreas Vindheim til C More etter kampen.

Han spilte bare sin andre kamp for rødtrøyene, men markerte seg så positivt at han faktisk var nære å score en til.

- Jeg er takknelig for tilliten. Det gror godt i Brann nå, sier 18-åringen, som er sønn av Rune Vindheim - som spilte ti kamper for Brann i 1992.

- Jeg tror nok pappa også er stolt nå. Jeg har gått på stadion siden jeg var en liten drittunge, sier Andreas Vindheim.

Forandringer For vertene ble det ikke like hyggelig. Trener Jan Jönsson startet sesongen med å gi ubegrenset tillit til spillere som Leke James, Demar Phillips, Peter Orry Larsen, Fredrik Carlsen og Jo Nymo Matland.

Da James ble skadet, kom Tor Hogne Aarøy inn i laget noen kamper, men mot Brann var hverken Aarøy eller noen av de overnevnte i AaFKs startellever.

Satset ungt og nytt I stedet satset AaFK-treneren på ungguttene Henrik Bjørdal og Torbjørn Grytten på hver sin kant med hurtige Tramaine Stewart i midtspissrollen for første gang.

Også Rikard Norling lot flere unggutter slippe til, deriblant Kristoffer Barmen på topp i stedet for Erik Huseklepp og Andreas Vindheim på backplass kontra Birkir Mar Sævarsson.

Jonas Grønner, Fredrik Haugen og Kasper Skaanes startet også oppgjøret i Ålesund.

Det betalte seg. Etter kampen var trener Rikard Norling både lettet og veldig glad.

- Jeg er veldig fornøyd. I første omgang var vi gode, synes jeg, og vi fortjente å lede til pause. I andre omgang handlet det om hardt arbeid, sier Rikard Norling til C More.

Han var også glad på matchvinner Vindheims vegne.

- Jeg kan bare forestille meg hvor stort dette er for han. Jeg har en datter som er 18 år, så jeg får nesten en pappafølelse for han når jeg ser hvor glad han blir, sier Norling.

Jevn åpning Men det var en av AaFKs mer rutinerte unggutter, Fredrik Ulvestad, som stod for kampens første sjanse.

Midtbaneeleganten er ikke kjent for å være noen stor hodespiller, men snek seg fri på bakerste stolpe og headet like utenfor fra to meter og skrått hold.

Seks minutter senere var det Jacob Orlovs tur til å teste hodestyrken. Brann-spissen er på sin side kjent for å være en hodespesialist, men headingen gikk like utenfor.

Vindheims første Etter 37 minutter glemte AaFK å tette igjen forsvaret. Det utnyttet høyreback Andreas Vindheim, som Tippeliga-debuterte mot Start forrige helg.

18-åringen viste gode nærteknikk da han tok med seg Kasper Skaanes-pasning inn i 16-meteren og iskaldt plasserte ballen til side for Sten Grytebust.

En vakker scoring etter godt samspill mellom Branns unggutter.

Aarøy inn For AaFK kom Aarøy etter hvert inn for en skadet Torbjørn Grytten.

Da tometersspissen fikk Akeem Latifus innlegg på pannebrasken like før pause, leverte imidlertid ikke fyrtårnet det han er betalt for.

Dermed ledet Brann til pause.

Brann best etter hvilen Fire minutter etter hvilen var Orlov og Brann farlig frempå igjen.

Svensken fikk nesten spasere inn i 16-meteren, men havnet i ubalanse og skjøt like utenfor.

Like etterpå havnet en livsfarlig corner hos Jonas Grønner, men midtstopperen klarte ikke å overliste Grytebust fra kort hold.

Aarøy og Barrantes meldte seg på I motsatt ende av banen hadde både Barrantes og Aarøy gode forsøk, men uten tellende resultat. Om ikke annet ble i hvert fall stemningen noe bedre blant publikum etter disse forsøkene.

Etter dette var det AaFK som styrte showet. Etter 73 minutter hadde Aarøy en svært stor sjanse, men «rumpefotballteknikken» ga ikke scoring denne gang.

I det påfølgende angrepet viste Barrantes frem skuddfoten, men skuddet gikk like over.

Etter 77 minutter smalt det i motsatt ende av banen, men Vindheims kanonkule ble mesterlig parert av Grytebust.

Blokkerte hverandre Dernest var det tilbake til 2. omgangens to hovedaktører: Aarøy og Barrantes.

Etter 82 minutter havnet ballen på sølvfat på femmeteren, men AaFK-duoen gikk på samme ball og blokkerte hverandre og dermed også den store muligheten.

Halvminuttet senere fikk Barrantes ballen i drømmeposisjon på 12 meter, men skuddet gikk i nettveggen.

Branns første To minutter før slutt fikk Brann en enorm mulighet i kontringsfasen, men tverrliggeren og dernest Grytebust hindret gjestene i å doble ledelsen.

Èn scoring var imidlertid nok til å slå AaFK denne gang. Triumfen i Ålesund var Branns første på Sunnmøre siden 2005.