Brann vant: Trenger trolig ett poeng for å sikre kvalik

Men må klare seg uten spissprofilen.

Brann-Sogndal 2-1 (1-0)

BERGEN (Dagbladet): Brann stadion var utsolgt, men det fantes noen ubrukte seter i perioder av bunnoppgjøret mot Sogndal. Det kan ha vært fordi det til en hver tid var en eller annen nervøs tilskuer som var ute på vandring.

Spenningsnivået i bunntilværelsen har gjort det vrient å sitte stille i Bergen i helga, men med seieren over Sogndal letter trykket en smule.

For nå er Brann på kvalifiseringsplass, og med uavgjort i Haugesund neste helg beholder de høyst trolig den plassen - mens Sogndal og Sandnes Ulf rykker direkte ned.

Bedre målforskjell Grunnen er bergensernes målforskjell (tabellen kan du se i sin helhet her), som gjør at dersom Brann klarer ett poeng borte mot Haugesund i serieavslutninga, må Sogndal vinne med tre mål eller mer i sin kamp mot Stabæk for å gå forbi de røde.

Det er det lite ved de 15. plassertes høstform som tilsier at de skal klare.

Skulle Brann ta tre poeng mot Haugesund, er selvsagt alt i orden. Da er målforskjellen uinteressant. Da blir det kvalifiseringskamper mot enten Mjøndalen, Kristiansund, Bærum eller Fredrikstad for Rikard Norlings mannskap.

Grønner-volley I nervedramaet mot Sogndal søndag kveld var det bortelaget som skapte den første sjansen, men Pjotr Leciejewski reddet fra Ulrik Flo. Derfra tok Brann over. Det kom spesielt til syne hver gang Fredrik Haugen fikk slå en dødball, og da 1-0 kom like før pause, var det en utoverskrudd variant som landet på høyreslegga til Jonas Grønner.

FORLØSENDE: Her feirer Brann-klynga at Azar Karadas har scoret det målet som ble forskjellen på Brann og Sogndal i kveld. Dermed er Brann på 14. plass i Tippeligaen før siste runde. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FORLØSENDE: Her feirer Brann-klynga at Azar Karadas har scoret det målet som ble forskjellen på Brann og Sogndal i kveld. Dermed er Brann på 14. plass i Tippeligaen før siste runde. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Midtstopperen dunket ballen via bakken og inn bak Kenneth Udjus, og Brann fikk gå til pause med lederfølelsen. Og da pausen var over, gikk det bare sekunder før den samme følelsen var kraftig forsterket:

Et innlegg fra Birkir Mar Sævarsson landet foran en løpende Azar Karadas på 12 meters hold, og kraftspissen scoret kontrollert mot sin forrige klubb etter bare 11 sekunder av andre omgang.

Pedersen får karantene Nå begynte nervene å slippe taket her, men de kom tilbake med ettertrykk da Ulrik Flo reduserte mindre enn ti minutter etterpå. I perioden etterpå var det bortelaget som presset på for det neste målet, men det ble med presset.

Etter hvert klarte Brann å løfte seg igjen, og både Jakob Orlov, Marcus Pedersen og Kasper Skaanes leverte gode avslutningsforsøk mot Kenneth Udjus i Sogndal-buret. Men Brann fikk aldri målet som utvidet bufferen til Sogndal, derfor holdt spenningsnivået seg på skydekkenivå kampen ut.

Heldigvis for Brann klarte heller ikke Sogndal å score i løpet av kampens siste 35 minutter. Dermed er utgangspunktet klart før sisterunden:

Brann sikrer kvalifiseringsplassen hvis de slår Haugesund. Spiller du uavgjort er trolig også alt i orden for bergenserne. Men med tap er alt mye verre. Da kan de bli passert av Sogndal.

Rikard Norling fikk for øvrig en ekstra nøtt å tygge på ti minutter før slutt. Marcus Pedersen satte inn en meget unnværlig takling mot en helt ufarlig Sogndal-spiller midt på banen. Spissen fikk dermed sitt tredje gule.

Han kan bare håpe på at lagkameratene gjør jobben mot Haugesund, slik at han får spille et par kvalikkamper seinere i måneden.