Brann videre i UEFA-cupen

Brann slo ut hjemmesterke Brugge og er videre i UEFA-cupen. Les referat.

(Dagbladet.no): Club Brugge - Brann 1 - 2 (2 - 2 sammenlagt).

- Normalt har ikke Brann en sjanse med tap på hjemmebane, sa tidligere Brugge-trener Trond Sollied til TV 2 før kveldens Brann-kamp i Belgia.

I hjemmekampen ble det tap 0-1, og å snu det mot hjemmesterke Brugge så sant å si vanskelig ut.

- Men man vet jo aldri i fotball, la Sollied klokelig til i sin analyse, og det var den siste delen av den som viste seg å slå til.

Gjennom en 2-1-seier på  Jan Breydelstadion i kveld karret bergenserne seg nemlig videre til gruppespillet i UEFA-cupen.

- Veldig gøy! Nå har vi nådd målet vårt i europacupen, nemlig gruppespillet i UEFA-cupen, sier en av Branns beste, Erik Huseklepp, til Dagbladet.no.

- Dette er noe av det beste vi har gjort så langt i år, absolutt. Brugge er vanskelig å slå på bortebanen. En bragd, tilføyer Thorstein Helstad i samtale med NRK.

Imponert Brann-trener

Også Brann-trener Mons Ivar Mjelde var imponert over hva laget hans stelte i stand.

0-1: Thorstein Helstad scorer, scorer, scorer og scorer - også i Europa. Her setter han ballen forbi Club Brugges målvakt. Foto: THIERRY ROGE/REUTERS/SCANPIX
0-1: Thorstein Helstad scorer, scorer, scorer og scorer - også i Europa. Her setter han ballen forbi Club Brugges målvakt. Foto: THIERRY ROGE/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Vi hadde trua på forhånd, men vi spilte glitrende - særlig i første omgang. Vi satte oss et tøft mål ved å si at vi ville nå gruppespillet, men nå har vi klart det, konstaterer han for Dagbladet.no.

- To ord om Huseklepp?

- Huseklepp var offensivt strålende, men alle bidro voldsomt. Også de som kom inn, svarer Mjelde.

- Kan du forlate dette laget her, da, Huseklepp?

- He, he, vi får se, svarer spilleren som etter planen skal til Stabæk ved sesongslutt.

Thorstein Helstad og Robbie Winters scoret Branns mål, slik at resultatet ble 2-2 sammenlagt. Brann går videre på grunn av flere bortemål (2-1).

Dårlig start

Dagens  kamp endte altså i triumf, men det startet svært dårlig for Mons Ivar Mjeldes menn.

Allerede i det andre minutt fikk Brugge annullert et mål fordi ballen så vidt var over dødlinja før innlegget fra venstre.

Brann videre i UEFA-cupen

Deretter slurvet Kristjan Sigurdsson, slik at Gaetan Englebert var nær å få en gratissjanse. Rødtrøyene ryddet opp sitt eget rot i siste liten.

Men så var det Branns tur: Thorstein Helstad ble spilt fram av en generelt god Martin Andresen, før han løp seg fri til høyre og sendte ballen i det lengste hjørnet. 0-1.

Bortelaget fortsatte det gode spillet, og hadde flere store sjanser til å score i perioden som fulgte - blant annet traff Erik Huseklepp punktet hvor tverrligger og høyre stang møtes.

- Det var veldig nær, og jeg skulle gjerne ha scoret. Men jeg synes uansett det gikk bra i første omgang, kommenterer han sjøl.

Resultatet ble at hjemmesupporterne begynte å pipe mot sine egne spillere, og lyden ble ikke mindre øredøvende etter det 38. spilleminutt.

Da ble Robbie Winters nemlig spilt fri foran mål av Thorstein Helstad. Skotten nølte ikke et sekund før han sendte ballen i nettmaskene, til smått utrolige 0-2.

Nær 0-3 til pause

Rett før pause kunne det for sikkerhets skyld blitt 0-3 da Helstad «reddet» Huseklepps skudd mot Brugges mål, etter en nydelig kontring.

Brann videre i UEFA-cupen

Etter pause reiste Club Brugge seg riktignok voldsomt, men Brann greide å ri av den første stormen.

Men inn mot det 75. minutt startet Brugge en kanonade mot Håkon Opdal og Brann, og et kvarter før slutt stanget Philippe Clement et hjørnespark i mål fra kloss hold.

På dette tidspunktet tilsa alt at vi kunne vente et stormløp mot Branns mål, men fem minutter seinere ble Jeroen Simayes sendt av banen etter sitt andre gule kort.

Deretter var det faktisk Brann som spilte best og skapte de største sjansene. Andresen regisserte kontring etter kontring, mot et lag som måtte angripe.

Både Thorstein Helstad og Jan Gunnar Solli fikk gode muligheter til å avgjøre, og eneste årsak til at sistnevnte ikke scoret, var faktisk at han var for uegoistisk.

Til slutt spilte det altså ingen rolle, 4. oktober blir en ny festkveld i Branns jubelår.


Club Brugge - Brann 1 - 2 (2 - 2 sammenlagt)

Slutt, 1-2 (2-2 sammenlagt): Brann er videre til UEFA-cupens gruppespill etter å ha slått ut Club Brugge på bortemål.

90 minutter: Det er lagt til minst tre minutter, Brann forsøker nå å bruke så mye tid som mulig ved enhver involvering.

88 minutter, STORE SJANSER: til Brann! Jan Gunnar Solli kommer alene med keeper, men forsøker uegoistisk å trille til kamerat Thorstein Helstad foran mål. I stedet burde han nok ha skutt sjøl, noe også Helstad signaliserer. Rett etterpå skyter Helstad 20-30 centimeter over høyre kryss.

Rapport etter 85 minutter: I innspurten mellom to slitne lag er det faktisk Brann som har vært best og farligst de siste minuttene, som en følge av at hjemmelaget må angripe. Martin Andresen har regissert flere store sjanser, men så langt har vertene klart å rydde opp i siste liten.

82 minutter, MÅL ANNULLERT: Håkon Opdal bokser et skummelt skudd rett opp, før han fanger ballen igjen. Deretter kommer en motspiller og dytter ham i mål, men dommeren annullerer for angrep mot keeper.

Rapport etter 80 minutter: Jeroen Simayes er nettopp blitt utvist for Brugge, etter at han pådro seg sin andre gule kort. Målet kom etter en kanonade mot Branns mål, men i de fleste tilfellene sto Håkon Opdal på rett plass. Til slutt raknet det altså likevel for de tapre gjestene, som helt tydelig er slitne.

75 minutter, MÅL: Philippe Clement stanger ballen i mål etter et hjørnespark fra venstre. Nå blir det svært spennende siste 15 minutter for rødtrøyene. Brann er fortsatt videre, men er samtidig bare ett mål unna å bli utslått.

Rapport etter 65 minutter: Etter en skummelt sterk Brugge-åpning av andre omgang, ser Brann nå ut til å ha ridd av den verste stormen. I hvert fall så har rødtrøyene fått mer ballbesittelse etter hvert, og hjemmelagets spillere og supportere begynner igjen å bli frustrerte. Deres største sjanse i andre omgang så langt, fikk de nettopp, i det 65. minutt, da en ball ble styrt videre rett på Håkon Opdal.

Rapport etter 55 minutter: Ikke direkte overraskende er det Club Brugge som har imponert mest i andre omgang - det er jo også hjemmelaget som trenger å score. De svart- og blåstripete har lyktes med å få publikum på sin side igjen, men foreløpig har det resultert i mange avslutninger og få store sjanser. Robbie Winters har nettopp gått ut, inn kom Hassan El Fakiri.

Andre omgang er sparket i gang. Azar Karadas har kommet inn for Kristjan Sigurdsson.

Pause, (0-2): Rett før dommeren sendte lagene i garderoben, fikk Brann en gigantisk dobbeltsjanse til å øke ledelsen til 0-3. Huseklepp traff faktisk Helstad, og det var eneste årsak til at ballen ikke gikk i mål. Sjansen kom etter det som var en fantastisk kontring av bergenserne. Samtidig kan ikke lederlaget tillate seg å surfe dette inn, for Brugge har innimellom vist tenner uten å få uttelling for det så langt.

Rapport etter 40 minutter: Brann er i øyeblikket videre til gruppespillet i UEFA-cupen, og ikke uten grunn. De norske serielederne/seriemesterne storspiller nemlig borte på Jan Breydelstadion. Så overbevisende er de faktisk, at hjemmepublikummet har begynt å pipe mot sitt eget lag.

38 minutter, MÅL: Robbie Winters styrer ballen i mål ved bakre stolpe etter et glimrende innlegg fra Thorstein Helstad til venstre.

Rapport etter 30 minutter: Erik Huseklepp og Brann har stått for de to største sjansene det siste timinuttet. Først da han skrudde ballen dit tverrligger og høyre stang møtes, i det 26. minutt. Etter halvtimens spill skrudde han så ballen like til høyre for høyre stolpe. Brugge er likevel ikke ufarlige, men i det siste har de først og fremst yppet seg gjennom skudd fra langt hold.

Rapport etter 20 minutter: Brann har startet veldig bra borte mot Brugge, og bergenserne har hatt flere sjanser til å score, i tillegg til den ene som ga uttelling. Den største fikk Olafur Ørn Bjarnason da Brugges keeper feilberegnet et innlegg. Brann-spilleren stanget ballen like til høyre for mål.

14 minutter, MÅL: Thorstein Helstad gjør som han har gjort så ofte i årets Tippeliga: Tar med seg ballen gjennom forsvaret og setter ballen bak motlagets keeper med klinisk presisjon.

Rapport etter 10 minutter: Gaetan Englebert er nær ved å få en gratissjanse etter slurv av Kristjan Sigurdsson. Men mannen som også scoret det annullerte målet blir stoppet i siste liten. Brann har med andre ord ikke fått noen god start mot hjemmesterke Brugge.

2 minutter, ANNULLERT MÅL: Club Brugge får ballen i nettet etter å ha kommet rundt på sin venstre kant, men dommeren annullerer fordi han mener ballen var over dødlinja.

Kampen er i gang!

Før kampen:

(Dagbladet.no): Når Brann i kveld skal prøve å hente inn 1-0 mot belgiske Club Brugge, er det mer å vinne enn bare uefacupavansement for en del av spillerne.

På tribunen sitter nemlig talentspeidere fra et titall klubber. Ifølge iBergen er Anderlecht (Belgia), PSV Eindhoven, Feyenoord, AZ, Willem II (Nederland), Bochum, Köln, Aachen, Leverkusen og Dortmund (Tyskland), Lens, Sochaux og Auxerre (Frankrike) alle på plass.

For de norske serielederne er kveldens kamp derfor en glimrende mulighet til å vise seg fram i sin beste form.

En av de som ikke legger skjul på at han ønsker seg til utlandet, er Jan Gunnar Solli.

Nettopp derfor vil han i kveld gjøre alt for å sende klubben videre til UEFA-cupens gruppespill.

- For oss spillere betyr det mye at Brann går videre til gruppespillet i UEFA-cupen. Det går på vår fremtid som fotballspillere. Det er lettere å få vist seg frem for andre klubber i et gruppespill, derfor hadde det vært veldig stas å ha en slik arena, sier Solli til bt.no.

0-2: Robbie Winters ekspederte Thorstein Helstads flotte innlegg i mål.