Branns Europa-drøm knust

Røyk ut mot Shamrock Rovers i Europa League-kvaliken.

JUBLET FOR SEIER: Shamrock tok seg videre på bekostning av Brann. Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
JUBLET FOR SEIER: Shamrock tok seg videre på bekostning av Brann. Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpixVis mer

Daouda Bamba så ut til å sende Brann videre i europaligakvalifiseringen, men Shamrock Rovers snudde kampen og vant 2-1. Dermed røk Brann ut med 3-4 sammenlagt.

Etter å ha uttalt seg i negativt om Branns spillestil i forkant av oppgjøret mot Molde, ble storsigneringen Daouda Bamba utelatt fra troppen av Lars Arne Nilsen. Mot Mjøndalen var han tilbake på benken, men det var først i andre omgang mot Shamrock Rovers at ivorianeren var tilbake på laget.

For etter 45 minutter med svært lite finspill valgte Nilsen å ofre kantspiller Gilbert Koomson for å få mer trykk sentralt med Bamba. Det ga ønsket effekt umiddelbart.

Elleve minutter ut i andre omgang sendte Håkon Opdal utspillet sitt i retning Veton Berisha. Midt på gjestenes banehalvdel stusset han ballen i bakrom til Bamba, som gjorde alt etter læreboka da han rundet keeper og satte ballen i det åpne målet.

Snudde kampen

Men den svært så viktige scoringen skulle vise seg å bli lite verdt til slutt. Kvarteret før slutt vartet vertene opp med fint angrepsspill da Ronan Finn fant stjernespilleren Jack Byrne inne i sekstenmeteren. Midtbanespilleren hadde lurt seg mellom Ruben Kristiansen og Christian Eggen Rismark. Med en flott vending kunne han sette ballen utakbart forbi Håkon Opdal i Brann-buret.

Nilsen kastet på det offensive skytset i Azar Karadas og Ruben Yttergård Jenssen med seks minutter igjen på klokka. De klarte aldri å sette sitt preg på de siste minuttene.

Det gjorde derimot hjemmelagets innbytter Gary O'Neil som kontret inn 2-1-seier til Shamrock. Denne gangen sto Jack Byrne for den målgivende pasningen.

Seieren gjør at irene møter Apollon Limassol fra Kypros i andre kvalfiseringsrunde.

Jevnspilt førsteomgang

Med bergenserne i førersetet i første omgang trykket de på for en tidlig scoring. Den første store muligheten kom etter et kvarter da Fredrik Haugen trykket etter og kom til en god skuddmulighet like utenfor sekstenmeteren. Skuddet, fra en posisjon han har satt mang en scoring fra før, gikk et godt stykke ovenfor mål.

Shamrock Rovers spilte seg inn i kampen og gjorde de første 45 minuttene til en jevnspilt affære. Deres største sjanse oppsto i det 20. spilleminutt etter slurv fra Bismar Acosta. Rutinerte Ronan Finn snappet ballen og testet Håkon Opdal fra drøye 20 meter. Branns formsterke keeper var godt plassert og slo ballen til hjørnespark.

Få minutter seinere ropte hjemmelaget på straffespark da et skudd traff armen til Christian Eggen Rismark. Dommeren fra Færøyene gjorde ingen antydninger til å blåse da Branns midtstopper hadde armen helt inntil kroppen.

Økt press

Anders Pamer følger Brann tett for Bergens Tidende. Han mente før kampen at presset vil øke mot Lars Arne Nilsen om klubben ryker ut i europaligaens 1. kvalifiseringsrunde.

- Å ryke ut nå vil utvilsomt øke presset mot Nilsen. Han har fått de spillerne han har pekt på – uansett prislapp. Han har møtt sterk kritikk fra egne spillere og supportere denne sesongen og det kan bli en ubehagelig høst for en Brann-trener som har gjort svært mye bra for Brann siden han overtok trenerjobben, sier Anders Pamer.

Han mente det ville være en stygg ripe i lakken for Brann om de røyk ut i første kvalifiseringsrunde til europaligaen.

- Hvis Brann river på første hinder i Europa, er det pinlig - spesielt ettersom de har styrket stallen kraftig det siste året for å være rustet nettopp for å kunne hevde seg i cup, E-cup og serien, fortsatte Pamer.