Branns nye Flo?

BERGEN (Dagbladet): Thorstein Helstad (21) kom fra Ham-Kam til Brann i vinter for å fylle spiss-hullet etter Tore André Flo. Men akkurat det vil han ikke tenke på: - Jeg ser meg ikke som en Flo-erstatter. Og det håper jeg ingen andre gjør heller.

Da Norges beste angrepsspiller reiste fra Bergen til London og Chelsea i fjor sommer, kastet ikke Brann-trener Kjell Tennfjord seg ut på spiss-markedet for å finne en erstatter. Han fylte isteden hullet med folk som allerede befant seg i klubben.

Det var det enkelte bergensere som mislikte.

Bra uten Flo

- Vi fikk en del kritikk fordi vi var lite aktive i jakten på en ny spiss da Flo reiste. Men for meg var denne passiviteten helt bevisst. Jeg ønsket å gi resten av gutta den tillitserklæringen om at Brann var gode nok også uten Tore André, sier Kjell Tennfjord til Dagbladet.

Og de gjenværende Brann-gutta viste seg tilliten verdig. Laget fra Bergen fikk en synlig formtopp etter at spiss-juvelen forsvant til Premier League. Brann innkasserte seier på seier, og ble til slutt belønnet med serie-sølv. Tross dystre spådommer om at laget ville falle sammen uten den teknisk begavede stryningen.

- Jeg tror ikke den oppturen var tilfeldig. Gutta ville virkelig vise kritikerne at Brann ikke bare handlet om Tore André Flo, sier Tennfjord.

Kjøpt for å score

Først i vinter kastet Brann seg ut på det norske spissmarkedet, og de kom tilbake med Thorstein Helstad i handlekurven. Kjell Tennfjord hadde latt seg imponere av Ham-Kams og U23-landslagets målfarlige angriper.

Men heller ikke Tennfjord tenker på Helstad som en Flo-erstatter. Han er fullt klar over at det bare finnes én Flo og én Thorstein Helstad. Men Brann-treneren vet i alle fall hvilke kvaliteter han handlet inn fra Hamar:

- Thorstein har et bra rykk og er ofte involvert i målsjanser, men han må engasjere seg mer når det ikke er scoring i sikte.

Helstad selv er fullt klar over hvorfor Brann la penger på bordet:

- Jeg er kommet hit for å være goalgetter. Jeg er kjøpt for å score mål, sier Thorstein.

Og akkurat det er ikke ulikt den rollen Flo hadde før han reiste til London.

Målløs

Men foreløpig har ikke Helstad gjort det han kom for. Han står uten Brann-mål etter to serierunder. Og han vet at publikum ikke venter altfor lenge før de begynner å mumle om bomkjøp. Som Kjell Tennfjord sa til Dagbladet i går:

- Tålmodighet er ingen utbredt egenskap i Brann og Bergen.

Og det er ingen det forventes mer av enn en nyinnkjøpt spiss. Det er Thorstein Helstad klar over:

- Jeg vet at publikummet i Bergen er kravstort, særlig når det gjelder dem som skal lage mål. Men selv om det ikke har gått så bra i serieåpningen, har jeg stor tro på at dette vil gå bedre etter hvert. Jeg må bare jobbe videre, sier spisstalentet, som i fjor var ønsket av engelske Southampton. Men han valgte Brann og Bergen.

- Jeg følte jeg var for ung til profflivet i England. Jeg vil heller utvikle meg som spiller i Brann. Det er en fin klubb å være fersking i.