Branns nye gullgutter

BODØ (Dagbladet): Her er Branns nye gullgutter. Etter to tiår der det meste har gått galt for A-laget, sørget juniorene seint i går kveld for klubbens første tittel på 14 år.Og nå satser Brann på egne rekker.

Neste sesong spiller minst fire av heltene fra i går kveld på A-laget.

Det spår juniortrener Patrick Hansson, som sier:

- På slutten av 80-tallet fikk vi fram Joackim Björklund, Roy Wassberg, Cato Guntveit og Roger Helland. De ble støttespillere som klubben også tjente penger på. Etterpå har det vært stopp, erkjenner Hansson.

Men i går kveld viste juniorene veien. Etter råe 10- 0 over Skeid i semifinalen, tuktet rødtrøyene Bodø/Glimt på eget gress i en høydramatisk finale i går kveld.

Dermed vant rødtrøyene sin første tittel siden 1989. Også dengang ordnet juniorene biffen. A-laget har ikke vunnet noe siden cupmesterskapet i 1982.

Og nå vil trolig minst fire av gårdagens helter - Erik Mjelde, Christoffer Eliassen, Daniel Moen Hansen og Vegar Landro - rykke direkte opp i A-stallen.

Brann har begått de fleste, dyreste og uten sammenlikning mest mislykkede brølerne på spillerkjøp-fronten i norsk fotball de siste 15-20 åra.

Fotball-gymnaset

De dyre og dårlige spillerkjøpene har bidratt til et samlet underskudd på hele 70 millioner kroner.

Men den bedrøvelige epoken kan nå være i ferd med å ta slutt. Rødtrøyene samarbeider med Danielsen videregående skole om fotballgymnas. Nesten alle de blodferske juniormesterne er elever her.

- Brann har ansvaret for fotballen - skolen tar seg av de øvrige fagene. Dette fotballgymnaset er noe vi satser tungt på. Vi har nedfelt i klubbens retningslinjer at vi skal fostre opp A-lagsspillere, sier daglig leder i Brann, Per Ove Ludvigsen.

- Hvor mange da?

- I løpet av få år bør mellom to og fem av disse guttene være fast inventar i første-ellever.

Storebror

Av gårdagens cupmestre har tre prøvd seg på A-laget, deriblant gårdagens matchvinner Erik Mjelde.

- Jeg har 20 minutter fordelt på fire kamper. Nå håper jeg på A-lagskontrakt. Det største en ung fotballspiller fra Bergen kan oppleve er å spille på Stadion, mener 18-åringen. Og nei - Erik er ikke i slekt med Mons Ivar Mjelde.

Også 17-åringen som scoret det første Brann-målet, har et kjent Brann-etternavn. Og ja - Arve Walde er lillebror av Brann-stopper Knut Walde.

- Håpet er å spille sammen med storebror på A-laget, sier Arve.

UNGE HELTER: Profesjonell møljefeiring etter Arve Waldes 1-0 scoring. Foran ligger Erik Mjelde, som senere ble matchvinner.