Branns supportersjef mener Norling er Skandinavias beste trener

- Bare flaks kan redde Brann fra nedrykk.

FÅR STØTTE: Selv om han her får kjeft av Brann-supportere etter tapet mot Sarpsborg 17. Oktober, får Rikard Norling full støtte av Branns supporterleder. Også ekspertene Karl Petter Løkken og Davy Wathne støtter den svenske treneren. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FÅR STØTTE: Selv om han her får kjeft av Brann-supportere etter tapet mot Sarpsborg 17. Oktober, får Rikard Norling full støtte av Branns supporterleder. Også ekspertene Karl Petter Løkken og Davy Wathne støtter den svenske treneren. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det har vært en tøff sesong for Brann. Hele sesongen har de ligget i bunnstriden og kjempet mot nedrykk, men de hadde overkommelig motstand igjen mot slutten av sesongen og mange trodde de skulle greie seg.

Etter tapet mot Bodø/Glimt i går, står allikevel Brann uten poeng på de siste fire kampene. De ligger nest sist på tabellen, bak et Sogndal som imponerte tross tapet mot Molde i går. Foran de to siste kampene, er det beste de kan håpe på en kvalifiseringsplass. Ekspertene er svært usikre på om selv det er mulig for et Brann-lag som virkelig sliter om dagen.

- Tabellen lyver ikke Det er lite ved Brann denne høsten som tyder på at det er noen noen sluttspurt i emne. Prestasjonen mot Bodø/Glimt var bare den siste i en lang rekke skuffende både prestasjoner og resultater den siste halvdelen av sesongen for Brann.

- I starten av sesongen syns jeg de var litt uheldige. De spilte bra, men hadde mye stang ut. Nå i høst syns jeg de virker enormt preget av mangelen på resultater, og Brann er ikke bedre enn tabellen tilsier, sier NRKs fotballekspert Karl Petter Løken til Dagbladet.

Branns statistikk mot lagene rundt seg på tabellen, er spesielt alarmerende foran de siste kampene. To uavgjort mot Sandnes Ulf er de eneste to poengene Brann har tatt mot Bodø/Glimt, Haugesund, Sandnes Ulf og Sogndal. TV 2s Davy Wathne, mener resten av sesongen ligger i skjebnens hender.

- Nå handler det bare om psykologi, flaks, nerver og tilfeldigheter. Ni lag har vært i striden hele sesongen og har måttet slåss. I tur og orden har Glimt, Stabæk, Sarpsborg, Start og Haugesund sikret resultater når det gjaldt, men Brann har ikke greid det, sier Wathne.

Skandinavias beste trener Resultatrekka og krisetilstandene til tross, Branns supporterleder Roger Lillebøe-Hansen gir full støtte til klubbens hovedtrener, Rikard Norling.

- Jeg syns han bør fortsette. Jeg tror han er den rette mannen for å få dette til. Jeg tror han er Skandinavias beste trener. Sesongen har vært en fiasko, men han fortjener tid til å få mer erfaring fra den norske eliteserien, sier han til Dagbladet.

Han får støtte av Davy Wathne, som sympatiserer med Rikard Norling, og mener ledelsen og spillerne bør gå i seg selv.

- Stakkars mann. Han trodde som så mange andre før ham at han kom til en storklubb. Nå står han plutselig der, helt alene med alt ansvaret, med ingen å slutte seg til, og ingen fotballkompetanse eller samhandling å mobilisere rundt seg, sier Wathne til Dagbladet.

Karl Petter Løken mener Norling bør evalueres etter sesongen, og syns svensken selv bør føle på om han er klar for utfordringene som står overfor ham.

BØR FÅ BLI: Branns trener Rikard Norling har slitt med å få laget sitt til å innfri forventningene denne sesongen. Ekspertene mener allikevel at han bør få fortsette. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BØR FÅ BLI: Branns trener Rikard Norling har slitt med å få laget sitt til å innfri forventningene denne sesongen. Ekspertene mener allikevel at han bør få fortsette. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Han vant Allsvenskan med Malmö i fjor, så han er ingen dårlig trener. Men det skal klaffe mellom klubb og trener også. Hadde jeg hatt ansvaret ville jeg tatt en grundig evaluering etter sesongen. Føler han at han har nok å gi til å prøve igjen neste sesong? Spør Løken.

Kan de overleve? Det ser iallefall ut som Rikard Norling forblir Branns hovedtrener ut sesongen, og han har fortsatt mulighet til å holde Brann oppe i Tippeligaen. Med seier i de to neste kampene står Brann med 29 poeng, og kan dermed sikre seg en kvalifiseringsplass.

Haugesund og Sogndal skal i teorien være to av de mer overkommelige motstanderne i årets utgave av Tippeligaen, men ekspertene er skeptiske til Branns muligheter, særlig på grunn av Branns svake statistikk mot de antatt dårligste lagene.

- Kampen mot Sogndal blir en tøff affære. Ingenting tilsier at Brann skal vinne, de har fire tap på rad. Jeg følte meg sikker på at de skulle greie seg for noen uker siden, men nå er jeg ikke sikker lenger. Men greier de å komme på kvalifiseringsplass, tror jeg de greier playoffen greit, sier Karl Petter Løken.

Slik det ligger an, vil playoffen spilles mot enten Mjøndalen, Fredrikstad, Kristiansund BK eller Bærum. Davy Wathne er langt fra sikker på at Brann, dersom de skulle karre seg til en kvalifiseringsplass, skal greie å vinne mot noen av de lagene.

FRUSTRERENDE SESONG: Erik Huseklepp og Brann har slitt denne sesongen. I går tapte de den viktige kampen mot Bodø/Glimt i bunnstriden, og kan i beste fall håpe på kvalifiseringsplass. Her er Huseklepp avbildet etter at Brann tapte 0-3 mot Sarpsborg tidligere i år. Foto: Jon Olav Nesvold/ NTB scanpix
FRUSTRERENDE SESONG: Erik Huseklepp og Brann har slitt denne sesongen. I går tapte de den viktige kampen mot Bodø/Glimt i bunnstriden, og kan i beste fall håpe på kvalifiseringsplass. Her er Huseklepp avbildet etter at Brann tapte 0-3 mot Sarpsborg tidligere i år. Foto: Jon Olav Nesvold/ NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror de til og med kan slite med å greie seg i Adeccoligaen med mindre de gjør store endringer. De har en fryktelig statistikk mot antatt dårligere lag, fordi de blir avslørt på at de ikke har noe eget spill, og mangler struktur og en tydelig plan, sier Wathne.

Ingen løsning i å rykke ned En tur ned i førstedivisjon er noe enkelte ser på som en mulighet for Brann til å rydde opp i egne rekker. Karl Petter Løken er derimot ikke blant de som tror at et nedrykk kan løse noe.

- Rent sportslig kan det være bra, men jeg tror ingen lag tjener på en sesong i Adeccoligaen. Inntektsforskjellen er stor, og for Brann som klubb er det på alle måter ille å rykke ned, sier Løken.

Lillebøe-Hansen stiller seg også kritisk til de som mener Brann kan ha godt av en sesong på nest øverste nivå.

- De som sier de har godt av det, vet ikke hva de snakker om. Det finnes ingen garantier for at man får til noe bra ved å rykke ned. Jeg tror vi skal gå for å bli i eliteserien, og heller ta evalueringen senere, sier han.

Roald Bruun-Hanssen, daglig leder i Brann, ønsker ikke å spekulere i hva som skjer hvis Brann rykker ned. Eventuelle oppvaskmøter må vente til etter sesongslutt.

- Akkurat nå føler ikke det som noe vi ønsker å ha fokus på. Vi prøver å bruke all energien vi har på å holde oss i tippeligaen, og vil ikke kommentere hvis, men eller om. Vi tar spørsmålene og evalueringene etter sesongen, sier Bruun-Hanssen til Dagbladet.

Må mobilisere At Brann er nødt til å slå Sogndal på søndag, er det imidlertid ingen diskusjon om. For å gjøre det, mener supporterleder Roger Lillebøe-Hansen at Brann-supporterne er nødt til å stille mannssterkt på Brann Stadion.

- Vi må slå Sogndal, det er det som må skje, og da må vi ha fulle tribuner i Bergen. Alle de som skulle inn på stadion 16. Mai men ikke kom inn, de som gråt i 2007 da de ikke fikk være med på gullfesten og alle de som vil være med når vi spiller cupfinaler, de har plikt til å stille opp, sier Lillebøe-Hansen.

Brann tar imot Sogndal på Brann Stadion den 2. november klokken 18.00. Taper de den, rykker de ned til nivå to for første gang siden 1985. Spiller de uavgjort, er de avhengige av at Sogndal taper mot Stabæk i neste kamp. Vinner de den, er alt i Branns egne hender foran siste serierunde.

RASER: TV 2s sportsjournalist Davy Wathne har lite positivt å si om Brann denne sesongen. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet.
RASER: TV 2s sportsjournalist Davy Wathne har lite positivt å si om Brann denne sesongen. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet. Vis mer