GLEDE: Brasil har aldri vunnet VM før. Da er det lov å feire etter å ha vunnet. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/NTB Scanpix
GLEDE: Brasil har aldri vunnet VM før. Da er det lov å feire etter å ha vunnet. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/NTB ScanpixVis mer

Brasil ble verdensmestre etter en thriller av en VM-finale

Slo Serbia i heksegryta.

• Serbia - Brasil 20-22 (11-13)

(Dagbladet): I heksegryta i Beograd hadde nesten 20 000 tatt turen for å se vertsnasjonen møte Brasil til en historisk VM-finale i håndball. For første gang var et lag fra Sør-Amerika i en VM-finale.

Men de brasilianske damene så på ingen måte ut som førstereisjenter.

Til tross for en massiv hjemmebanefordel til Serbia, tok de gulkledde tak i kampen fra start av - anført av en skuddkåt Fernanda da Silva. 24-åringen scoret tre av de første fire for brasilianerne.

Etter en thriller av en håndballkamp vant Brasil til slutt 22-20. Da hadde de ledet nesten hele andreomgangen, før de holdt på å rote det til mot slutten. I undertall fikk de imidlertid den viktige 21-20-scoringen som på mange måter avgjorde kampen.

Da kunne Brasils danske trener Morten Soubak slippe jubelen løs.

Vanvittig Skjønt, så mye jubel ble det ikke, for han hadde omtrent ikke stemme igjen. Noen ord fikk han derimot fram til TV2.

- Dette har ikke gått helt opp for oss enda. Vi er selvsagt svært glade og veldig stolte, sier landslagssjef Soubak til TV 2.

- Jeg vet ikke helt hvordan det er mulig at vi vant. Dette har vi jobbet med siden 2010 med den samme spillergruppen. Vi har jobbet hardt og målrettet. I Brasil har vi aldri fått medieomtale tidligere, det har vi nå. Det sier sitt om hvor stort dette er, sa Soubak til TV2, som lovet en lang og hard fest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også TV2s kommentatorer var imponert etter sambafesten av en håndballkamp.

- Dette var en vanvittig håndballkamp. Hold på brillene. Brasil fikk 20 000 serbere på tribunen til å holde munn, sa en gråtkvalt Harald Bredeli på TV2.

- De hadde kreftene helt til slutt, Måten de stod på hele veien var fantastisk. Nå er det søramerikanske følelser i sving, det gråtes åpenlyst på banen, sa kommentatorkollega Bent Svele.

Jevn førsteomgang Norge-dødaren Dragana Cvijic som var aktiv i starten av kampen. Den tettbygde strekspilleren scoret to av Serbias første fire mål. Også Damjanovic scoret to i starten av kampen, blant annet 5-5-målet som markerte starten på en liten snuoperasjon.

For brasilianerne hadde ledet 3-1 og 4-2, men havnet under da Cvijic satte inn et straffekast til 6-5.

Etter halvspilt førsteomgang banket Popovic inn 8-6, og vertsnasjonen var foran med to mål for første gang i kampen.

Det fant ikke sør-amerikanerne seg i. Etter å ha fulgt hverandre tett gjennom nesten hele omgangen, scoret Brasil fire strake og gikk opp i 13-10 rett før pause. Med noen sekunder igjen på klokka redusert imidlertid Andrea Lekic til 13-11 i favør Brasil, som også var stillingen til pause.

Brasil stakk fra Ut av garderoben var det brasilianerne som så ut til å ha brukt pausen best. Selv med en tidlig to-minutters utvisning, scoret de gulkledde tre uten at Serbia scoret noen de første fire og et halvt minuttene av andreomgang.

Nesten fem minutter tok det før vertsnasjonen fikk ballen i nettet etter hvilen, og da på straffekast.

I en periode hvor serbene sleit med å få ballen i mål, og i tillegg spilte i undertall, fikk Brasil to straffekast og flere gode muligheter. Bakerst stod imidlertid Tomasevic som en vegg for Serbia, så Brasil-forspranget holdt seg på to-tre mål.

Serbia klarte sakte, men sikkert å komme seg opp i ryggen på Brasil - helt opp til 16-15. Da pådro hjemmelaget seg to utvisninger og de gulkledde gikk opp i 17-15.

Men med fire mot seks i angrep, klarte de rødkledde å spille en god undertallsperiode - og scoret sågar ett mål. 1-2 med to kvinner færre på banen er svært imponerende.

Utligning fra spiss vinkel Med fullt lag ble serberne enda bedre, uten at de noen gang klarte å komme helt ajour med jentene fra sambaens hjemland. Flere ganger var de bare ett mål bak, som for eksempel på 19-18.

Så, endelig, med under fire minutter igjen, klarte Serbia å få to like tall på resultattavla. Jelena Nisavic hoppet inn fra venstrekanten, omtrent fra spiss vinkel. Han klarte imidlertid å lure ballen innenfor den brasilianske sisteskansen. 19-19!

Avgjorde i undertall De gulkledde tok umiddelbart tilbake ledelsen, men med drøyt tre minutter igjen, på stillingen 20-19, fikk de en utvisning.

Like etterpå utlignet Lekic til 20-20 fra straffemerket.

Da ble det liv i Beograd.

JUBLET: Dragana Cvijic storspilte mot Norge, og fortsatte storspillet mot Brasil i VM-finalen i dag. Det holdt imidlertid ikke helt inn. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / NTB Scanpix
JUBLET: Dragana Cvijic storspilte mot Norge, og fortsatte storspillet mot Brasil i VM-finalen i dag. Det holdt imidlertid ikke helt inn. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / NTB Scanpix Vis mer

Man skal derimot ikke undervurdere Brasil. I undertall tok de tilbake ledelsen, og da de ble fullt lag like etterpå scoret Rodrigues til 22-20.

Da var det gjort!

Brasil er verdensmestre.

VERDENSMESTER: Brasils Alexandra Nascimento viser glede etter å ha scoret mot Serbia. Til slutt vant brasilianerne 22-20. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/NTB Scanpix
VERDENSMESTER: Brasils Alexandra Nascimento viser glede etter å ha scoret mot Serbia. Til slutt vant brasilianerne 22-20. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/NTB Scanpix Vis mer

For første gang.

VIKTIG: Fernanda da Silva scoret fire mål i VM-finalen mot Serbia. Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF / NTB Scanpix
VIKTIG: Fernanda da Silva scoret fire mål i VM-finalen mot Serbia. Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF / NTB Scanpix Vis mer