KLARE: Brasil-supporterne er klare. I kveld sparkes fotball-festen i gang mot Kroatia. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE / NTB SCANPIX
KLARE: Brasil-supporterne er klare. I kveld sparkes fotball-festen i gang mot Kroatia. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE / NTB SCANPIXVis mer

Brasil har våknet - game on, folkens

I tre dager har jeg lurt på om VM 2014 har vært sykmeldt. Det er over nå.

SAO PAULO (Dagbladet.no): Det skjedde noe fra morran av i dag. Endelig. Brasil har våknet til VM og sitt eget mesterskap.

Bortsett fra demonstrasjonen som noen hektiske morgentimer var i ferd med å hindre kollega Lars Kvam fra å ta seg fra Rio til Salvador og Spania og Nederlands treninger og pressekonferanser før morgendagens finalereprise fra 2010 så det lenge ut til å gå fint for seg.

Men i ettermiddag kom nyhetene om nye trefninger mellom politi og demonstranter. En lokal TV-stasjon viste bilder av flere titall hettekledde demonstranter som løp vekk fra politiet. Fem personer skal ha blitt skadet.

Start nedtellingen Det første signalet på VM-oppstandelsen kom allerede i gråslysningen fra lufta og alle helikopterne som nå sirkulerer over Sao Paulo. Som en message fra oven. Game on, folkens. Start nedtellingen til Brasil-Kroatia.

Det andre signalet kom fra gateselgerne som sakte men sikkert har funnet sine lyskryss på den laaaaange veien mellom byens sentrum og Itaquera Stadion, dit jeg tok meg ut i morgentimene. Som på offisielt FIFA-språk den neste måneden selvfølgelig heter Arena de Sao Paulo, men dem om det.

FIFA har tradisjon for å gjøre seg kulturelt dumme og uspiselig.

Sepp Blatter og hans famiglia har doktorgrad i den typen idioti.

På tide Og det er på høy tid det skjer noe nå. Endelig. På VMs åpningsdag. Sakte men sikkert begynner jeg å se hvorfor Brasil er fotballandet framfor noe. Og når klokka virkelig begynner å tikke ned mot avspark vil dette landet koke utenfor murene på fantastiske Itaquera. Der taket er konstruert på en måte slik at lyden holder seg innenfor husets vegger for å skape den optimale fotballstemingen.

Neymar — hele Brasils håp og mest forventningspressede spiller — var i det lekne humøret da han møtte verdenspressen i går. Håper han er leken i kveld også. For Brasil trenger Neymar i praktslag akkurat slik dette mesterskapet trenger et godt Brasil.

Skjønt, jeg har nå et svakt punkt for Kroatias Luka Modric også jeg da.

En virtuos enten han spiller for landet sitt eller Real Madrid.

Og bilder i brasilianske aviser — og jeg skjønner bildene — viser at han har klippet håret kledelig.

Jeg gleder meg.

Både til Brasil og lille Luka.

Jeg gleder meg veldig.