Fotball-VM

Brasil-helter: - Kan gå lang tid før vi ser en ny Neymar

Til sammen har Goncalves og Gilberto Silva spilt fire VM for Brasil. I år tror de Brasil kan vinne for første gang på 16 år.

VERDENSMESTER: Gilberto Silva (i midten) feirer sammen med Ronaldo (til høyre) og Junior (til venstre) etter at Brasil slo Tyskland i VM-finalen i 2002. I år kan brassene vinne igjen. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker
VERDENSMESTER: Gilberto Silva (i midten) feirer sammen med Ronaldo (til høyre) og Junior (til venstre) etter at Brasil slo Tyskland i VM-finalen i 2002. I år kan brassene vinne igjen. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Brasil er blant de store favorittene til å vinne årets VM. Etter den enorme skuffelsen på hjemmebane for fire år siden, da de ble knust 7–1 av Tyskland i semifinalen, er det nå masse optimisme rundt det brasilianske landslaget.

Så langt står de med fire poeng på to kamper. En noe skuffende åpningskamp mot Sveits endte med 1–1 og poengdeling, før de vant 2–0 etter to sene scoringer mot Costa Rica på fredag.

- Jeg håper de kommer til å gjøre det bra. Jeg er sikker på at de har nok kvalitet i laget til å gjøre en god turnering. De har et bra lag med mye talent. I tillegg er de i god form, sier Gilberto Silva til Dagbladet.

Den tidligere Arsenal-spilleren fikk med seg 94 landskamper for Brasil før han la opp i 2015. Tidligere denne måneden var han på Ullevaal stadion og spilte showkamp mot Norges VM-lag fra 1998.

Silva var blant annet med da Brasil vant VM sist, i 2002. I tillegg spilte han også VM i Tyskland fire år seinere, og VM i Sør-Afrika i 2010.

I 2006 og 2010 ble Brasil slått ut i kvartfinalen, før de altså røk ut i semifinalen for fire år siden. Nå tror Silva at Brasil kan vinne VM igjen, for første gang på 16 år.

- De kan vinne, men det kommer ikke til å bli lett. Det kommer til å være sterk konkurranse mellom Brasil, Frankrike, Tyskland og Spania, sier Silva, og trekker fram Neymar, Gabriel Jesus, Firmino og Coutinho som nøkkelspillere hvis Brasil skal nå langt i VM.

- Store forventninger

Også Goncalves har troen på hjemlandet sitt. Midtstopperen var en del av Brasils VM-tropp i 1998, og spilte blant annet mot Norge i Marseille.

- Jeg har store forventninger. Vi har et veldig bra lag med ekstremt gode spillere, sier Goncalves til Dagbladet.

Brasil har vunnet fem verdensmesterskap tidligere, det er flest av alle land. Men det begynner å bli en stund siden sist.

Etter at Tite overtok treneransvaret fra Dunga i 2016, har ting imidlertid sett veldig lyst ut for brasilianerne. Tite er en mann som legger stor vekt på et sterkt og sammensveiset forsvar, og kanskje er det nettopp det som gjør at Brasil kan gå hele veien i år.

- FANTASTISK: Den tidligere midtstopperen Gonçalves, som spilte mot Norge i 1998, hyller de tilreisende nordmennene på tribunen. - Det var en fantastisk opplevelse, forteller han om festen og stemningen som kom fra de heldige på stadion i Marseille. Video: Endre Lübeck Vis mer

- Hvis spillerne holder fokus gjennom hele turneringen kan de virkelig nå langt. VM er det største du kan oppnå som fotballspiller. Hele verden følger med på deg, sier Goncalves.

Superform

Brasil var i superform før VM, og hadde bare tapt én av de 21 siste kampene før åpningskampen mot Sveits. Tapet kom 9. juni i fjor mot Argentina. Siden tapet mot Argentina og fram mot VM spilte de elleve kamper uten å tape. I treningskampene mot England, Russland, Tyskland og Kroatia slapp de heller ikke inn mål, akkurat som mot Costa Rica i andre gruppespillskamp i VM.

- Jeg både håper og tror Brasil vinner. Vi må glemme forrige VM i 2014. Hele landet var skuffet over det laget presterte. Nå er det nye muligheter, sier Goncalves.

STOR FREMTID: Gremio-spiller Arthur (til høyre) spås en stor fremtid av Goncalves. Foto: AFP PHOTO / NORBERTO DUARTE
STOR FREMTID: Gremio-spiller Arthur (til høyre) spås en stor fremtid av Goncalves. Foto: AFP PHOTO / NORBERTO DUARTE Vis mer

Gjennom jobber i fotballen, blant annet som agent for brasilianske spillere, følger Goncalves brasiliansk fotball tett. På spørsmål om hvem han tror blir den neste, store stjerna fra Brasil, svarer han følgende:

- Akkurat nå har vi flere gode talenter i Brasil, blant annet Rodrygo (født i 2001, nettopp klar for Real Madrid) og Arthur (født i 1996) i Gremio. Men en ny Neymar kan det gå lang tid før vi får se. Sånne type spillere dukker bare opp hvert tiende år eller sjeldnere, sier Goncalves.

Brasils neste kamp er mot Serbia onsdag 27. juni klokka 20.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer