Brasil kan redde VM

DET ER BARE TO grunner til at Brasil ikke skal vinne VM og sørge for at historien om 2002-VM vil handle om mer enn dommertabber og falmede storheter:

  • Tysklands keeper, Oliver Kahn.
  • Og Brasils egen arroganse.

Alle andre grunner gir brasiliansk VM-gull - og et fotballag det er verd å huske. I semifinalen mot Tyrkia var brasilianerne i særklasse best. På alle andre områder enn i målprotokollen. 1-0 forteller lite om sjansefordelingen og styrkeforholdet. Desto mer om de to punktene som allerede er nevnt - og som kan koste Brasil en VM-seier.

OLIVER KAHNS betydning er det unødvendig å utdype. Bortsett fra at han sikkert ville reddet skuddet fra Ronaldo...Brasils arroganse derimot, ble avslørt i går. Nesten like kraftig som lagets styrker ble demonstrert.

  • Rivaldo og Edilson framsto som arrogante overfor lagkameratene.
  • Og et samlet Brasil framsto som arrogante overfor Tyrkia. Tyrkerne var verken dyktige eller rutinerte nok til å utnytte situasjonen, men vær sikker på at Tyskland vil være det i finalen.

RIVALDO VILLE bli historisk ved å score i sin sjette VM-kamp på rad. Og Edilson skulle forsøke å drible seg inn på finalelaget hver gang han fikk ballen. Begge deler ble feil - til åpenbar og forståelig irritasjon fra lagkameratene.

OG BRASILS store sjanser ble skuslet bort med forsøksvise kunststykker i stedet for beherskede avslutninger som ganske enkelt kunne gitt Brasil ytterligere noen scoringer. Brasil hadde minst et tosifret antall store målsjanser, Tyrkia to-tre brukbare. Tall som understreker Brasils arroganse.

SCOLARI, Brasils landslagssjef, er en meget myndig kar som har hatt sine konfrontasjoner med et par av lagets største stjerner. Nå bør han ta en ny prat med den mest egoistiske av dem, Rivaldo. Gjerne i andres påhør. For å fortelle alle at det er stor forskjell på indiviualisme og egoisme.Det er naturligvis ingen som vil tappe Brasil for individualistene. Tvert i mot. Bare Brasil klarer å opptre tilnærmet like samlet som Tyskland, så er det nettopp en eller flere av Brasils mange individualister som vil avjøre finalen.

SLIK RONALDO gjorde i semifinalen. Med noe som kunne se ut som et litt umotivert tupp, men som var en demonstrasjon av Ronaldos storhet. Skuddet kom et tidel før et tyrkisk bein kom i veien, et tidel før en tyrkisk hånd fikk dratt ham i ubalanse og et tidel før Tyrkias keeper hadde rukket å slå avslutningen på riktig side av stanga.

  • Teft og avslutningsteknikk i særklasse, kombinert med den nødvendige flaksen. Kjennetegn på de beste spissene. Ofte er det også et kjennetegn at de ikke gjør så mye annet. Som Ronaldo i går.

VM-FINALEN vil handle om tempo. Ompatakt mot sambatakt. Og selvsagt litt Kahn-Kahn. Tyskland er flinke til å styre tempoet - som regel ved å senke det, mens Brasil er klart best når det er stor bevegelse og høy fart på ballen.

DET VIRKER som om Brasil er det eneste laget i VM som er godt nok til å heve seg over tyskernes tempodrepende stil. Det kanskje mest tempodrivende laget i VM - Sør-Korea - klarte det nesten aldri i kvartfinalen. Men det handlet vel mest om en trett og kanskje litt fornøyd vertsnasjon. Brasil er ikke trøtte. Og slett ikke fornøyde med sølv. Semifinalen ble Brasils beste kamp i VM - med unntak av effektiviteten. Formutviklingen er perfekt.

Da gjenstår det bare å lære litt av Irland: Om lagmoral og om hvordan man scorer på Kahn.