Brasil mot stupet

Kl. 21. søndag kveld møtes Uruguay og Brasil til skjebnekamp i den søramerikanske VM-kvalifiseringen. For første gang står Brasil i fare for ikke å bli med i et VM-sluttspill.

Ledere på klubb- og forbundsnivå har i flere år mislyktes totalt i sine jobber og brakt fotballen i Brasil nær kanten av stupet. Korrupsjonen er helt åpen, kriminelle handlinger er dagligdagse, og klubbene er bankerotte.

Fotballsupporterne i Brasil har ikke lenger så høye tanker om landslaget eller fotballen som helhet. De beste spillerne er i utlandet, ligasystemet er et stort kaos, kampene er voldsomme og spilles for et stadig mindre publikum. «Alle nederlags mor» kaller Brasil 1- 2-tapet for Uruguay 16. juli 1950 da Brasil tapte VM-gullet på hjemmebane foran 200000 fanatiske tilskuere på Maracanc stadion i Rio de Janeiro. Søndag kveld møtes de to lagene igjen til skjebnekamp, denne gangen i den søramerikanske VM-kvalifiseringen. Etter en rekke dårlige resultater det siste året skal brasilianerne møte den motstanderen de frykter aller mest i heksegryta i Montevideo.

Uruguay er ikke lenger en storhet i fotballverdenen, men elsker fortsatt å stikker kjepper i hjulene for storebror.

Uruguays sjanse til å nå VM-sluttspillet blir mindre for hver runde, og en seier mot Brasil er avgjørende. Da lagene møttes for et år siden i Rio, ble det 1- 1. For de gul-grønne gjelder det å snu den negative trenden, som kan innebære at Brasil for første gang kan gå glipp av et VM-sluttspill. Sjansen for det er liten, men risikoen har aldri vært større.

Katastrofale resultater

Etter to 0- 0-kamper mot Canada og Japan avsluttet Brasil konføderasjonscupen med tap mot Australia i bronsefinalen. Slik innsats kan ikke unnskyldes i Brasil, og dagen etter fikk lagets trener Emerson Leco sparken.

Kritikken etter de siste kampene har ikke vært nådig. Og etter å ha klamret seg til jobben i åtte måneder måtte Leco overlate jobben til Felipe Scolari, som skal lede Brasil i de gjenstående kvalifiseringskampene.

Den pågående VM-kvalifiseringen har vært en katastrofe for Brasil. Sist kvalifiseringskamp endte 1- 1 hjemme mot Peru. Kampen før den endte med det første tapet noensinne mot beskjedne Ecuador. Tidligere i kvalifiseringen tapte laget sine to første kvalifiseringskamper mot Paraguay og Chile. Disse resultatene kostet daværende landslagstrener Wanderley Luxemburgo jobben. Laget hans spilte ikke brasiliansk, var for defensive og fikk bank.

Det er ikke lenger tilstrekkelig for Brasil å ta på seg fotballskoene. Og mange setter spørsmålstegn ved spillernes patriotisme. Mens Ecuador-spillerne forsvarte fedrelandet med nebb og klør, var brasilianernes trøyer knapt svette. Til midten av 80-tallet var landslaget det store målet for alle spillere, trenere og massører i Brasil, men slik er det ikke lenger. Nå oppleves landslagsspill som en belastning for mange av stjernene, og publikum piper mot spillerne etter hver kamp.

Publikum svikter

Det finnes knapt noen som kan tenke seg Brasil uten fotball. Men det går nedover med fotballen i landet som har vunnet fire VM, og som er det eneste landet som har vært med i samtlige VM-sluttspill. En ynkelig fjerdeplass i den pågående VM-kvalifiseringen er bare litt av problemet.

Noe holder på å skje med nasjonen som har nesten 160 millioner innbyggere med sterke meninger om hvordan fotball skal spilles. Fotballen mister grepet om sine tilskuere, og det er ikke noe som har skjedd over natta.

Man trenger ikke være statistiker eller ha tilgang til offisielle tall for å kunne konstatere at publikum ikke lenger møter opp. Publikumstallene oppgis sjelden i avisene, fordi klubbene bare offentliggjør dem når det er mye folk. Maracanc stadion, som har hatt over 200000 tilskuere, har iblant bare to tusen.

Det tristeste er at ungdommen svikter.

- Da jeg var liten, pleide jeg å bli med pappa når Corinthians spilte, forteller Guilherme, en tolvåring utenfor skolen i Sco Paulo-forstaden Ipiranga.

- Men ikke nå lenger. Corinthians spiller nesten hver eneste dag, og det er ikke like morsomt og spesielt å gå på fotballkamp lenger. Det er også kamper hele tida på TV, det begynner å bli for mye, sier tolvåringen.

Alexandre er en arbeidsløse ungdom i tjueårsalderen.

- Før var jeg ordentlig fan, og gikk aldri glipp av en kamp, sier Alexandre. - I dag vet jeg ikke en gang hvem som er motstander i neste hjemmekamp.

Kommentatoren Ignacio de Loyola Brandco, som skriver i landets største avis O Estado De Sco Paulo, forklarer frafallet på denne måten.

Skandaler i kø

- Det er for mange kamper, for mange regler, for mange endringer, for mange turneringer og for mange skandaler. Alt det blir for mye av, blir man lei av, sier han.

Loyola Brandco er en fotballromantiker av det gamle slaget, som følger sitt lag gjennom tykt og tynt.

- Jeg ser på fotballen som en dans eller en teaterforestilling, i det minste når lagene spiller bra. Det er fascinerende å beundre en perfekt millimeterpasning, eller se hvordan en spiller plutselig bytter posisjon for så å dukke opp igjen på rett plass. Dessverre holde fotballen på å miste sin sjarm. Det jeg ser i dag tilfredsstiller meg ikke lenger, lokker meg ikke, forfører meg ikke og berører meg ikke. Jeg er lei av dårlige kamper, jeg er lei av elendige trenere og elendige spillere. Eller middelmådige spillere som blir stjerner bare fordi resten er enda dårligere. Alle vil bli proffe i Europa og tjene millioner. Selv om fotballspillet de presterer bare er verd centavos, sier Brandco.

<> VM-fakta Brasil <> VM-deltakelser: 16 (eneste land som har vært med i alle).

VM-plasseringer:

Frankrike 1998: Tapte 0-3 for Frankrike i finalen.
USA 1994: Gull, vant 3-2 på straffer over Italia.
Italia 1990: 16-dels finalen, tapte 0-1 for Argentina.
Mexico 1986: Kvartfinalen, tapte 3-4 på straffer for Frankrike.
Spania 1982: Slått ut i gruppespillet.
Argentina 1978: Vant 2-1 over Italia i bronsefinalen.
Tyskland 1974: Tapte 0-1 for Polen i bronsefinalen.
Mexico 1970: Gull, vant 4-1 over Italia i finalen.
England 1966: Slått ut i gruppespillet.
Chile 1962: Gull, vant 3-1 over Tsjekkoslovakia i finalen.
Sverige 1958: Gull, vant 5-2 over Sverige i finalen.
Sveits 1954: Kvartfinalen, tapte 4-2 for Ungarn.
Brasil 1950: 2. plass etter 1-2 mot Uruguay i den avgjørende kampen. (Dette året ble finalen spilt som gruppespill.)
Frankrike 1938: Vant 4-2 over Sverige i bronsefinalen.
Italia 1934: Slått ut i innledningsrunden - tapte 3-1 for Spania.
Uruguay 1930: Slått ut i gruppespillet.

<>Kilde: www.brasilfutebol.com
PUBLIKUM SVIKTER: Fotballen har mistet grepet om tilskuerne i Brasil.
RONALDO
ROMARIO