SLITER: Her på Arena Corinthians stadium gjenstår det mye arbeid før fotball-VM om et halvt år. Foto: AP Photo/Andre Penner
SLITER: Her på Arena Corinthians stadium gjenstår det mye arbeid før fotball-VM om et halvt år. Foto: AP Photo/Andre PennerVis mer

Brasil sliter med å ferdigstille stadioner, flyplasser og hoteller

Et halvt år før VM-avspark.

Det jobbes på spreng for å få fotballarenaene i Brasil klare til VM neste sommer.

Om seks måneder skal 32 land kjempe om VM-gullet. I Brasil sliter man med å rekke FIFA-fristen 31. desember. Da skal alle anleggene overføres til FIFA-regi. Verken i São Paulo, Cuiaba, Curitiba eller Manaus er en i rute.

Den fatale bygningsulykken på banen i São Paulo, hvor åpningskampen skal spilles 12. juni, har sjokkert mange. To arbeidere omkom da en byggekran veltet.

Reisekluss Brasil bruker rundt 70 milliarder kroner på å gjøre landet klart for verdensmesterskapet, som skal spilles i 12 forskjellige byer.

Ikke bare stadionforsinkelser bekymrer. Tre flyplasser som skulle renoveres, blir ikke klar i tide. Det kan bety reiseutfordringer for tusenvis av fans i Rio de Janeiro, Belo Horizonte og Recife.

Trolig vil 3 millioner brasilianere og 600.000 utlendinger reise rundt i landet mellom 12. juni og 13. juli.

- Det finnes ingen plan B, hevder FIFA.

Prissjokk Og hvor skal folk bo? I VM-byen Cuiaba er det bare hotellsenger til 13.000 personer. Stadion har en kapasitet på 43.000. Hotellprisene har steget voldsomt, i enkelte byer med tregangen. Det snakkes om tidoblet pris på flybilletter.

«Prisene i Brasil vil sjokkere europeerne», skrev avisen Estado de São Paulo nylig. Nå spør man seg også hvordan en skal få fraktet 40.000 amerikanske fotballfans fra Manaus til Fortaleza.

- Du trenger 200 fly, men ingen brasilianske selskaper kan hoste opp 200 fly sånn uten videre, sier reiseeksperten Chris Gaffney.

Brasilianske myndigheter er i samtaler med flere flyselskaper om opprettelsen av nye, midlertidige ruter i det omfangsrike landet.

Under kontinentcupen var det demonstrasjoner. Motstanden mot at Brasil bruker enorme summer på mesterskapet er utbredt.

Storslått trekning VM-arrangøren tror imidlertid det hele vil gå rolig for seg når sluttspillet tar til neste sommer.

En smak av hva som venter får vi se fredag. Da skal de åtte VM-gruppene trekkes. FIFA slår på stortrommen og bruker angivelig 50 millioner kroner på den 90 minutter lange TV-sendingen fra Costa do Sauípe.

Fjernsynssendingen skal gi seerne «en smak av alt Brasil kan tilby», heter det i reklamen. Blant de inviterte er legender som Pelé, Zinedine Zidane og Lothar Matthäus.

5000 mennesker står på gjestelisten.

(NTB)

KOLLAPS: Dette bildet viser en kran som kollapset ved Arena Sao Paulo stadium. Foto:  REUTERS/Paulo Whitaker
KOLLAPS: Dette bildet viser en kran som kollapset ved Arena Sao Paulo stadium. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker Vis mer