Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brasil-stjerne tilbake der han holdt på å dø

Thiago Silva (33) holdt på å dø i Moskva for 13 år siden. Nå er han tilbake i byen for å spille VM-kamp med Brasil.

KUNNE DØDD: Dersom Thiago SIlva ikke hadde fått hjelp, kunne han dødd innen to uker. Foto: Simon Bellis/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix
KUNNE DØDD: Dersom Thiago SIlva ikke hadde fått hjelp, kunne han dødd innen to uker. Foto: Simon Bellis/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix Vis mer

MOSKVA (Dagbladet): Når Brasil og Serbia gjester Moskva og Spartak stadion for å avgjøre hvem som tar seg videre til åttedelsfinalen i VM, er det ekstra spesielt for én spiller: Thiago Silva.

For det som for ikke så lenge siden ble sett på som en av verdens mest lovende midtstoppere, holdt på å dø i Russlands hovedstad for 13 år siden.

Den da 20 år gamle Silva var ukjent for de fleste da han dro til Dinamo Moskva fra Porto. Han hadde kun spilt på B-laget til det portugisiske storlaget etter ankomsten fra Brasil året før, men superagenten Jorge Mendes overtalte den russiske klubben til å hente ham.

Dinamo Moskva hadde et stort prosjekt gående det året, og hentet ikke mindre enn 12 spillere fra Portugal. Men Thiago Silva spilte aldri et eneste minutt for russerne.

DIREKTE: Tete Lidbom og Marius Lien gjester Dagbladets VM-studio før kveldens kamp mellom Tyskland og Sverige. Programleder: Øyvind Godø / Nicolai Delebekk / Video: Per Ervland Vis mer

- Briljant

Oleg Romantsev blir sett på som en av de beste trenerne i landet og hadde fått i oppgave å trene russerne. Og han var veldig imponert over Silva under brasilianerens første treningsøkt.

- Fyren er briljant, mente Romantsev.

Men klubblegen var mindre imponert, for Silva ble raskt sliten. Det skulle vise seg at alle spillerne hadde blitt hentet til Dinamo uten at de hadde vært gjennom en legesjekk. Silva virket å være syk.

Og han ble ikke bedre. Han hadde feber, han hostet og han svettet mye. Først mente det medisinske apparatet at det bare var en forkjølelse. Men etter noen dager ble de bekymret og sendte ham til full legesjekk. Og resultatet var skremmende.

Silva hadde fått sykdommen tuberkulose og hadde hatt det i hele seks måneder. Han fikk sprøyte tre-fire ganger om dagen i tillegg til 10-15 piller.

- Legene sa at dersom jeg hadde ventet to uker til, så ville jeg kanskje ikke kommet til hektene. Jeg holdt på å dø. Det er grunnen til at hver gang jeg spiller fotball, så tenker jeg tilbake på den tiden i Russland, uttalte Silva selv til Gazetto dello Sport.

Legene anbefalte Silva at mesteparten av den høyre lungen hans skulle bli skåret bort for å maksimere håpet om overlevelse. Brasilianeren nektet.

Silva ble isolert på sykehuset av frykt for å smitte andre, og var redd han aldri ville spille fotball igjen.

- Legene ba meg spasere en tur, men jeg klarte det ikke. Denne sykdommen er så smittsom, så jeg ble isolert og kunne bare spille videospill og surfe på internett, har Silva sagt.

La opp

Da han ble skrevet ut fra sykehuset annullerte Dinamo Moskva kontrakten hans. Stopperen dro tilbake til Brasil og bestemte seg for å legge opp. Moren hans fikk seinere overtalt ham til å fortsette med fotballen igjen, etter trusler om at han måtte jobbe med sin bror hvis han ikke gjorde det.

Og sakte, men sikkert bygget han seg en fotballkarriere igjen. Imponerende spill førte til at han dro til AC Milan i 2009. Her ble han gradvis en av de beste spillerne i verden i sin posisjon. PSG hentet ham i 2011, men der har han ikke vist seg like mye fram.

33 år gamle Silva har også vært ut og inn på landslaget, men har dannet stopperpar med João Miranda de to første VM-kampene. Med seier mot Serbia kan Brasil vinne gruppa foran Sveits (de har ett plussmål mer før siste kamp).

Nå er altså Silva tilbake i byen hvor han opplevde sin verste tid i karrieren. Og hvem vet, kanskje det er samme by hvor han spiller VM-finale 15. juli. Det vil nok uansett være et emosjonelt øyeblikk for veteranen når han løper ut på gressmatta mot Serbia i kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media