Brasil var blinde for egen sentimentalitet og gjorde alle tenkelige og utenkelige feil

Den største var at de oppførte seg som om Neymar var med dem på banen.

NEDE FOR TELLING: David Luiz etter gårsdagens kamp. FOTO: NTB Scanpix
NEDE FOR TELLING: David Luiz etter gårsdagens kamp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DU ANTE DET mot Mexico, du så det da Chile tok dem hele veien til straffespark og svaret fikk du i løpet av de seks svarteste minuttene i den brasilianske fotballhistorien da Tyskland rundspilte og ydmyket vertsnasjonen i Belo Horizonte: Brasil har ikke et lag av verdensmesterformat. Brasil er ikke en gang i nærheten. Og dette er ikke etterpåklokskap - dette er et lenge omtalt faktum i denne spalten.

Men:

At Tyskland skulle gjøre Thomas Müllers 1-0 etter 11 minutter til 5-0 fra det 23. til det 29. minutt er likevel ett hundre prosent ufattelig.

HVORDAN KUNNE DET skje? Aner ikke. Jeg registrerer bare det resten av en fotballsjokkert verden har registrert, at Brasil kollapset foran sin egne. Og hvorfor det skjedde? Nei, det er ikke mulig å si det heller. Men jeg har en anelse om at oppladningen og inngangen til kampen har handlet for mye en som aldri skulle spille noen rolle i denne dystre kampen for fotballnasjonen Brasil.

Ryggskadde Neymar.

DET ER LETT å forstå at savnet av Brasils største stjerne var et tema før Tyskland-kampen. Tar du bort Thiago Silvas karantene og det faktum at han måtte byttes ut med Dante, var Neymars skade og hvem som skulle erstatte ham det eneste temaet i Brasil. Og det hadde vært greit det, om trener Big Phil Scolari og gutta hadde latt det bli med det.

Men, nei da.

De måtte ha med seg Neymar inn på banen også.

HYLLESTEN AV DRAKT nummer 10 der den ble tviholdt mellom keeper Julio Cesear og kaptein David Luiz under framføringen av en nasjonalsang som lød som om hele landet skulle i krigen - alle 200 millioner av dem - var det første spørsmålet jeg stilte meg selv. Mangelen på brasiliansk forsvarsstruktur og balanse allerede etter fem minutter var det andre. Og det tredje handlet om hvorfor David Luiz ikke plukket opp Thomas Müller på den corneren som var begynnelsen til slutten på Brasil.

Resten handlet ikke om spørsmål i det hele tatt.

Bare tyske svar.

PÅ SIN DÅRLIGSTE dag på 38 år - Brasil har nemlig ikke tapt en kamp av betydning hjemme på 38 år - var Tyskland det verste laget de kunne møte. Tyskland er nemlig ikke bare et meget godt fotballag med gode spillere i absolutt alle posisjoner og verdens beste keeper helt bakerst - de er et lag som gjør oppgavene sine med flid og som ikke tar beinet av gassen av emosjonelle hensyn. For på 0-3 så ble det litt sånn - jeg håper ikke det blir 0-4 med en gang.

Men det ble det.

Og så ble det 0-5 også.

ORDET ER PROFESJONALITET og en iboende vilje til å følge planen. Ta rommene motstanderne gir deg eller ofrer fordi du har gitt dem en kamp å jage. Og når det er gjort og laget av naturlige årsaker er fornøyd og tar en liten pause, er det han som har spilt statist så langt sin tur til å innta scenen.

Når han har fått vist seg fram er tida inne for å avslutte med stil.

MIROSLAV KLOSE ER tidenes VM-toppscorer med 2-0 målet. Det er enormt, men likevel en parentes for kvelden. Og selv om Tyskland skal til finalen handler dette om Brasil.

Og det ufattelige fallet. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer