JUBILEUM: Egil Drillo Olsen leder Norge mot Brasil, 20 år etter bragden i Marseille. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
JUBILEUM: Egil Drillo Olsen leder Norge mot Brasil, 20 år etter bragden i Marseille. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSENVis mer

- Brasil var stort, men ikke det største

Drillo rangerer kvalifiseringen til fotball-VM i 1994 høyest: - Helt uvirkelig, sier han.

  • Norge 98 – Brasil 98, lørdag kl. 17.15

HOTEL CONTINENTAL (Dagbladet): Lørdag 23. juni er det 20 år siden Norge slo Brasil 2-1 i fotball-VM. Klokka 17.15 i dag spilles «Omkampen» på Ullevaal stadion med aktørene fra den gang.

Egil «Drillo» Olsen skal lede det norske laget, som altså er 1998-utgaven av Norge. Motstander er samme årgang fra Brasil med Ronaldo (41) i spissen.

Mange mener VM-kampen på Stade Vélodrome i Marseille er det største fotballøyeblikket i Norge. Og Drillo får ofte spørsmålet: Er seieren det største som har skjedd i karrieren din?

Svaret er nei.

GLADE GUTTER: Da Norge slo Polen 13. oktober 1993, var laget klart for USA-VM i 1994. Her Drillo og Rune Bratseth med det amerikanske flagget. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
GLADE GUTTER: Da Norge slo Polen 13. oktober 1993, var laget klart for USA-VM i 1994. Her Drillo og Rune Bratseth med det amerikanske flagget. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Vis mer

- Det største i karrieren er det faktum at vi kvalifiserte oss til fotball-VM i 1994. Det var så uvirkelig, sier Drillo til Dagbladet.

I går ettermiddag deltok han på en pressekonferanse i anledning «Omkampen». På Hotel Continental i Oslo sentrum var også Tore André Flo og Frode Grodås for Norge. For Brasil stilte Ronaldo, Emerson og Cesar Sampaio.

Og det er naturligvis Norge mot Brasil det handler om i dag. Men det som skjedde i Poznan i oktober 1993 - da Norge slo Polen 3-0 og kvalifiserte seg til USA-VM - er noe Drillo rangerer enda høyere. For første gang siden 1938 skulle Norge delta i et VM.

- Tidenes norske fotballprestasjon, skrev Dagbladet - med bred dekning i neste dags avis.

I går kveld ble Brasil-kampen vist i sin fulle bredde på NRK2. Og fra klokka 17.15 i dag er det alvor igjen. Til Ullevaal stadion er det ventet 18 000-20 000 tilskuere.

GLEDER SEG: Flere av spillerne deltok på en pressekonferanse i går. Fra venstre: Cesar Sampaio, Emerson, Ronaldo, Tore André Flo, Egil Drillo Olsen og Frode Grodås. I bakgrunnen: Et par tolker. FOTO: LARS EIVIND BONES
GLEDER SEG: Flere av spillerne deltok på en pressekonferanse i går. Fra venstre: Cesar Sampaio, Emerson, Ronaldo, Tore André Flo, Egil Drillo Olsen og Frode Grodås. I bakgrunnen: Et par tolker. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Hva husker du best fra kampen som sendte Norge videre i mesterskapet i 1998?

- Det er vanskelig å komme unna straffesparket. Det sier seg selv, påpeker Drillo, og tenker på 2-1-scoringen til Kjetil Rekdal. Brasil tok ledelsen ved Bebeto. Tore André Flo utliknet, før Rekdal avgjorde.

Drillo sier:

- Det var en sjansemessig jevn kamp. Det var litt ufortjent at Brasil tok ledelsen. Vi hadde kontroll, og mot etablert forsvar klarte de ikke å spille oss ut. Da utlikningen kom, var optimismen der. Jeg husker godt at jeg så Flo ble holdt i trøya, sier han om foranledningen til straffesparket.

Drillo hadde ingen tro på at «Omkampen» - et grep fra Aftenposten - skulle bli en begivenhet. Men det tegner den til å bli:

- Jeg har tatt feil. Men jeg har aldri tatt så feil som da Aftenposten kom til meg med denne ideen. «Er dere idioter, eller? Det kommer ikke folk og ser på en Old Boys-kamp i fotball», sa jeg. Nå er det solgt 18 000 billetter. Så feil har jeg aldri tatt, forteller Drillo.

Planen i dag er å starte med elleveren som fikk tilliten på Stade Vélodrome i 1998.

Laget den gang besto av følgende spillere: Kjetil Rekdal, Håvard Flo, Tore André Flo, Ronny Johnsen, Dan Eggen og Henning Berg. Foran fra venstre: Øyvind Leonhardsen, Roar Strand, Vidar Riseth, Frode Grodås og Stig Inge Bjørnebye.

«Omkampen» vises på NRK1.