STO FRAM: Neymar, som er spådd å bli VMs store spiller, beviste at nettopp det er innen rekkevidde etter to mål mot Kroatia i kveld. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
STO FRAM: Neymar, som er spådd å bli VMs store spiller, beviste at nettopp det er innen rekkevidde etter to mål mot Kroatia i kveld. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSENVis mer

Brasil viste hvem som er sjefen etter skrekkåpning

Scoret tre ganger etter tidlig selvmål.

• VM, Gruppe A: Brasil - Kroatia 3-1 (1-1)

SAO PAULO / OSLO (Dagbladet): Enorm stemning, spenning og drama. Selvmål, filming og straffespark.

Den første kampen i VM 2014 hadde alt man kunne ønske seg. Og vertsnasjonen innfridde.

- Det var det første steget. Vi har fortsatt seks kamper igjen, sier David Luiz ifølge Tancredi Palmeri på Twitter.

Brasils nye fresler 88 minutter, 49 pasninger, to mål og fire skudd. Det er Neymar, det — Brasils nye frelser.

SELVMÅL: Marcelo scoret selvmål etter ti minutter, og ga vertene en verst tenkelig start. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
SELVMÅL: Marcelo scoret selvmål etter ti minutter, og ga vertene en verst tenkelig start. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE Vis mer

- Det er mer enn jeg forventet. Jeg forventet seier, det var alt. Å starte VM med to mål er en enorm glede, sier Neymar.

Det første målet kilte han inn via stanga til 1-1 fra pluss 20 meter. Det andre fra straffemerket via to kroatiske keeperhanser. Men selv om vi kan diskutere tyngden i skuddene og Kroatia-keeper Sipe Pletikosas hell og uhell ved de to anledningene, så er det en ting vi ikke kommer utenom:

Neymar scoret to i VM-åpningen. Hvordan han gjorde det er uniteressant.

— Jeg håpet på seier og er veldig glad for at vi vant.

Sjokkstart Men etter bare ti minutter fikk VM-vertene Brasil en verst tenkelig start på mesterskapet. Kroatia hadde yppet seg flere ganger i starten, og fikk nettkjenning.

STRAFFESCORING: Neymar scoret etter et tvilsomt tildømt straffespark. Foto: AP Photo/Andre Penner
STRAFFESCORING: Neymar scoret etter et tvilsomt tildømt straffespark. Foto: AP Photo/Andre Penner Vis mer

Brasil scoret selvmål. Signert Marcelo. Det virket å sette en støkk i vertene.

Likevel tok det ikke lang tid før brasilianerne kom seg over sjokket, og etter 20 minutter kom blant annet Oscar, som var en av kampens beste spillere, til en kjempesjanse.

Neymar fintet seg forbi langs streken, og la ballen ut i feltet. Ingen nådde den, men ved 18 meter lå Oscar og snuste på returen. Den kom, og Oscar klinte til. Kroatia-keeper Pletikosa var imidlertid med på notene og avverget scoring.

Neymar sto fram Tretti minutter ut i omgangen innfridde mannen som er blant VMs aller største stjerner.

Neymar fikk ballen av Oscar litt over midtstreken, og satte fart mot mål. Fra omtrent 18 meter skjøt Barcelona-spissen i mål via stolpen.

SCORET: Oscar var en av kampens store spillere. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
SCORET: Oscar var en av kampens store spillere. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS Vis mer

- Jeg plasserte skuddet der med vilje, men jeg hadde ikke tenkt at det skulle være så svakt, sier Neymar om det første målet ifølge Tancredi Palmeri på Twitter.

Ut i andre omgang var det klart at begge lag hadde senket skuldrene.

Billig straffe Etter 70 minutter ble Brasil tildømt straffespark. Veldig tvilsomt, da det kunne se ut som Fred filmet idet han ble felt av Dejan Lovren.

Og hele Brasils yndling, Neymar, satte straffen og sendte vertsnasjonen i ledelsen: Riktignok noe nølende tatt, og keeper Pletikosa var på ballen, men den gikk i nettet.

I det 90. minutt kom også nettkjenningen for en av banens aller største spillere. Oscar hadde vært involvert i det aller meste. Brasil kontret etter en stor kroatisk sjanse, og Oscar gikk rett mot mål og tuppet ballen i mål over en sjanseløs Pletikosa.

Vertsnasjonen Brasil hadde derfra kommandoen i dette VMs første kamp.

• Alt fra VM får du i VM Direkte.