Croatia's Eduardo Da Silva  gestures  during the internationa friendly soccer match between Croatia and Mali, in Osijek, Croatia, Saturday, May 31, 2014. (AP Photo/Darko Bandic)
Croatia's Eduardo Da Silva gestures during the internationa friendly soccer match between Croatia and Mali, in Osijek, Croatia, Saturday, May 31, 2014. (AP Photo/Darko Bandic)Vis mer

Brasilianeren som kan senke Brasil i Brasil-VMs første kamp

- Dette hadde jeg aldri sett for meg.

(Dagbladet): Eduardo da Silva (31) kan spille åpningskampen i Brasil-VM i kveld. Navnet til tross er han ikke aktuell for hjemmelaget.

Den tidligere Arsenal-spilleren representerer nemlig Kroatia, etter at han flyttet fra fødelandet Brasil til Zagreb for å spille for Dinamo allerede som 16-åring.

- Om jeg bare kunne sunget begge nasjonalsangene. Jeg tror jeg kommer til å føle meg splittet, sa han i et intervju med Fifa.com for to uker siden.

Kroatias førstevalg på spissplass, Mario Mandzukic, må stå over kveldens kamp med karantene, og dermed kan Sjakhtar Donetsk-spissen få sjansen han aldri hadde forestilt seg: Å spille en åpningskamp i VM mot Brasil i Brasil.

Flyttet tidlig - I Rio fikk jeg bare sjansen til å trene med to småklubber. Jeg dro til Kroatia da jeg var 16. Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle få denne sjansen til å spille mot landet mitt, i denne situasjonen, sa han under en pressekonferanse på tirsdag ifølge DPA.

- Det umulige har blitt mulig, det ville vært sensasjonelt, sier Eduardo.

Han synes ikke det er bare enkelt å snakke om dette. Selv om han ikke opplever samme hets som Spanias spanskfødte spiss Diego Costa, som valgte vekk Brasil i voksen alder, blir det litt spøk og mobbing fra venner og familie i Brasil.

- Mange av vennene mine spøker med at Brasil kommer til å vinne, men at jeg scorer et mål for Kroatia.

- Ikke lag selvmål! Også i Kroatia snakkes det mye om Eduardo og lagkameraten Sammir (27) - også han født i Brasil - foran kveldens åpningskamp.

- Ja, folk snakker mye om det, men stort sett er intensjonen å tenne oss. Mange har sagt at det vil bli meg som scorer vinnermålet. Andre sier at jeg kommer inn som innbytter med 20 minutter igjen å spille og scorer et mål.

Men også fra kroatisk side må Eduardo finne seg i at det fleipes med hvor lojaliteten hans egentlig ligger.

- Noen sier at jeg må passe meg så jeg ikke scorer selvmål. Men jeg tar alt i beste mening, det er en del av gamet, sier han.

• Brasil og Kroatia åpner mesterskapet klokka 22.00 i kveld. Følg VM direkte på Dagbladet.no!

SPLITTET: Eduardo skulle gjerne sunget begge nasjonalsangene før kveldens kamp. Foto: Dimitar Dilkoff, AFP / NTB Scanpix
SPLITTET: Eduardo skulle gjerne sunget begge nasjonalsangene før kveldens kamp. Foto: Dimitar Dilkoff, AFP / NTB Scanpix Vis mer