I STORFORM: Bordeauxs Malcom ( i midten) feirer en scoring med lagkameratene. Foto: REUTERS/Robert Pratta/NTB Scanpix
I STORFORM: Bordeauxs Malcom ( i midten) feirer en scoring med lagkameratene. Foto: REUTERS/Robert Pratta/NTB ScanpixVis mer

Brasil-talentet Malcom

Brasiliansk 20-åring imponerer i skyggen av Neymar: - Enormt talent

Malcom har fått fart på Bordeaux i Ligue 1.

(FourFourTwo): - Han er et enormt talent.

Ordene tilhører Bordeaux-manager Jocelyn Gourvennec og omhandler en 20 år gammel brasilianer.

Ligue 1 har denne sommeren fått verdens dyreste fotballspiller Neymar. Brasilianeren er ligaens store trekkplaster, men samtidig er det en landsmann som imponerer stort i Frankrike om dagen.

Bordeauxs Malcom (20) er ukjent for mange. Kontrastene til Neymar er store, for der PSG måtte ut med 222 millioner euro for å kjøpe ham ut, kostet Malcom fem millioner euro da han kom fra brasilianske Corinthians for snaut halvannet år siden.

20-åringen ble sett på som et stort talent i Brasil, noen hakk under en spiller som Manchester Citys Gabriel Jesus. Det var derfor overraskende for mange at han dro til Frankrike.

I likhet med PSG er Bordeaux det eneste laget som ikke har tapt etter sju seriekamper. Klubben står med 4-3-0 og ligger på en foreløpig tredjeplass. Det er mye takket være Malcom, som står bokført med tre scoringer og tre målgivende pasninger.

Løsnet for alvor

Bordeaux ble overraskende slått ut av Europa League-kvaliken av Videoton før ligastarten, men i hjemlig liga har det gått mer på skinner.

Etter en litt tung start på karrièren i Europa, har det endelig begynt å løsne for Malcom også, som ser ut til å funnet seg til ro for alvor. Etter ett mål på 12 kamper første sesong, ble det sju nettkjenninger og fire assist forrige sesong. Nå har han scoret i tre av de siste fire kampene.

Malcom kom til Bordeaux vinteren i fjor og var tenkt som erstatter for Wahbi Khazri som dro til Sunderland. Malcom er en allsidig spiller som kan operere på venstre, høyre og i midten i en offensiv rolle.

Det var daværende Bordeaux-manager Willy Sagnol som hentet ham, etter anbefalinger fra sin tidligere Bayern München-lagkamerat Ze Roberto. Sistnevnte hadde sett Malcom spille i Brasil, hvor han hadde imponert.

Han spilte i et lag med offensive spillere som Jadson og Vágner Love, og det var sjeldent den daværende 18-åringen kom på scoringslista. Han viste bare glimtvis hvilke egenskaper han besitter.

Malcom er først og kjent kjent for sine tekniske ferdigheter og eksplosive fart på venstrevingen, i tillegg til at han har et godt skuddbein. Han scoret blant annet kampens eneste mål i forrige helgs kamp mot Toulouse, hvor han banket ballen i nettmaskene via tverrliggeren fra 16-meter.

Sammenliknes med stjerner

Etterpå høstet han skryt fra Bordeaux-manager Jocelyn Gourvennec. Manageren mener han er en av de bedre i ligaen, og sammenlikner ham med trioen Nabil Fekir, Thomas Lemar og Jean-Michaël Seri.

- Han er i samme kategori som alle de fantastiske spillerne i ligaen, som Seri i Nice, Fekir i Lyon og Lemar i Monaco, det er disse spillerne som kan utgjøre forskjellen, sier Gourvennec.

Det var en fin scoring, men ikke det fineste målet brasilianeren har scoret i Bordeaux-trøya. Tidligere denne sesongen hamret han også ballen via tverrliggeren og i mål, denne gangen fra rundt 25 meter i 3-3-kampen mot Lyon.

- Veldig ofte når laget spiller bra, spiller Malcom også bra, har Gourvennec tidligere uttalt.

Og manageren skal ha en god del av æren for at Malcom har blomstret denne sesongen. En taktisk endring har ført til at vingen oftere befinner seg sentralt i banen, hvor han får bruke venstreslegga.

Benkingen av argentinske Valentin Vada har gitt Malcolm mer rom bak spissen og en friere rolle.

- Du trenger bare å se ham dag inn og dag ut. Han er fortsatt like glad og en humørspreder for troppen. Han har til og med fungert som tolk for sine nye brasilianske lagkamerater. Han er ikke berørt av alt som blir sagt. Selv om han fortsatt er ung, er han også veldig moden, sier Gourvennec.

Linket til storklubber

Malcom har tidligere blitt linket til klubber som Liverpool, Manchester United, Chelsea, Roma, Inter Milan, Juventus, Sevilla og Monaco, men Bordeaux fikk ikke inn noen bud på spilleren i sommer.

Det spørs om det blir reprise av det neste sommer, dersom utviklingen til 20-åringen fortsetter.

Selv tar han spekulasjonene med stoisk ro.

- Jeg forholder meg rolig. Jeg tenker kun på Bordeaux. Jeg har kontrakt ut 2020, og dette er en sak for familien min og Fernando Garcia (agenten journ.anm.). Jeg er veldig fokusert på det jeg ønsker og jobben jeg gjør, sier Malcom.

Det store målet hans nå er landslagsfotball og Russland-VM til sommeren. Det er et trangt nåløye å komme gjennom.

- Jeg vil jobbe for det. Jeg vil vente på at Tite (Brasils landslagstrener journ.anm.) ser på meg på en annen måte slik at, hvem vet, kanskje jeg har en mulighet med Selecao, sier Malcom.

Framtiden foran seg

Allerede som 17-åring spilte han i Brasils øverste divisjon, men han hadde ikke noen utpreget fysikk. Etter overgangen til Bordeuax har han blant annet lagt på seg åtte kilo muskler.

- Jeg ønsket å komme til Europa for å utvikle meg og ta sted. Jeg fikk en god mottakelse og føler meg veldig komfortabel her. Bordeaux er en fantastisk fransk klubb, det er en god mulighet for meg. Byen er fin, stille. Det er fint. Jeg ønsker å skrive min egen historie med klubben, sier han.

Det er han allerede i ferd med å gjøre.

Kilder: AP, L'Equipe, The Guardian, Le Parisien.