RIVALER: Brasil-legenden Zico og Italia-bråkmaker Marco Materazzi. Foto: NTB Scanpix /AP Photo/Luca Bruno
RIVALER: Brasil-legenden Zico og Italia-bråkmaker Marco Materazzi. Foto: NTB Scanpix /AP Photo/Luca BrunoVis mer

Den indiske superligaen:

Brasils Zico mot Italias Materazzi: Indias største hatoppgjør

Indias mest absurde hatoppgjør inkluderer arrestasjoner, telefoner om kampfiksing og en gigantisk bot.

Denne rivaliseringen har alt: Spennende statistikk, rykter i media, intriger og et utrolig comeback. Det er FC Goa mot Chennaiyin FC.

Den indiske superligaen er bare tre år gammel, men allerede har rivalisering mellom Brasil og Italia spredt seg til landet. De to fotballstormaktene er de landene som har vunnet flest VM-titler med hele ni titler seg imellom. Den utviklingen i hatet mellom de to indiske klubbene er likevel ganske fascinerende.

I løpet av de to sesongene den indiske superligaen har blitt spilt har det vært en rekke fengslende kamper mellom managerne Zico og Marco Materazzi. Førstnevnte er legende for Brasil, han scoret 48 mål på 71 kamper for landslaget, og anses som den spilleren som kom nærmest å matche Pelé. Den andre er verdensmesteren Marco Materazzi som er kjent for sine lugubre handlinger på fotballbanen (vi husker alle da Zidane stanget han ned i VM-finalen i 2006).

Starten

I 2014 startet det hele med at de to managerne var svært uenige om ideologier. Zico er en romantiker, mens Materazzi er en pragmatiker. Gradvis utviklet det seg til at de to bare pirker på ting de egentlig er enige om.

BANGALORE: Materazzi har omfavnet den indiske kulturen. Foto: AP Photo/Aijaz Rahi
BANGALORE: Materazzi har omfavnet den indiske kulturen. Foto: AP Photo/Aijaz Rahi Vis mer

For eksempel under deres første møte helt i starten av ligaens første sesong: Italieneren kjørte et spillersystem som hadde fem forsvarspillere samt en defensiv midtbanespiller. I deres fjerde kamp, altså den siste kampen de møttes i andre sesong, da brukte Zico nøyaktig samme system.

Den som fortjener æren for denne forandringen er Materazzi. Hans lure (og ofte skitne) taktikk har tvunget Zico til å gå fra en angrepsfokusert taktikk til denne defensive versjonen.

Torsdag den 13. oktober møttes duoen igjen i Chennai i denne tredje sesongen. Det var også deres første gjensyn siden den opphetede finalen i forrige sesong. Chennaiyin stjal tittelen fra FC Goa da italienerens lag scoret i 90. og 91. minutt. Før kampen ledet Materazzi 3-2 i kamper og Zicos mannskap hadde muligheten til å slå tilbake etter de knusende tapet. Likevel var det igjen Italieneren som kom best ut av kampen. Før pause hadde hjemmelaget scoret to mål ved M’Rajuddin Wadoo og Hans Mulder. Kampen endte 2-0 til Chennaiyin.

Kunstig liga

Rivaliseringen har gitt mening til ligaens kunstige eksistens siden 2014. Klubbene i ligaen har gjort sitt for å hente aldrende fotballstjerner. For eksempel gikk John Arne Riise til Delhi Dynamos i 2015, men han brøt kontrakten etter noen måneder. Selv om han på den tiden hevdet at han aldri ville tilbake så signerte han i august en to måneders kontrakt med Materazzis lag Chennaiyin FC.

KORT OPPHOLD: John Arne Riise i Delhi Dynamos. Foto: AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT
KORT OPPHOLD: John Arne Riise i Delhi Dynamos. Foto: AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT Vis mer

Da ligaen startet i august 2014 var det flere stjerner i slutten av sine respektive karrierer som hadde kommet inn i ligaen. Tanken var at disse spillerne skulle være med på hvert sitt lag for å skape internasjonal blest om ligaen. Lagene er faktisk påkrevd å ha en kjent internasjonal spiller i stallen hvert år. Åtte lag ble annonsert og åtte spillere, deriblant Alessandro Del Piero, David Trezeguet, David James, Luis Garcia, Robert Pires og Freddie Ljungberg.

Ligaen har også hatt flere forskjellige managere. Flere tidligere stjernespillere har fått prøve seg i den 14-kamper lange ligaen. Roberto Carlos, Nicolas Anelka og senest Gianluca Zambrotta er blant de som har fått prøve seg som managere. De to første fikk bare en sesong som manager, mens Zambrotta er trener for Riises gamle lag, Delhi Dynamos, denne sesongen. Det er bare Marco Materazzi og Zico som har vært managere i sine klubber over de tre årene ligaen har eksistert.

Det var kanskje skjebnebestemt (eller arrangert) at det skulle oppstå gnisninger mellom de to managerne ettersom deres første kamp var nettopp mot hverandre. Den kvelden vant Materazzis mannskap 2-1. Etter at de seks sterke defensive spillerne hadde mørbanket Goa-spillerne med flere taklinger (og utført flere triks for å sløse bort tiden), scoret brasilianske Elano vinnermålet på et fabelaktig frispark. Selv om en av ligaens største stjerner, Robert Pires, var på banen gjorde det lite for Goa. Etter kampen var ferdig var verken Zico eller spillerne hans begeistret over taktikken til Chennaiyin.

GOA: Robert Pires og Zico i 2014. Foto: AFP PHOTO/STR
GOA: Robert Pires og Zico i 2014. Foto: AFP PHOTO/STR Vis mer

- Vårt lag spilte fotball, det gjorde ikke de, brummet FC Goas indiske veteran Clifford Miranda.

- Pires har spilt i England tidligere. Dette er fotball og det vil være fysisk, svarte Materazzi.

Et heftig returoppgjør i Chennai så et skadeplaget hjemmelag tape 1-3. Vertene hadde allerede kvalifisert seg til semifinalene, og hadde lite å spille for. Mens Goa tok seg videre til semifinalen på bakgrunn av denne seieren. Det ble likevel ikke noen finale på lagene da de begge røk ut blant de siste fire lagene.

Vendepunktet

Mot slutten av første sesong var de to lagene som et speilbilde av deres managers filosofier. Materazzis lag spilte tidvis knusende angrepsfotball, men var ikke redde for å bruke skitne triks for å vinne kamper. Ved å bruke den taktikken ledet Chennaiyin ligaen, med FC Goa på andreplass.

Zicos mannskap derimot vartet opp med praktfull pasningsfotball – den peneste fotballen i ligaens (korte) historie og de stod ved filosofien gjennom vanskelige perioder. I en fase hvor laget tilpasset seg managerens fotball vant de bare en av sju kamper, men når det var innøvd vant de sju kamper på rad. Så i semifinalen var det over – de tapte på straffer mot Atletico De Kolkata, som vant ligaen det året.

2015: De første managerne (fra venstre): Kerala Blasters FC manager Peter Taylor, Atletico de Kolkata manager Antonio Lopez Habas, North East United FC manager Cesar Farias, Chennaiyin FC manager Marco Materazzi, FC Goa manager Zico, FC Pune City manager David Platt and Mumbai City FC manager Nicolas Anelka med ligatrofeet før 2015-sesongen. Foto: AFP PHOTO
2015: De første managerne (fra venstre): Kerala Blasters FC manager Peter Taylor, Atletico de Kolkata manager Antonio Lopez Habas, North East United FC manager Cesar Farias, Chennaiyin FC manager Marco Materazzi, FC Goa manager Zico, FC Pune City manager David Platt and Mumbai City FC manager Nicolas Anelka med ligatrofeet før 2015-sesongen. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Da de to lagene møttes i 2015 var Chennaiyin underdogs. Zicos lag hadde fått fire av seks mulige poeng, mens Materazzis menn ikke hadde klart å ta et eneste poeng. Resultatet i denne kampen viste seg å være et vendepunkt for begge managerne: Positivt for Materazzi og negativt for Zico. Goa ble ydmyket på hjemmebane og tapte hele 0-4. I ligaens korte historie hadde ingen andre lag blitt så totalt overkjørt som vertene ble den dagen.

Zico hadde bygd laget på en flytende 4-2-3-1-formasjon og de indiske kantspillerne Romeo Fernandes og Mandar Rao Dessai var nøkkelspillere. For å bekjempe det systemet gjorde Materazzi et lurt taktisk valg. Han gikk fra en diamantformasjon (som han hadde valgt i de to kampene de tapte) til en standard 4-4-2-formasjon. Det var for å utnytte farten til Elano og Stiven Mendoza, på den måten kunne de kontre mot Goas Lucio og Gregory Arnolin som var betydelig treigere enn Chennaiyin-spillerne.

Det var en lagseier. Mendoza scoret et hattrick og sammen med Elano var de enestående på Jawaharlal Nehru Stadium i Fatorda. Lucio og Arnolin spilte deres tredje kamp på åtte dager, startelleveren var uendret og Goas lag ble eksponert – deres største svakhet var på midten.

- (Chennaiyin) var bedre forberedt og de praktisk talt ødela oss, sukket Zico før han sa at tapet vær det verste i hans karriere:

- I løpet av mine 16 år (som manager) har jeg aldri tapt en kamp 4-0. (Teknisk sett er det sant, men han tapte 6-0 som manager for Iran mot Brasil i oktober 2012.)

Så ble det stygt

Nederlaget var mer enn å gå glipp av tre poeng. Det tapet hadde store konsekvenser for Zicos taktikk. Han forlot 4-2-3-1-systemet som hadde vært en av styrkene til laget. Tilfeldigvis var Zico en del av det fantastisk brasilianske landslaget som tapte mot Italia i VM 1982. En kamp som det sies at Brasils bekymringsløse fotballkultur ble preget av nederlaget i mange år.

RESPEKT: De to managerne har fått respekt for hverandre på tross av rivaliseringen. Foto: AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT/SAJJAD HUSSAIN/FILES
RESPEKT: De to managerne har fått respekt for hverandre på tross av rivaliseringen. Foto: AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT/SAJJAD HUSSAIN/FILES Vis mer

Først fjernet brasilianeren kantspillerne og plasserte midtbanespillerne i en diamantformasjon, på den måten var ikke laget like flytende, men de beskyttet back-rekka. Ving-duoen kom tilbake i startelleveren senere, men da var de en del av en 3-5-2-formasjon. I de 14 kampene etter tapet mot erkerivalen har Fernandes og Dessai startet sammen fire ganger, og dette var tidligere to av de viktigste brikkene i Goas angrepsspill. De har heller ikke fått så vide roller som de hadde tidligere.

Selv om Goa fikk tatt igjen det store nederlaget da lagene møttes igjen i Chennai vant det ikke noen imponerende seier. De gikk ifra alt det Zico hadde stått for tidligere. I stedet lå laget lavt med fem forsvarspillere og en defensiv midtbanespiller.

Senere forklarte brasilianeren valget:

- Vi tapte den siste kampen 0-4. Vi måtte være ydmyke nok til å anerkjenne deres styrker og ta igjen.

Det ble en stygg kamp: Med et rødt kort, sju gule kort og 18 frispark. Bare to straffer skilte lagene. Denne kampen er faktisk kåret til den fjerde styggeste kampen spilt i ISL. (Det er heller ikke overraskende at Chennaiyin er involvert i fire av topp seks verste kampene.)

Nok en Materazzi-triumf

Den andre sesongen vant begge lagene sine semi-finaler og det var duket for en spennende og amper finale i Goa.

Det kom ikke som noen overraskelse at Materazzis menn var fysisk harde mot motstanderne med aggressive taklinger. I tillegg filmet de så ofte de kunne. Goa-spillerne var rasende. De hadde knust Roberto Carlos’ Delhi Dynamos i semi-finalen, men taktikken til Chennaiyin ødela hele rytmen i startelleveren.

Likevel slo Zicos mannskap tilbake. De lå først under med et mål, men gikk til overtid med 2-1. Det hjalp dessverre ikke – gjestene scoret to mål på tre minutter og stjal trofeet fra hjemmelaget. Nok en gang var det Materazzi som lo sist.

LIGAVINNER: Chennaiyin FC spillerne poserer med trofeet i 2015. Foto: AFP PHOTO / PUNIT PARANJPE
LIGAVINNER: Chennaiyin FC spillerne poserer med trofeet i 2015. Foto: AFP PHOTO / PUNIT PARANJPE Vis mer

Etter kampen ble det likevel dramatisk. Goas eiere fikk Elano arrestert for overfall (noe som aldri kunne bli bevist.) Alle fra Goa boikottet avslutningsseremonien som protest mot den påståtte hendelsen. En av eierne var så frustrert at han gikk hardt ut og sa at kampen hadde blitt fikset. Det hele resulterte i en disiplinærhøring og eierne ble avsatt. Klubben fikk i tillegg en bot på nærmere ni millioner kroner i juli 2016.

Sjette runde

OKTOBER 2016: Chennaiyin FCs Hans Mulder (venstra) og FC Goa's forsvarspiller Sanjay Balmuchu. Foto: AFP PHOTO / ARUN SANKAR
OKTOBER 2016: Chennaiyin FCs Hans Mulder (venstra) og FC Goa's forsvarspiller Sanjay Balmuchu. Foto: AFP PHOTO / ARUN SANKAR Vis mer

Før kampen torsdag 13. oktober manglet begge lag nøkkelspillere fra forrige sesong. Elano har forlatt Chennaiyin til fordel for Santos, mens Mendoza flyttet til NYCFC. De to var Materazzis farligste angrepsspillere i fjor. Goa har mistet fjorårets beste spiller, brasilianske Leo Moura, til Santa Cruz og hans midtbanepartner, Jonatan Lucca, har gått til Pune City.

Igjen var det Materazzi som trakk det lengste strået. Kampen ble likevel ikke like dramatisk som fjorårets kamper. Hjemmelaget gikk til pause med en to mål ledelse, og det ble bare delt ut ett gult kort i løpet av kampen.

Rivaliseringen mellom Zico og Materazzi er bare basert på fotball, det er ingenting personlig inne i bildet – noe som er relativt unikt ettersom ligaen er ganske falsk. De to kan komme med kommentarer etter kampene hvor de er uenige, men likevel har de to lært seg å respektere hverandre. Det er en av grunnene til at indiske fotballsupportere respekterer og elsker kampene mellom Goa og Chennaiyin.