Brast i gråt ute på banen før kampen var over

Bilbao-spillerne led minst like mye som supporterne.

UTRØSTELIG: Iker Muniain greide ikke å holde tårene tilbake da Atletico Madrid gikk opp til 3-0 noen minutter før full tid, og gråt i strie strømmer mens kampen fortsatt pågikk. Foto: EPA/FILIP SINGER
UTRØSTELIG: Iker Muniain greide ikke å holde tårene tilbake da Atletico Madrid gikk opp til 3-0 noen minutter før full tid, og gråt i strie strømmer mens kampen fortsatt pågikk. Foto: EPA/FILIP SINGERVis mer

Atletico Madrid - Athletic Bilbao 3-0

(Dagbladet): Athletic Bilbao har spilt seg inn i hjertene til mange fotballelskere denne sesongen, mye takket være prestasjonene i Europa League og oppvisningen mot Manchester United.

Da finaleplassen ble sikret etter 3-1-seier mot Sporting Lisboa 26. april, gråt stjernespiss Fernando Llorente av glede.

LANGT NEDE: Athletic-spillerne depper side om side mens de venter på å få medaljene sine. Foto:   REUTERS/Tony Gentile
LANGT NEDE: Athletic-spillerne depper side om side mens de venter på å få medaljene sine. Foto: REUTERS/Tony Gentile Vis mer

I går gråt han igjen. Det samme gjorde Iker Muniain, Gaizka Tequero, Ibai Gomez, Fernando Amorebieta og Oscar de Marcos. Da har vi bare nevnt noen, for strengt tatt hulket hele laget, og denne gangen handlet det bare om skuffelse.

Muniain var kanskje den som tok finaletapet tyngst av alle. Da Diego satte inn 3-0 for hovedstadslaget fem minutter før slutt, ble Bilbao-angriperen liggende og riste på gressteppet.

Atletico Madrid-spillerne forsøkte å trøste etter kampslutt, det samme gjorde den spanske kronprinse Felipe, men Muniain var utrøstelig.

Kjærlighet til egen klubb
Tidligere La Liga-proff Frode Olsen tror få klubber i verden har spillere som føler en like sterk tilhørighet til laget de spiller for.

KNUST: Ibai Gomez og Gaizka Toquero på vei ned trappa etter å ha mottatt den bitre tapermedaljen. Foto:   (AP Photo/Petr Josek)
KNUST: Ibai Gomez og Gaizka Toquero på vei ned trappa etter å ha mottatt den bitre tapermedaljen. Foto: (AP Photo/Petr Josek) Vis mer

- Joseba Etxeberria spilte for eksempel sine to siste sesongen i Bilbao uten å motta betaling. Scenene i går forteller mye om kjærligheten de føler for egen klubb. I dagens fotball flytter spillere seg langt oftere enn før på grunn av penger, karriereplanlegging og andre årsaker, men i Bilbao skjer det nok i mindre grad, sier Olsen til Dagbladet.

Han tror ikke det var den baskiske stoltheten og ærgjerrigheten som var utslagsgivende for tårene.

- Jeg tror heller det forteller noe om lagånden, samholdet og om hvor stor betydning det hadde for spillerne å oppnå noe de hadde kjempet for i så lang tid. Bielsa er en unik mann som har skapt tette relasjoner og felles drivkraft i spillergruppa, han har bygget opp en flott moral i laget. Når de har gjort så harde forsøk på å lykkes, og det ender med at de taper finalen, kommer alle følelsene til overflaten, sier Olsen.

Ingen leiesoldater
Athletic Bilbao er en unik klubb i internasjonal toppfotball, ettersom alle spillerne må ha en geografisk eller familiær tilknytning til regionen. Riktignok er ikke reglene fullt så rigide i dag som de var tidligere - nå kan det holde med besteforeldre som er født og oppvokst i Baskerland - men det skaper uansett en identitetsfølelse gjennom hele klubben som de færreste kan vise maken til.

FORSØKTE Å TRØSTE: Atletico Madrid Mario Suarez prøver å gi noen trøstende ord til Iker Muniain. Foto:   EPA/ROBERT GHEMENT
FORSØKTE Å TRØSTE: Atletico Madrid Mario Suarez prøver å gi noen trøstende ord til Iker Muniain. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT Vis mer

- For å sette det litt på spissen, er alle andre lag i verden satt sammen av leiesoldater, kanskje ispedd noen som er flasket opp gjennom egen ungdomsavdeling, sier La Liga-ekspert Petter Veland i Canal+.

- De Bilbao-spillerne som spilte kampen i går, kunne like gjerne stått på tribunen og sett favorittlaget sitt i aksjon. Jeg tror finalen betydde mest for Bilbao. De er et lite landslag som har tatt seg hele veien i konkurranse mot resten av verden.

- Hva tenker du om scenene som utspilte seg blant Bilbao-spillerne etter kampen i går?

KJEMPET MOT TÅRENE: Fernando Amorebieta og Oscar de Marcos. Foto: EPA/SRDJAN SUKI
KJEMPET MOT TÅRENE: Fernando Amorebieta og Oscar de Marcos. Foto: EPA/SRDJAN SUKI Vis mer

- Jeg synes det er en av de fineste tingene med fotball, at den får fram følelser hos folk vi ellers ser på som helter, som vi nesten er litt redde for å prate med. Det er fint å se på når fotballspillere, sammen med supporterne, viser følelser også når det ikke går bra. Så vi skjønner at dette faktisk betyr noe, sier Veland.

Som Villarreal-supporter var Canal+-eksperten på sett og vis fornøyd med utfallet i går, med tanke på at nettopp Atletico Madrid er motstander i siste serierunde. De helgule står i fare for å rykke ned, men etter at Atletico Madrid vant Europa League i går, kan de tillate seg å ta foten litt av gasspedalen i visshet om at europacupdeltakelsen neste sesong er sikret.

- Om de hadde tapt i går ville de hatt alt i verden å spille for. Nå kommer de vel fortsatt til å ha promille når de møter opp til kampen. Riktignok kan de fortsatt nå Champions League, men dersom de får beskjed om at Malaga leder 2-0, vil de gi fullstendig blanke, tror Veland.

KONGELIG TRØST: Men heller ikke det hjalp for kveldens mest ulykkelige -  Iker Muniain Foto:  AFP PHOTO / RAFA RIVAS
KONGELIG TRØST: Men heller ikke det hjalp for kveldens mest ulykkelige - Iker Muniain Foto: AFP PHOTO / RAFA RIVAS Vis mer

Samtidig var det en del av ham som ønsket at Athletic Bilbao skulle lykkes.

- De hadde muligheten til å ta den første store tittelen i Europa. Det ville betydd så uendelig mye for dem. Fotballfanatikeren i meg håpet litt på Bilbao, sier han.

PS! Athletic Bilbao har fortsatt sjansen til å vinne en tittel denne sesongen. 25. mai møter de Barcelona i den spanske cupfinalen.

TRIST: Toquero hadde det også vondt etter kampslutt. Foto:  (AP Photo/Petr Josek)
TRIST: Toquero hadde det også vondt etter kampslutt. Foto: (AP Photo/Petr Josek) Vis mer